Aukščiausiasis Teismas: girtas ir neturintis teisės vairuoti vyras, avarijoje pražudęs du žmonės, pagrįstai nuteistas už dvigubą žmogžudystę

Prieš 1 metus 73

Girtas pasisiūlė pavėžinti

2020 m. rugpjūčio 1 d. vyras sėdo prie vairo, būdamas stipriai apsvaigęs nuo alkoholio (1,76 promilės). Būdamas girtas, jis pasisiūlė ir vežė 4 keleivius. Automobilį jis įsigijo tą pačią dieną, todėl jo savybės ir reali techninė būklė jam nebuvo žinomos.

Nepaisė keleivių prašymų

Važiuodamas tamsiu paros metu, kelyje Plungė - Mažeikiai, vyras dvigubai viršijo leistiną greitį (važiavo 160–180 km/h ar net didesniu greičiu) ir nereagavo į išsigandusių keleivių prašymus mažinti greitį.

Mirtinas manevras

Esant intensyviam eismui ir priešpriešine eismo juosta artėjant vilkikui, vairuotojas ėmėsi rizikingai lenkti. Lenkdamas pastebėjo, kad lenkiamo automobilio priekyje važiuoja dar vienas automobilis. Jo aplenkti jau nebuvo galimybių. Vairuotojas grįžo į savo eismo juostą ir atsitrenkė į priekyje važiuojantį automobilį, išstumdamas jį į priešingo eismo juostą.

Kelių chuliganas

Nuteistasis daug kartų baustas už įvairius Kelių eismo taisyklių pažeidimus, tarp jų ir tokius, kurie kelia grėsmę kitų eismo dalyvių sveikatai ir gyvybei. Jis daug kartų nesugebėjo išlaikyti kvalifikacinių egzaminų vairuotojo pažymėjimui gauti.

Pražūtingas abejingumas

Aukščiausiojo Teismo pranešime teigiama, kad vairuotojas suvokė savo veiksmų pavojingumą, numatė susidūrimo su kitais automobiliais tikimybę ir tai, kad tokia tikimybė yra didelė. Veiksmai, dėl kurių žuvo du žmonės, rodo visišką vairuotojo abejingumą tam, kas gali nutikti dėl vairavimo kritiškai dideliu greičiu ir stipriai apsvaigus nuo alkoholio, taip pat pavojingo lenkimo manevro atlikimo, esant intensyviam eismui.

Girtas vyras ne tik pražudė į priešingą eismo juostą nustumto automobilio vairuotoją ir keleivę, bet ir kėlė pavojų kartu su nuteistuoju vykusiems keleiviams.

Norėjo pasirodyti prieš kitus

Teismas nutarė, kad sprendimą sėsti girtam prie vairo, važiuoti kritiškai dideliu greičiu ir pavojingai manevruoti nulėmė nuteistojo niekinamas požiūris į eismo saugumą ir jo dalyvius, noras pasirodyti prieš kartu su važiuojančius žmones asmenis ir pademonstruoti jiems savo išskirtinumą.

Ši Lietuvos Aukščiausiojo Teismo nutartis yra galutinė ir neskundžiama.

Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.

Skaityti visą pranešimą