Bagdonas: NATO viršūnių susitikimo metu Vilniuje bus suformuotas medikų ir medicininės pagalbos rezervas

Prieš 1 metus 68

Sveikatos apsaugos ministro patarėjo ir atstovo spaudai Tomo Bagdono teigimu, NATO viršūnių susitikimo metu Vilniuje bus suformuotas medikų ir medicininės pagalbos rezervas, skirtas padėti iš užsienio atvykusiems svečiams. 

Anot jo, nors planinių operacijų kiekis susitikimo metu bus sumažintas, skubioji pagalba sostinės gyventojams bus teikiama.

T. Bagdonas pažymėjo, kad šiuo metu dėl skubios pagalbos suteikimo miestiečiams tariamasi ir su Kauno ligoninėmis. „Sveikatos paslaugų planavimas samito metu juda dviem kryptimis. Pirma kryptis yra užtikrinti svečiams sveikatos paslaugas, arba tiesiog suformuoti reikalingą rezervą, kurio, tikimės, kad neprireiks, bet dėl visa ko, rezervas turi būti suformuotas. Jei kalbame apie absoliučius skaičius – apie 8000 dalyvių, tai Vilniuje papildomai atsiras mažas miestelis, skirtas aptarnauti svečiams“, – LRT radijui pasakojo ministro patarėjas.

„Kita dalis yra vilniečių poreikiai. Jeigu pažiūrėti į ligoninės gyvenimo ciklą, tai yra dvi dalys – vadinamoji planinė pagalba, kuri gali būti stumdoma laike šiek tiek, ir skubioji pagalba, Skubioji ir reiškia, kad neatidėliotina pagalba. Tai šitas yra prioritetinis dalykas, rezervų čia negali būti jokių ir vilniečiams turi būti suteikta (pagalba)“, – tvirtino T. Bagdonas.

Jis teigė, kad šiuo metu yra derinamasi ne tik su Vilniaus ligoninėmis, bet ir Kauno, kurios bus pasitelktos skubios pagalbos suteikimo atvejais. T. Bagdono teigimu, jei reikėtų, Lietuva pagalbos suteikiant sveikatos paslaugas prašytų ir kaimyninių valstybių.

„Mes kalbamės šiai dienai ne tik su Vilniaus ligoninėmis, bet ir Kauno universitetinėmis ligoninėmis. Šiuo metu yra bendrai žiūrima, koks yra rezervais ir resursai, jeigu reikės papildomai, pasižiūrėsime Vilniaus ligoninių galimybes ir Kauno ligoninių galimybes“, – sakė sveikatos apsaugos ministro patarėjas.

„Svarstoma sveikatos apsaugos ministerijoje, kad jeigu reikėtų papildomų resursų, tai ir iš kitų miestų arba iš aplinkinių valstybių paprašytume pagalbos“, – pridūrė T. Bagdonas.

Anot jo, NATO viršūnių susitikimo vietoje taip pat bus dislokuoti greitosios medicinos pagalbos automobiliai. Be to, svečiai, prireikus platesnės medicininės pagalbos, bus vežami į Respublikinę Vilniaus universitetinę ligoninę (RVUL) ir Santaros klinikas.

„Renginio vietoje budės greitosios medicinos pagalbos automobiliai, o Vilniuje, kur ir šiaip įprasta tvarka vežami skubūs pacientai, tai yra dvi vietos – Respublikinė arba Lazdynų ligoninė, ir kita yra Santariškių klinikos. Tai šie maršrutai nesikeis, dar plius rezervinės bus Kauno ligoninės“, – pažymėjo T. Bagdonas.

Šią savaitę Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) pranešė, jog siekiant užtikrinti sveikatos priežiūros paslaugas į NATO viršūnių susitikimą atvykstančioms delegacijoms, Vilniaus ligoninėse bus mažinamos planinių sveikatos paslaugų ligoninėse apimtys.

NATO viršūnių susitikimas vyks liepos 11–12 dienomis.

Skaityti visą pranešimą