Bachas: mes siekiame taikos ir vienijimo, o ne „konfrontacijos ir eskalacijos“

Prieš 1 metus 74

Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) prezidentas Thomas Bachas šeštadienį pareiškė, kad jis dalijasi Ukrainos sportininkų „sielvartu ir žmogiškomis kančiomis“, ir pabrėžė, kad ne atskirų šalių vyriausybės turi spręsti, kas dalyvaus tarptautinėse sporto varžybose.

Pasaulio slidinėjimo čempionato kuluaruose Th. Bachas sakė, kad Ukrainos sportininkai „žino, kaip mes dalijamės jų sielvartu, jų žmogiškomis kančiomis ir visomis pastangomis, kurias dedame, kad jiems padėtume“ Rusijos invazijos, prasidėjusioje prieš beveik 12 mėnesių, akivaizdoje.

Th. Bachas pridūrė: „Ne vyriausybės sprendžia, kas gali dalyvauti kokiose sporto varžybose, nes tai reikštų tarptautinių sporto varžybų, pasaulio čempionatų ir olimpinių žaidynių, kokias mes pažįstame, pabaigą.“

„Mūsų misija yra taikos misija“, – teigė Th. Bachas sekmadienį. – Istorija parodys, kas daugiau nuveikė taikos labui – tie, kurie stengiasi išlaikyti atviras linijas ir bendrauti, ar tie, kurie nori izoliuoti ir suskaldyti... Mūsų vaidmuo – suvienyti žmones. Stengiamės rasti sprendimą, kuris atitiktų sporto misiją – vienyti, o ne prisidėti prie didesnės konfrontacijos ir eskalacijos.“

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis, kuris paragino boikotuoti 2024 metų Paryžiaus olimpines žaidynes, jei jose bus leista dalyvauti Rusijos sportininkams, penktadienį pareiškė, kad jų dalyvavimas būtų „smurto apraiška“.

Ukraina įnirtingai reagavo į IOC praėjusio mėnesio pranešimą, kad komitetas svarsto galimybę leisti Rusijos ir Baltarusijos sportininkams dalyvauti Paryžiaus žaidynėse po neutralia vėliava.

Kyjivas baiminasi, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, kurio pajėgos netrukus pradės antruosius invazijos į Ukrainą metus, sieks gauti politinės naudos iš rusų dalyvavimo kitų metų olimpiadoje.

IOC prezidentas Th. Bachas Ukrainos raginimus boikotuoti žaidynes pavadino prieštaraujančiais „mūsų principams“.

IOC vykdo „taikos misiją“

„Su kiekvienu Ukrainos sportininku, žmogiškuoju požiūriu, galime suprasti jų reakcijas, dalijamės jų kančiomis, todėl visiškai su jais solidarizuojamės, todėl juos palaikome, nesvarbu, ar jie yra Ukrainoje, ar už jos ribų, – teigė Th. Bachas. – Remiame 3 000 Ukrainos olimpinės bendruomenės narių, kad 2024 metų olimpinėse žaidynėse Paryžiuje būtų stipri Ukrainos komanda. Tačiau, kalbant apie sportininkų dalyvavimą, turime vykdyti savo taikos misiją, o tai yra vienijanti misija – suvienyti žmones.“

Th. Bachas atsisakė įsipareigoti apsilankyti Ukrainos fronto linijoje strategiškai svarbiame Bachmuto mieste. Jį pakvietė V. Zelenskis, kad „pats įsitikintų, jog neutralumo nėra“.

„Mačiau tviterio žinutę, bet jokių diskusijų nevyksta“, – sakė jis ir pridūrė, kad dar neprasidėjo Rusijos ir Baltarusijos sportininkų galimo dalyvavimo 2024 metų Paryžiaus žaidynėse kelias.

„Kalbame apie šiais metais vyksiančias sporto varžybas. Apie Paryžių kol kas nekalbama, tai įvyks daug vėliau“, – teigė Th. Bachas.

Anot jo, IOC ir tarptautinė bendruomenė turi atsižvelgti į Jungtinių Tautų žmogaus teisių tarybos „rimtą susirūpinimą“, kad Rusijos ir Baltarusijos sportininkų pašalinimas „tik dėl jų pasų yra jų teisių pažeidimas“.

Antroji problema, pridūrė Th. Bachas, yra paradoksali, nes kai kuriose sporto šakose, pavyzdžiui, tenise, jau leidžiama dalyvauti, nors ir po neutralia vėliava.

„Matėme, kaip Baltarusijos žaidėjas, turintis neutralų statusą, laimėjo „Australian Open“ turnyrą. Tad kodėl tai negalėtų būti įmanoma, pavyzdžiui, plaukimo baseine ar gimnastikos varžybose?“ – teigė jis.

Skaityti visą pranešimą