Atsako gydytojas. Migrena – neišgydoma, bet suvaldoma liga: tarp vaistų – ir botoksas

Prieš 1 metus 77

Stiprus galvos skausmas Reginą (pavardė portalui žinoma – LRT.lt) vargino nuo paauglystės. „Pamenu, mokykloje porą kartų vėmiau – taip stipriai skaudėjo galvą. Vėliau sveikata gerėjo – priepuoliai užklupdavo nedažnai, bet jų visada buvo“, – LRT.lt pasakojo moteris.

Intensyvesni skausmai vėl užklupo pagimdžius sūnų. Tada, pasakoja Regina, būdavo taip blogai, kad nebepadėdavo net stipriausia skausmą malšinančių vaistų dozė.

„Po vieno priepuolio išsigandau, kad taip vartodama nuskausminamuosius priprasiu prie jų: tuomet jau gerdavau maksimalią dozę ir vis tiek jausdavau buką skausmą, būdavau nuo jo lyg apdujus (...) Nusprendžiau ieškoti pagalbos“, – kalbėjo moteris.

Šeimos gydytoja, išgirdusi Reginos nusiskundimus, iš karto įtarė migreną. Regina neslėpė – panašiai manė ir ji pati, tik galvojo, kad migrena – ne konkrečios ligos diagnozė, bet bendrinis stipraus galvos skausmo pavadinimas, tad ir gydymas – toks pat.

Apsilankiusi pas neurologą moteris išgirdo patvirtinimą, kad tikrai serga migrena. Jai paskirtas individualus gydymas, patarta koreguoti gyvenimo būdą, mitybą, miego rutiną.

„Pradėjusi laikytis paskirto gydymo ir rekomendacijų tikrai pasijutau geriau – priepuoliai retėjo, dažniausiai būdavo tik prieš menstruacijas. Taip buvo dar lengviau atsekti, kada skausmas artėja. Lygiai taip pat „atsekiau“, koks maistas, veikla gali išprovokuoti priepuolį. Atsisakiau kavos, alkoholio, pradėjau tiksliu laiku eiti miegoti, keltis – tai tikrai veikė“, – prisiminė LRT.lt savo istoriją papasakojusi moteris.

Ji prisipažino, jog apie tai, kad serga migrena, vengė kalbėti su aplinkiniais – apie priepuolius, dėl kurių anksčiau yra tekę imti ir nedarbingumą, žinojo tik moters artimieji, draugės.

„Bendradarbiams, vadovams nesakiau – atrodė gėda kalbėti apie galvos skausmą, nenorėjau aiškinti, kas ir kaip“, – neslėpė Regina.

Tačiau dabar ji galvoja kitaip. „Tas melas ir nekalbėjimas kartais ir pakenkia. Pavyzdžiui, aš tik neseniai sužinojau, kad migrena sirgo ir serga dar kelios mano giminės moterys. Pasirodo, ir mano teta, pusseserės su tuo susidūrė. Bet niekas niekam nepasakojo. Galbūt, jei tai būčiau žinojusi, greičiau būčiau ieškojusi pagalbos“, – svarstė portalo pašnekovė.

Gydymas botoksu legalus, bet nekomensuojamas: yra ir nemokama alternatyva

Kas yra migrena ir kaip ji šiuo metu nustatoma bei gydoma Lietuvoje? Į klausimus apie migreną atsako Respublikinės Panevėžio ligoninės Neurologijos skyriaus vedėja Sandra Baužaitė-Babušienė.

– Kartais žmonės, kuriuos dažniau vargina stiprūs galvos skausmai, juos įvardina kaip migreną. Kokie simptomai rodo, kad pacientą vargina ne paprastas galvos skausmas, bet migrena?

– Migrena yra lėtinė liga, kuriai būdingi intensyvūs ir vidutinio intensyvumo galvos skausmai, dažnai lydimi pykinimo, vėmimo, šviesos, garso baimės. Migrenos sąlygotas galvos skausmas dažnai yra stiprus, dažnai pulsuojančio pobūdžio, retai kada praeina be analgetikų. Esant tokiems skausmams, reikėtų pasikonsultuoti su gydytoju neurologu.

– Kaip ši liga diagnozuojama? Kokie tyrimai padeda nustatyti migreną? Ar šią ligą gali diagnozuoti ir paskirti gydymą šeimos gydytojas?

– Migreną diagnozuoja gydytojas neurologas, remdamasis paciento nusiskundimais ir apžiūra. Papildomų specialių tyrimui diagnozuoti migrenai nereikia. Tačiau neurologas gali skirti tyrimus priklausomai nuo paciento situacijos, siekdamas atmesti kitas ligas, kurios gali sukelti galvos skausmus.

Šeimos gydytojas įvertinęs paciento nusiskundimus ir būklę gali nusiųsti pacientą neurologo konsultacijai dėl įtariamos migrenos.

– Kaip Lietuvoje gydoma migrena? Ar pas mus pacientai gali gauti naujausius inovatyvius gydymo būdus? Ko, Jūsų, kaip medikės, akimis dar trūksta, lyginant su užsienio šalimis?

– Kalbant apie migrenos gydymą, reikėtų skirti migrenos priepuolio gydymą (t. y. priepuolio nutraukimą) ir profilaktinį gydymą. Priepuolio metu vartojami analgetikai, triptanai. Esant labai intensyviam galvos skausmui, pacientai kartais kreipiasi ir į skubios pagalbos skyrių.

Profilaktinį migrenos gydymą skiria gydytojas neurologas konsultacijos metu, įvertindamas priepuolių dažnį ir jų sunkumą. Profilaktinio gydymo tikslas yra sumažinti galvos skausmų priepuolių dažnį, intensyvumą ir trukmę.

Lietuvoje pacientai gali gauti visus pagrindinius migrenos gydymo būdus. Dalis jų remiantis tam tikrais kriterijais yra pacientui pilnai kompensuojami.

Mano akimis, didžiausia problema pas mus yra per maža migrenos diagnostika. Tik 26 proc. migrena sergančių asmenų Lietuvoje kreipiasi į gydytoją ir tik daliai pacientų nustatoma tiksli diagnozė ir skiriamas specifinis gydymas. Svarbu yra ne tik priepuolio nutraukimas, bet ir tinkama migrenos profilaktika.

– Neretai stiprių migrenos priepuolių varginami pacientai susidomi alternatyviais gydymo būdais (vaistažolėmis ir pan.), taip pat – botulino injekcijomis. Ką apie tai manote? Ar tai saugu? Kuo rizikuoja pacientas, užsiimantis savigyda arba besirenkantis klinikiniais tyrimais nepatvirtintus gydymo metodus?

– Botulino toksino infekcijos migrenos gydymui yra patvirtintas ir efektyvus gydymo metodas, kuris taikomas ir Lietuvoje. Tiesa pacientams jis yra nekompensuojamas. Vaistas leidžiamas kas 12 savaičių, gydymo efektyvumas vertinamas po dviejų leidimų.

Gydymas monokloniniais antikūniais tikrai efektyvumu nenusileidžia botulino toksino injekcijomis – jis pacientams gali būti pilnai kompensuojamas.

Vėlgi gydymo būdų pasirinkimas kiekvienam pacientui yra individualus. Pacientai kartais renkasi ir alternatyvius gydymo metodus, tačiau efektyvumu jie nusileidžia patvirtintiems metodams. Visais atvejais gydymą reikėtų aptarti su specialistais ir šalia medikamentinio gydymo nepamiršti sveikos mitybos, darbo poilsio režimo.

Gydymas monokloniniais antikūniais tikrai efektyvumu nenusileidžia botulino toksino injekcijomis – jis pacientams gali būti pilnai kompensuojamas.

Jaunų žmonių liga

– Ar migrena paveldima? Nuo ko priklauso, ar žmogus susirgs? Kokios priežastys, aplinkybės tai lemia?

– Polinkį paveldimumui migrena turi. Taip pat migrena dažniau serga moterys. Sergamumas migrena tarp moterų yra tris kartus didesnis nei vyrų. Viena iš priežasčių, kodėl toks pasiskirstymas pagal lytį, yra estrogenų koncentracijos svyravimas. Būtent dėl to migrena paprastai pagerėja menopauzės laikotarpiu ir stebimi migrenos priepuolių padažnėjimai perimenopauziniu laikotarpiu.

Dažnai pacientės skundžiasi migreniniais galvos skausmais prieš menstruacijas, o neštumo metu paprastai migreniniai skausmai tampa silpnesni ir retesni.

Įdomu tai, kad asmenys naudojantys sintetinius estrogenus (pvz., vyrai transeksualai) taip pat turi didesnę migrenos riziką.

Dažniausiai migrena susergama iki 30 metų. Didžiausias sergamumas yra 20-50 metų asmenų grupėje. Tai yra daugiau jaunų ir vidutinio amžiaus žmonių liga, nors pasitaiko ir vyresnių asmenų tarpe. Vis dėlto mano patirtis rodo, kad dažniausiai vyresniam žmogui ji tiesiog buvo nediagnozuota anksčiau.

– Kokias tendencijas matote: ar sergančiųjų migrena skaičius auga, o gal mažėja? Ar pacientų amžius jaunėja?

– Migrena sergančių pacientų tikrai kreipiasi vis daugiau. Manau, tai lemia gerėjanti migrenos diagnostika ir gydymo galimybės. Pacientus vis dažniau pasiekia informacija apie efektyvius šiuolaikinius migrenos gydymo būdus, kurie anksčiau nebuvo pasiekiami Lietuvoje sergantiems ligoniams.

Kalbant apie amžių, tai dauguma pacientų yra jauno amžiaus, tačiau vis dažniau kreipiasi ir vyresnio amžiaus asmenys, turintys lėtinę arba dažną epizodinę migreną, kuri anksčiau buvo nediagnozuota, arba nepakankamai gydyta.

– Kaip be paskirto gydymo nuo migrenos kenčiantis žmogus gali pats sau padėti? Ko reikėtų vengti, o ką – priešingai – prevenciškai daryti, kad priepuoliai užkluptų kuo rečiau arba būtų lengvesni?

– Migrenos priepuolių profilaktikai labai svarbu miego-poilsio režimas, sveika mityba. Reikėtų vengti alkoholio – dažnai migreną provokuoja raudonas vynas. Taip pat reikėtų vengti kofeino turinčių produktų, šokolado, saldiklių, riebios mėsos, produktų, turinčių daug tiramino, pvz., kiaušinių, brandintų sūrių.

– Ar migrena išgydoma?

– Migrenos priepuoliai yra kontroliuojami, skiriant profilaktinį gydymą. Visada pagrindinis gydymo tikslas yra pasiekti minimalų priepuolių dažnį ir sumažinti galvos skausmo intensyvumą. Tačiau tą pasiekti nėra paprasta.

Skaityti visą pranešimą