Atidaromas naujas alternatyvaus būsto projektas – socialinis hostelis „Chata”

Prieš 11 mėnesius 89

Gegužės 10 dieną Vilniuje, Tilto gatvėje, duris atvers socialinis hostelis „Chata”. Šios erdvės tikslas – sukurti alternatyvius namus socialiai pažeidžiamoms žmonių grupėms, patiriančioms sunkumų integracijos į visuomenę procese – pabėgėliams ir žmonėms atlikusiems laisvės atėmimo bausmę. Siekiant palengvinti integracijos procesą, Nacionalinio socialinės integracijos instituto programa „Visi skirtingi – visi lygūs” pasitelkė ekspertų komandą, kuri padeda gyventojams susirasti nuolatinį būstą, įsidarbinti ir spręsti kasdienius iššūkius. Laikinas būstas „Chata” ir specialistų pagalba suteiks asmenims galimybę palaipsniui pasirengti savarankiškam gyvenimui mūsų bendruomenėse.

Programa nuo praeitų metų pabaigos kuria naujus namus pabėgėliams bei laisvės atėmimo bausme nuteistiems asmenims – dviejuose butuose Vilniuje šiuo metu gyvena 6 žmonės, kuriems teikiama socialinių darbuotojų, psichologų bei vertėjų pagalba. „Trečiąją „Chatą” atidarome pačioje Vilniaus širdyje – Tilto gatvėje. „Manome, kad tai padės čia gyvenantiems žmonėms būti arčiau miesto kultūrinio ir socialinio gyvenimo ir taip reikšmingai prisidės prie spartesnės jų integracijos. Ateityje tikimės, kad panašus modelis sėkmingai galėtų veikti ir kituose Lietuvos regionuose” – teigia Inga Rancova.

„Chata” namus sukurti pastūmėjo tiesioginis darbas, bendravimas su pabėgėliais ir nuteistaisiais. Rolandas, šiuo metu atliekantis laisvės atėmimo bausmę, sako: „Išsinuomoti būstą atliekant laisvės atėmimo bausmę yra neįmanoma: neturi banko sąskaitos, neturi grynųjų, negali rasti skelbimų, negali netgi paskambinti nuomotojui”. „Chata” tai vieta, kurioje patikime žmonių galimybėmis realizuoti save socialiai atsakingoje veikloje ir pasijusti atsakingu už priimamus sprendimus.

„Chatos” namų reikalingumą pagrindžia psichologė Silvija Luneckienė ir psichologė-asistentė Žydrūnė Ilgarūbytė: „Stabilumas ir saugumas yra svarbūs susiję poreikiai, kurie turi būti užtikrinami nuo vaikystės. Tačiau gyvenimas nėra tiesi linija, todėl ne visada yra užtikrinamas šių poreikių patenkinimas. Ypač su bazinių poreikių patenkinimo deprivacija susiduria socialiai pažeidžiami žmonės: nuteistieji laisvės atėmimo bausme, pabėgėliai, prieglobsčio prašytojai. Juk ne veltui A. Maslow poreikių teorija teigia, kad vienas iš esminių žmogaus poreikių – ekonominis bei emocinis saugumas. „Chata” suteiks tikslinėms pažeidžiamoms asmenų grupėms saugumą ir stabilumą. Taip pat bus užtikrinamas ir emocinis saugumas, kadangi vietoje dirbanti specialistų komanda ne tik pagelbės sprendžiant aktualias problemas, bet ir padės megzti socialinius ryšius. Kompleksinė pagalba gali padėti žmogui atgauti savivertę, padidinti saviveiksmingumą ir taip užtikrins sėkmingesnį ir greitesnį kelią reintegracijos link”.

Gyvenimo laikotarpis „Chatoje” neturi nustatytų griežtų ribų, tai priklauso nuo paties žmogaus galimybių, socialinių veiksnių. Visgi orientuojamasi ir tikimasi, kad asmenys gyventų iki metų arba trejus. Hostelyje „Chata” vienu metu gali gyventi iki 6 asmenų. Tose pačiose patalpose dirba ir specialistai, renkasi skirtingi žmonės, kuriama maža, vieni kitus palaikanti, bendruomenė. „Chatos” gyventojai turi galimybę susitikti su žmonėmis iš skirtingų kultūrų, skirtingų socialinių grupių ir kurti pozityvius santykius saugioje aplinkoje” – teigia „Visi skirtingi – visi lygūs” programos vadovė Inga Rancova.

„Chata” atidarymo metu svečiai turės galimybę apžiūrėti socialinio hostelio erdves, išgirsti alternatyvių apgyvendinimo namų viziją  ir lūkesčius. Taip pat dalyvauti diskusijoje apie inovatyvius socialinių problemų sprendimo būdus, išgirsti tiesiogines žmonių patirtis dalyvaujant pokalbiuose su „Gyvosios bibliotekos” knygomis.

Socialinis hostelis „Chata” duris atvers gegužės 10 dieną, 15 val., Tilto g., Vilniuje. Daugiau informacijos apie šią socialinę erdvę bei kitus „Visi skirtingi – visi lygūs” programos projektus, rasite: „Facebook” puslapyje; „Visi skirtingi – visi lygūs” svetainėje (atnaujinama).

VšĮ „Nacionalinis socialinės integracijos institutas“ inf.

Skaityti visą pranešimą