Armonaitė tvirtina neturinti lūkesčio dėl laiko, kada Seimą pasieks mokesčių reforma: man svarbiau yra turinys

Prieš 1 metus 82

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė tikina neturinti lūkesčio dėl laiko, kada mokesčių reforma pasieks Seimą. Pasak jos, šioje vietoje yra svarbiau ne tai, ar reforma bus svarstoma jau pavasario sesijoje, o tai, koks bus jos turinys.

„Neturiu lūkesčio dėl laiko, man svarbiau yra turinys. Jeigu ten bus dalykai, kurie nebus priimtini, gal geriau pavasarį nereikia, bet jeigu ten bus daug pozityvių pakeitimų, tai kodėl gi ne. Bet laikas man asmeniškai nėra kriterijus“, – interviu Eltai teigė A. Armonaitė.

Ministrė aiškina, kad pasiūlymus dėl mokesčių pakeitimų reikia labai gerai išdiskutuoti koalicijoje ir Vyriausybėje. Ji dar kartą akcentuoja savo nuomonę, kad mokesčių našta gyventojams ir verslui didėti neturėtų.

„Manome, kad mokesčių našta gyventojams ir verslui neturėtų didėti. Eilę metų girdime, kad tarptautinės organizacijos Lietuvai taip pat rekomenduoja, jeigu yra didinama viena mokestinė našta, kažkur ji turi būti mažinama, ypatingai, kas liečia ekonomikos augimą“, – sakė Laisvės partijos pirmininkė.

„Tokiais principais vadovaujantis mes ir diskutuosime, gilinsimės į pasiūlymus, turėsime savo. Bet dar kartą noriu pasakyti, kad kažkokių drastiškos mokestinės naštos augimo gyventojams mes nepalaikysime“, – pridūrė ji.

Tačiau A. Armonaitė pažymėjo, kad trinčių valdančiojoje koalicijoje dėl mokesčių reformos ieškoti nereikėtų. Nors, jos manymu, politinės partijos tam tikrus dalykus mato skirtingai, bet nėra taip, kad koalicijos partneriai negalėtų susitarti dėl mokestinių siūlymų.

„Trinčių čia neieškočiau. Yra vyriausybinis formatas, yra koalicinis formatas ir ten diskutuosime, turime gal ir skirtingus požiūrius, yra vienos, kitos institucijos, politinės partijos skirtingai mato, bet tikrai nėra ir taip, kad nebūtų galima susitarti. Tikiuosi, kad tą ir padarysime“, – tvirtino ministrė.

ELTA primena, kad buvęs Lietuvos banko (LB) valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas tvirtina, jog šios kadencijos Seimui sutarti dėl Mokesčių reformos bus sudėtinga. Jo manymu, Mokesčių reformos priėmimui dar šiame politiniame cikle trukdo tai, kad artėja tiek savivaldos rinkimai šiais metais, tiek Seimo ir prezidento rinkimai 2024 m.

„Turime problemą, kad politinis ciklas yra antrame etape, t.y. mes artėjame link rinkimų, pirmiausia pavasarį turėsime savivaldos rinkimus, o paskui 2024 m. dar dvejus visuotinius rinkimus. Tai aišku, kad susitarti dėl tokios svarbios struktūrinės reformos, kaip Mokesčių reforma, būkime realistai, bus sudėtinga“, – interviu „Delfi“ televizijai teigė V. Vasiliauskas.

Buvusio premjerės patarėjo vertinimu, šiuo metu reikėtų pasižiūrėti, kaip viskas rutuliosis artimiausius dvejus metus ir daug aiškinamojo darbo reikalaujančius pakeitimus atidėti naujam politiniam ciklui. Pasak jo, taip pat reikia sutarti, kaip Mokesčių reformą įsivaizduoja prezidentūra ir kaip vykdomoji valdžia.

Prezidentas Gitanas Nausėda taip pat skeptiškai vertina galimybę dar šioje Seimo kadencijoje įgyvendinti Mokesčių reformą. Jis tikina turįs didelių abejonių, ar politikai bei šios kadencijos parlamento politinės partijos turės pakankamai valios atidaryti didelį reformų langą.

2021 m. vasarį Finansų ministerijai subūrus Mokestinių lengvatų peržiūros darbo grupę, ministerija sulaukė apie 200 pasiūlymų, kaip koreguoti šalies mokesčių sistemą.

Grupę sudarė 48 nariai iš kitų ministerijų, valstybinių institucijų, verslo asociacijų, profesinių sąjungų, Seimo.

Nors Finansų ministerija šių metų pradžioje skelbė, kad jau analizuoja bei sistemina mokestinių lengvatų peržiūros darbo grupėje pateiktus siūlymus, vėliau imta akcentuoti, kad atsižvelgiant į Rusijos karą Ukrainoje, išaugusį neapibrėžtumą regione – šis laikas nėra tinkamas kalbėti apie mokesčių modelio pokyčius.

Skaityti visą pranešimą