Atėnai numato 100 mln. eurų tvoros pasienyje su Turkija pailginimui

Prieš 1 metus 62

Graikija nori 35 kilometrais pailginti jau esamą tvorą palei sieną su Turkija, sekmadienį naujienų kanalui „Skai“ sakė Graikijos piliečių apsaugos ministras Takis Theodorikakosas.

Jo skaičiavimais, tai kainuotų per 100 mln. eurų (107 mln. JAV dolerių), o lėšos būtų skirtos iš Graikijos biudžeto. Europos Sąjunga dar nepatvirtino Atėnų prašymo dėl papildomos tvoros statybos finansavimo. Ji turėtų būti pastatyta maždaug per 10 mėnesių, pridūrė T. Theodorikakosas.

Per pastaruosius metus Atėnai pastatė 37,5 km ilgio ir maždaug 5 m aukščio plieninę tvorą palei seklias pasienio upės, graikiškai vadinamos Evru, o turkiškai – Marica, dalis. Taip siekiama užkirsti kelią migrantams iš Turkijos į Graikiją, o kartu ir į Europos Sąjungą.

Kaip rodo oficiali statistika, Graikijos pasieniečiai pernai neleido apie 256 000 migrantų kirsti šios pasienio upės. Tuo pačiu metu buvo sulaikyta 1 300 kontrabandininkų.

Žmogaus teisių organizacijos kaltina Atėnus ir ES neteisėtai naudojant apgręžimo (angl. pushback) politiką prieš žmones, kurie tikisi geresnio gyvenimo Europoje. Jos tvirtina, kad ES taip pat tyliai toleruoja tokį stūmimą. Graikija tokius kaltinimus atmeta.

Skaityti visą pranešimą