Atidarytas naujas kelias pagalbai į Siriją, milijonai žmonių regione liko be namų

Prieš 1 metus 49

Humanitarinės pagalbos konvojus antradienį per naujai atidarytą sienos perėją pravažiavo į sukilėlių kontroliuojamą šiaurės Siriją, kurią po praėjusią savaitę įvykusio žemės drebėjimo, per kurį žuvo beveik 40 tūkst. regiono gyventojų, pagalba sunkiai pasiekė.

Praėjus daugiau kaip 200 valandų po 7,8 balo stiprumo žemės drebėjimo, viltys rasti gyvų žmonių po nuolaužomis blėsta, todėl daugiausia dėmesio skiriama maisto ir pastogės suteikimui daugybei išgyvenusiųjų.

11 JT sunkvežimių karavanas įvažiavo į Siriją per vėl atidarytą Bab al Salamos pasienio punktą, kai Damaskas sutiko leisti pasaulinei organizacijai naudotis šia perėja pagalbai gabenti.

Iki žemės drebėjimo beveik visa svarbiausia humanitarinė pagalba daugiau kaip keturiems milijonams žmonių, gyvenančių sukilėlių kontroliuojamose teritorijose šiaurės vakarų Sirijoje, buvo pristatoma tik per vieną perėjimo punktą.

Sunkvežimiai buvo pakrauti svarbiausia humanitarine pagalba, įskaitant priemones pastogei, čiužinius, antklodes ir kilimus, AFP sakė JT Tarptautinės migracijos organizacijos (TMO) atstovas Paulas Dillonas.

Iš Turkijos į sukilėlių kontroliuojamą teritoriją pirmą kartą po žemės drebėjimo atvyko JT delegacija, vykdanti faktų nustatymo misiją.

Aktyvistai ir vietinės skubios pagalbos komandos piktinosi lėta JT reakcija į žemės drebėjimą sukilėlių kontroliuojamose teritorijose, ir lygindami ją su humanitarinės pagalbos srautais, kurie buvo pristatomi į vyriausybės kontroliuojamus oro uostus.

Aukų skaičius –„protu nesuvokiamas“

JT taip pat paskelbė raginimą skirti 397 mln. dolerių trijų mėnesių „gyvybiškai svarbiai pagalbai“ nukentėjusiesiems Sirijoje ir teigė, kad jau beveik parengė panašų planą Turkijai.

„Milijonai žmonių visame regione kovoja dėl išgyvenimo, yra benamiai ir gyvena šaltyje“, – sakė JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas.

Auga baimė dėl išgyvenusiųjų abiejose sienos pusėse: JT teigė, kad Sirijoje ir Turkijoje nukentėjo daugiau kaip septyni milijonai vaikų, ir baiminamasi, kad žuvo „dar daugiau tūkstančių“ žmonių.

„Tragiškai aišku, kad skaičiai ir toliau augs“, – sakė JT vaikų agentūros UNICEF atstovas Jamesas Elderis, pridurdamas, kad galutinis aukų skaičius bus „protu nesuvokiamas“.

Po nelaimės gyventojai susidūrė su sunkia realybe – išgyventi miestuose, kurie per žiemos šalčius virto griuvėsiais. Didžiojoje Turkijos nelaimės zonos dalyje pasklido aštrus nuo šalčio saugančių dūmų kvapas.

Turkijos Kahramanmaraso mieste didžiulės minios žmonių turi vienintelį tualetą, kuris vis dar veikia centrinėje mečetėje.

„Nėra tualetų, tualetai turėtų būti įrengti palapinėse“, – sakė 53 metų Husnė Duzas, kartu su tūkstančiais kitų žmonių pastarąją savaitę gyvenantis palapinių miestelyje. – Mums reikia nusiprausti. Reikia skalbimo mašinų drabužiams“.

„Kiekvieną dieną einu penkis kilometrus, kad pasiekčiau tualetą. Kitos vietos nerandame“, – AFP sakė 44 metų Erdalas Lale.

Gelbėtojų viltys

Nuniokotame Turkijos Antakijos mieste valomi griuvėsiai , įrenginėjami tualetai, o kai kuriose miesto dalyse pradėjo veikti telefono ryšys, pasakojo AFP reporteris.

Praėjus savaitei po vasario 6 dieną įvykusio žemės drebėjimo, kuris sugriovė daugybę pastatų visame regione, po griuvėsiais vis dar randama gyvų žmonių.

Vėlyvą popietę iš griuvėsių buvo ištraukta vidutinio amžiaus moteris ir įkelta į greitosios pagalbos automobilį, pranešė vietoje dirbusi AFP komanda.

Vietinės lauko ligoninės gydytojai bando gelbėti žmones, kelias dienas išbuvusius po griuvėsiais.

„Tai stebuklas – po griuvėsiais rasti dar gyvą žmogų, – AFP sakė gydytojas Yilmazas Aydinas. – Nuo šiol išsigelbėjusiųjų būklė greičiausiai bus kritiškesnė. Daugumai jų reikės gyvybę gelbstinčio gydymo“.

Viena tokių – 25 metų sirė Abir, 180 valandų prabuvusi po griuvėsiais. „Jos širdis buvo du kartus sustojusi, bet mums pavyko ją atgaivinti“, – sakė gydytojas Nihatas Mujdatas Hokenekas.

Patvirtintas žemės drebėjimo aukų skaičius siekia 39 106. Pareigūnai ir medikai teigė, kad Turkijoje žuvo 35 418 žmonių, o Sirijoje – mažiausiai 3 688. Sirijoje šis skaičius kelias dienas beveik nesikeitė, bet tikimasi, kad jis dar augs.

Skaityti visą pranešimą