Atsako gydytojas. Ar saugu gerti ūkininkų dalijamą pieną?

Prieš 1 metus 88

Jau antra savaitė įvairiose Lietuvos vietose ūkininkai nemokamai dalija pieną – akcijas jie rengia protestuodami dėl perpus kritusių pieno supirkimo kainų. Nemokamai arba už simbolinę paramą duodamas pienas išgraibstomas: akcijos vietose nusidriekia eilės žmonių. Dauguma atkeliauja nešini savais plastikiniais buteliais, stiklainiais ar kita daugkartine tara, į kurią vietoje ir perpilamas ūkininkų atgabentas pienas.

„Suprantu, kad žmonės naudojasi proga nemokamai gauti šviežią vietinę produkciją – natūralų pieną. Tačiau matant šiuos vaizdus, man kyla klausimas: ar saugu gerti žalią pieną, lauke, tiesiog gatvėje, išpilstytą į plastikinius butelius?“ – savo nuomonę išsakė portalo LRT.lt skaitytoja Raminta (pavardė portalui žinoma – LRT.lt).

Šį klausimą portalas uždavė specialistams. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Veterinarijos sanitarijos skyriaus vedėja Gintarė Jatkevičienė perspėja, kad nepasterizuotame, vadinamame žaliame, piene gali būti įvairių bakterijų, pavyzdžiui, verotoksigeninė E. Coli (VTEC) bakterija ar kampilobakterija. Abi jos sukelia žarnyno infekcijas, kurios ypač pavojingos mažiems vaikams, vyresnio amžiaus žmonėms bei kai kuriomis lėtinėmis ligomis sergantiems pacientams.

„Karvės natūraliai nešioja tam tikras ligas sukeliančias bakterijas, kurios melžimo metu gali patekti į jų gaminamą pieną. Šios bakterijos gyvuliui dažniausiai nėra kenksmingos, tačiau žmonės, vartojantys nepasterizuotą pieną, gali užsikrėsti sunkiomis ligomis. Visos šios ligos susijusios su žalio pieno vartojimu: tai campylobacter infekcija, salmoneliozė, jersiniozė, listerijozė, tuberkuliozė, bruceliozė, apsinuodijimas stafikokų enterotoksinu, streptokokinė infekcija, E. coli O157:H7, toksoplazmozė, gastroenteritas, meningitas, encefalitas“, – portalui LRT.lt sakė VMVT veterinarijos inspektorė.

Pasak specialistės, infekcija į žmogaus organizmą paprastai patenka geriant žalią pieną, t. y. tokį pieną, kuris nebuvo pasterizuotas.

Pasterizavimas – pieno kaitinimas iki labai aukštos temperatūros. „Aukšta temperatūra naikina bakterijas, kurios gali sukelti ligas. Žalias pienas sudaro idealią aplinką bakterijoms daugintis. Be pasterizavimo žaliame piene gali augti kenksmingos bakterijos ir tai gali kelti pavojų žmonėms, kurie jį geria, t. y. gali kelti pavojų sveikatai. Todėl VMVT specialistai dar kartą primena, kad žalio pieno vartoti nevirinto – nerekomenduojama“, – teigia VMVT atstovė.

VMVT taip pat priminė, kad ne tik pienas, bet ir iš jo pagaminti produktai (sviestas, sūris, varškė ir pan.) greitai genda. Labai svarbu juos laikyti ne aukštesnėje nei 6 laipsnių šilumos temperatūroje, nevartoti produktų su pasibaigusiu galiojimo terminu, taip pat laikytis asmens higienos: prieš vartojant švariai nusiplauti rankas, gerti ar valgyti iš švariai išplautų indų.

Specialistai pabrėžia, jog daugelis karvės piene esančių bakterijų sukelia nesudėtingas infekcijas, kurios pasireiškia kelias dienas trunkančiu viduriavimu, skrandžio skausmais, karščiavimu. Tačiau vaikams, vyresnio amžiaus ir chroniškomis ligomis, tokiomis kaip diabetas ar AIDS, sergantiems žmonėms infekcijos kelia didesnį pavojų. Sunkiais atvejais tai gali baigtis mirtimi.

Svarbu prisiminti, kokie simptomai rodo, jog gydymo namuose neužtenka:

  • jei suaugęs žmogus ar vaikas tuštinasi daugiau kaip tris kartus per parą, jau galima diagnozuoti viduriavimą. Tokiu atveju svarbu, kad žmogus nedehidratuotų: reikia vartoti pakankamai skysčių, elektrolitų ir mineralų, kurie taip pat pasišalina vemiant ir viduriuojant;
  • net jei tuštinamasi rečiau kaip tris kartus, tačiau išmatos yra skystesnės nei įprastai, turi aštrų ir stiprų kvapą, yra specifinės spalvos, putotos, būtina kreiptis į gydytoją.
Skaityti visą pranešimą