Baltarusijoje per demokratinius protestus suimtas žurnalistas paleistas į laisvę, atvyko į Lietuvą

Prieš 1 metus 71

„Radio Free Europe/Radio Liberty“ (RFE/RL) korespondentas Alehas Hruzdzilovičius, kurį Baltarusijos valdžia nuteisė 18 mėnesių kalėjimo už tariamą dalyvavimą demonstracijose, kurias jis nušvietė kaip akredituotas žurnalistas, buvo paleistas į laisvę. Kaip teigia RFE/RL, žurnalistas šiuo metu yra Lietuvoje.

Rugsėjo 21 d. A. Hruzdzilovičius atvyko į Lietuvą kartu su žmona Marijana, kai buvo paleistas iš įkalinimo kolonijos Mogiliovo srityje, kur buvo laikomas nuo gegužės mėnesio.

RFE/RL prezidentas Jamie Fly, kuris anksčiau pasmerkė A. Hruzdzilovičiaus įkalinimo bausmę kaip neteisėtą, pasidžiaugė, kad žurnalistas, nuo 1990-ųjų dirbęs RFE/RL korespondentu, daugiausia dėmesio skyrusiu žmogaus teisėms, buvo paleistas į laisvę.

J. Fly pažymėjo, kad dar du baltarusiai, kurie buvo įkalinti po represijų, – RFE/RL konsultantas ir tinklaraštininkas Iharas Losikas ir RFE/RL laisvai samdomas korespondentas Andrejus Kuznečykas – tebėra už grotų ir jie turėtų būti nedelsiant paleisti.

LRT.lt primena, kad kovo pradžioje Minsko teismas nuteisė A. Hruzdzilovičių už tai, kad jis dalyvavo masiniuose protestuose, kuriuose buvo ginčijami oficialūs 2020 m. Baltarusijos prezidento rinkimų rezultatai, suteikę autoritariniam valdovui Aliaksandrui Lukašenkai šeštąją kadenciją.

Skaityti visą pranešimą