Aršūs protestai dėl anglies kasyklos statybų Vokietijoje: aktyvistai kaltina pajėgas neproporcingos jėgos naudojimu

Prieš 1 metus 73

Pirmadienį galutinai evakavus vakarinį Vokietijos Liucerato kaimą, kad būtų vykdoma anglių kasyklos plėtra, aktyvistai teigia ir toliau kovosiantys prieš tokį vyriausybės planą.

Už aplinkosaugą kovojantys jaunuoliai miestelyje buvo užsibarikadavę, o šeštadienį surengė ir masinį protestą, pasibaigusį susirėmimais su policija. Aktyvistai kaltina policiją brutalumu ir teigia, kad toliau kovos. Per antradienį vykdytą protestą trumpam buvo sulaikyta ir prie iniciatyvos prisijungusi Švedijos klimato aktyvistė Greta Thunberg.

Nors vietos gyventojai Liuceratą paliko jau anksčiau, miestelis tapo pasipriešinimo iškastiniam kurui simboliu.

Maždaug 300 aktyvistų užėmė gyvenvietę ir įsikūrė ant apleistų namų stogų, tvirtoves įkūrė medžiuose. Visa tai prieš planą plėsti šalia esančią Gacvailerio atvirų anglių kasyklą.

Dar praėjusią savaitę policija pradėjo operaciją aktyvistams iš miestelio pašalinti. Aktyvistus sėkmingai vejant, savaitgalį surengtas masinis protestas, kuriame, policijos teigimu, dalyvavo penkiolika tūkstančių, aktyvistų – dukart tiek žmonių.

Protestas virto susirėmimais, aktyvistai kaltina pajėgas neproporcingos jėgos naudojimu.

„Esame šokiruoti, kad nuspręsta atsiųsti tokių didelių pajėgų – 6-8 tūkstančius policininkų iš keturiolikos valstijų. Tikrai manyta, kad verta atvesti policijos pajėgas su 6000–8000 pajėgų iš 14 žemių. Neteisėta naudoti tokią jėgą mūsų demokratijos vardu siekiant apsaugoti energijos įmonės pelną“, – sako klimato aktyvistė Sora.

Protestuotojai kaltina policiją naudojus ašarines dujas, vandens patrankas. Mažiausiai dvidešimt aktyvistų atsidūrė ligoninėse, teigiama, kad kai kuriuos jų pareigūnai mušė į galvą, pilvą.

Pasak policijos atstovų, jų gretose sužeista septynios dešimtys – didžioji dauguma per savaitgalio susirėmimus. Iškelta pusantro šimto baudžiamųjų bylų, tarp jų dėl pasipriešinimo pareigūnams bei ramybės trikdymo.

„Visi, buvę priešakinėse linijose, gavo smūgių, jiems buvo įspirta ar patyrė kitokių sužalojimų. Daug rimtų traumų, viskas labai brutalu“, – teigia klimato aktyvistas Efue.

Energetikos milžinė turi leidimą plėsti kasyklą pagal kompromisinį susitarimą, pasirašytą su vyriausybe, vadovaujama socialdemokratų kanclerio. Pagal šį spalį rastą kompromisą, Liuceratas bus nugriautas, o penki šalia esantys kaimai – išsaugoti. Tiesa, jie jau seniai ištuštėję, iš kai kurių iškraustė ir 90 procentų gyventojų.

„Persikėlimo klausimas, kaip koks Damoklo kardas, kabo virš manęs visą gyvenimą. Niekada negalvojome, kad yra šansas išgelbėti miestelį. Gailiuosi, kad tokia galimybė neatsirado dešimčia metų anksčiau, nes dabar beveik visi išvažiavo. Jei būtų susitarta anksčiau – miestelyje dar būtų gyvybės. Dabar viskas pranyko, turėsime galvoti, kaip gyvenimą čia atnaujinti“, – teigia miestelio gyventojas Thomasas Schulleris.

Tuo pačiu susitarimu įmonė sutiko iki 2030-ųjų nutraukti elektros energijos gamybą iš anglių Vakarų Vokietijoje – tai 8 metais anksčiau, nei planuota iki tol. Po Rusijos sukelto karo Ukrainoje Vokietijai teko vėl atsigręžti į anglis. Manoma, kad šios, vienos didžiausių Europoje, kasyklos plėtra būtina siekiant užtikrinti energijos tiekimą ateityje.

Tačiau aktyvistai teigia, kad anglių gavyba reikš, kad Vokietija nepasieks Paryžiaus klimato susitarimų tikslų, ir žada toliau protestuoti.

Skaityti visą pranešimą