Atlikėja Narkutė apie pirmą patirtį sustabdžius policijai: „Nemokėjau net normaliai įpūsti į alkotesterį“

Prieš 1 metus 103

Dainų atlikėja Ieva Narkutė naujoje portalo rubrikoje LRT VAIRAS sakė, kad kartais užsimiršta ir klausydamasi hiphopo muzikos nė nepajaučia, jog per daug spustelėjo greičio pedalą, o vėliau gauna baudą už Kelių eismo taisyklių (KET) pažeidimą. Pašnekovė teigė nesanti reidų asė – per visą ligšiolinę vairavimo patirtį Kelių policijos pareigūnai ją sustabdė tik kartą.

– Kuo kasdienybėje Jums yra svarbus automobilis?

– Noriu pradėti nuo to, kad aš labai mėgstu vairuoti. Nors vėlai išsilaikiau vairuotojo teises, bet būčiau tikrai išsilaikiusi anksčiau, jei būčiau žinojusi, kaip man patiks vairuoti. Kokia tai patogi, smagi susisiekimo priemonė, dar ypač turint šeimą, gali prisikrauti daugybę daiktų.

– Kada gavote vairuotojo pažymėjimą?

– Išsilaikiau teises 2012 metais.

– Gal kada skaičiavote, kiek laiko važiuojate automobiliu per dieną?

– Kadangi neturiu standartiško grafiko, panašaus kasdienio ritmo, (...) labai skirtingai, net negaliu pasakyti, kiek vidutiniškai. Šiaip gyvename Vilniuje, tai nedaug, bet kadangi koncertuoju visoje Lietuvoje, jau būna daugiau kelionių.

– Ar prisimenate, koks buvo Jūsų pirmasis automobilis?

– „Ford Focus“, tai buvo pirma mašina, nes kuklus biudžetas, tokią ėmėme ilgai nesvarstydami, labiau pagal kainą ir pagal tai, kad buvo gana neblogos būklės.

– Kokį automobilį vairuojate pastaruoju metu?

– Dabar vairuoju „Volkswagen Passat“. Jis atitinka mano dabartinę šeiminę situaciją labiau nei „Ford Focus“ – yra penkiavietis, bet jo bagažinė pateisina lūkesčius.

– Ir išvykstant poilsiauti tikriausiai reikia daug vietos automobilyje?

– Taip, dar visokie vežimėliai, dviratukai ir pan.

– Kaip antri namai atrodo šiuo metu?

– Taip, toks ir jausmelis, tikrai.

– Kokių smagių situacijų prisimenate iš kelionių automobiliu – ko yra nutikę?

– Kai kelionės automobiliu vyksta sklandžiai ir nieko nenutinka, tai tada neturi ko papasakoti, nes atrodo savaime suprantama, kad viskas čia gerai praėjo – atvažiavai iš taško A į tašką B. Kai būna kokių nesklandumų, dažniausiai turi ką papasakoti.

Atsimenu, kaip leidžiantis Olandų ar Drujos gatve [Vilniuje] nuo stoties „Audėjo“ link sugedo ir nustojo veikti mano seno automobilio generatorius. Eismas didžiulis, piko valandos, o man nustojo veikti generatorius. Vadinasi, per pusę minutės atsisako vairo stiprintuvas, visos lemputės pradeda mirksėti ir aš vos spėjau susiorientuoti, kad man reikia nelaukti užkilimo į Olandų žiedą, o sukti kur nors į aikštelę. Tada aš pasistačiau „Audėjo“ aikštelėje, ten ta mano mašina liko, kol suradome, kas ją nutemps iš tos vietos. Kai ji užgeso, aš pasidžiaugiau savimi, kad susiorientavau ne trečioje juostoje stoti su avariniu [ženklu], man pavyko nusukti į šoną.

– Kada paskutinį kartą gavote baudą už KET pažeidimą?

– Būna jų dažniau, negu norėtųsi. Kažkaip, kai pradėjau vairuoti, dažniau rinkdavau baudas už parkavimą, nes atrodydavo, kokia gera laisva vieta, o nosį pakelti į viršų ir pažiūrėti, kad ten, pavyzdžiui, neįgaliesiems skirta parkavimo vieta, užmiršdavau, neturėdavau įgūdžių apsidairyti, kodėl tai vienintelė laisva vieta aikštelėje. Atrodydavo man, kad manęs laukia. Paskui baudos išmokė, kad nebūtinai ta vieta manęs laukia – gal ji skirta ne man, o kitiems vairuotojams.

– O dabar už greičio viršijimą pasitaiko baudų?

– Pasitaiko už greitį. Mėgstu vairuodama klausytis muzikos, plepėti, jeigu važiuoju ne viena. Nebūna drastiški viršijimai, bet užtenka ir 10–15 km/val. ir jau blykstė sako: „Šypsokis.“

– Ko mėgstate klausytis, kai vykstate automobiliu?

– Aš labai mėgstu klausytis hiphopo, kai važiuoju automobiliu. Gal tai susiję su šitais greičio viršijimais.

– Įsijaučiate?

– Kažkaip įsijaučiu, pasileidžiu kokio Lilo ir Innomine ar „G&G sindikato“, man tada labai tas akceleratoriaus pedalas gražiai spaudžiasi. Manau, čia jie kalti, mes turėtume mestis per pusę už mano baudas.

– Galbūt kartais pasitaiko situacijų, kai vyksta reidas ir sustabdo? Kaip reaguoja policijos pareigūnai, kai Jus atpažįsta?

– Niekas manęs neatpažįsta, aš buvau sustabdyta pirmą kartą šį pavasarį per beveik 9 vairavimo metus. Nemokėjau net normaliai įpūsti į alkotesterį, sakė: „Stipriau, stipriau, ką jūs čia, tik kvėpuojate į aparatą.“ (...) Tai nesu kokia nors reidų asė.

Skaityti visą pranešimą