Australija iš politikų biurų pašalina Kinijoje pagamintas kameras

Prieš 1 metus 818

Australijos pareigūnai antradienį pranešė, kad kelios dešimtys Kinijoje pagamintų saugumo kamerų bus pašalintos iš politikų biurų, praėjus kelioms dienoms po to, kai šalies gynybos ministras paskelbė, kad jo departamentas išmontuos šiuos prietaisus iš savo pastatų dėl saugumo sumetimų.

Remiantis praėjusią savaitę paskelbtais duomenimis, daugiau kaip 250 Australijos vyriausybinių pastatų, įskaitant Gynybos departamento patalpas, įrengta mažiausiai 913 Kinijoje pagamintų apsaugai užtikrinti naudojamų vaizdo kamerų.

Australijos gynybos ministras Richardas Marlesas praėjusią savaitę nacionaliniam transliuotojui ABC sakė, kad visos šios kameros jo departamento pastatuose bus pašalintos, ir teigė, kad taip siekiama „įsitikinti, jog mūsų patalpos yra visiškai saugios“.

Finansų departamento pareigūnai antradienį patvirtino, kad Australijos politikų naudojamuose biuruose buvo įrengtos dar 65 stebėjimo kamerų sistemos

Nors departamentas palaipsniui keitė kameras, vykdydamas platesnio masto saugumo priemonių atnaujinimą, teigiama, kad dar reikia išmontuoti mažiausiai 40 sistemų. Planuojama jas pakeisti iki balandžio.

Pasak departamento, vaizdo stebėjimo kameros nebuvo prijungtos prie interneto ir buvo pašalintos atsargumo sumetimais.

Panašių veiksmų imtasi Jungtinėse Valstijose ir Jungtinėje Karalystėje, kurios ėmėsi priemonių neleisti vyriausybinėms tarnyboms jautriose vietose įrengti Kinijoje pagamintų kamerų.

Abi šalys išreiškė nuogąstavimus, kad Kinijos bendrovės gali būti priverstos dalytis kamerų surinkta žvalgybine informacija su Pekino saugumo tarnybomis.

Kameras pagamino įmonės „Hikvision“ ir „Dahua“, kurios Jungtinėse Valstijose buvo įtrauktos į juodąjį sąrašą dėl to, kad, kaip įtariama, padeda Kinijos vyriausybei vykdyti „represijų kampaniją“.

Pasak JAV prekybos departamento, „Hikvision“ ir „Dahua“ buvo įsitraukusios į Sindziango regiono uigūrų mažumos „stebėjimą, naudojantis aukštosiomis technologijomis“.

Praėjusių metų lapkritį JAV uždraudė importuoti šių dviejų įmonių pagamintą stebėjimo įrangą, teigdama, kad ji kelia „nepriimtiną pavojų nacionaliniam saugumui“.

„Hikvision“ teigė, kad „kategoriškai klaidinga“ vaizduoti įmonę kaip „grėsmę nacionaliniam saugumui“.

Po R. Marleso pareiškimų praėjusią savaitę apie Kinijoje pagamintų vaizdo kamerų pašalinimą Pekinas apkaltino Australiją, kad ši „piktnaudžiauja nacionaline galia siekdama diskriminuoti ir slopinti Kinijos įmones“.

„Tikimės, kad Australija sudarys sąžiningą, teisingą ir nediskriminuojančią aplinką normaliai Kinijos įmonių veiklai“, – pareiškė Užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Mao Ning.

Skaityti visą pranešimą