Apleistoje pirtyje Kauno rajone gimusi naujagimė – Kauno klinikose: jos mama vaiko teisių gynėjams žinoma

Prieš 1 metus 79

Antradienio rytą Kauno rajone Neveronyse į gimdymą iškviesti Kauno rajono greitosios medicinos pagalbos (GMP) stoties medikai išvydo neįprastą vaizdą – nauja gyvybė į pasaulį beldėsi apleistoje pirtyje, kurioje nebuvo net elektros. Gimdyvė, nepatvirtintais duomenimis, buvo neblaivi. Atvykus paramedikams gimdymas jau buvo prasidėjęs, tad nepilnai išnešiota naujagimė gimė vietoje. Netrukus ji kartu su mama GMP automobiliu išvežta į Kauno klinikas.

Portale Lrytas.lt pasirodžiusią informaciją apie ekstremaliomis sąlygomis vykusį gimdymą patalpose, kuriose nebuvo nei vandens, nei elektros, o gimdyvė buvo galimai neblaivi, patvirtino Kauno rajono greitosios medicinos pagalbos stoties medikai. Tiesa, į detales nebesileido.

Įstaigos vadovė Nelita Gudžiūnaitė-Bybartienė LRT.lt pasakojo, kad svarbiausia, jog mama ir mažylė sveikos: „Bet kuris gimdymas, kuris vyksta ne ligoninėje, vyksta nepritaikytose sąlygose.<...> Svarbiausia, kad viskas baigėsi gerai, naujagimė nuvežta į Kauną.“

Kauno klinikų Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Jovita Gudelevičiūtė LRT.lt patvirtino, kad antradienį atvežta naujagimė šiuo metu yra gydoma Neaonatologijos klinikoje. „Duomenys apie jos būklę neteikiami, nes neturime jos artimųjų leidimo“, – nurodė Kauno klinikų atstovė.

Kauno klinikos neturi duomenų, jog mažylę atlydėjusi jos motina buvo neblaivi: „Tokių duomenų neturime“, – teigė Kauno klinikų komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė.

Buvo sugrįžusi šventėms į paveldėtus namus

Aiškėja, kad Kauno rajone esančiame Neveronių miestelyje 36 metų gimdyvė nuolat negyveno. Čia esantis namas ir pirtis, kurioje ir įvyko gimdymas, anksčiau priklausė jos tėvui, kuris jau miręs. Šiuo metu pastatuose nuolat niekas negyveno.

„Ji yra tik deklaravusi gyvenamąją vietą Neveronyse, bet iš tikrųjų negyvena jau kurį laiką. Ir tik šioms šventėms buvo parvykusi. Ji pagimdė pirtelėje, nors šalia – didžiulis gražus namas, kaip ir pirtelė, kiti ūkiniai pastatai, esantys sklype, nuosavybės teise priklausantys jai. Kodėl (gimdymas) vyko ne name, bet pirtyje, kuri yra šalia namo, – sunku pasakyti. “, – LRT.lt sakė Neveronių seniūnė Aldona Petkevičienė.

Seniūnijos žiniomis, moteris augina dar vieną mažametį vaiką. Šeima vaiko teisių gynėjams žinoma.

„Šeima buvo stebina Kauno miesto vaiko teisių apsaugos tarnybos – atvejo vadyba buvo vykdoma nuo šių metų sausio mėnesio. Dėl kokių priežasčių negaliu komentuoti“, – kalbėjo seniūnė.

Anot jos, kurį laiką moteris gyveno užsienyje. Tačiau neseniai sugrįžo į Lietuvą. „Ji (gyveno) tai vienoje vietoje, tai kitoje. Šiuo metu – Kauno mieste. O čia buvo parvykusi, kaip ir minėjau, savaitgaliui, šventiniam laikotarpiui. Duomenų apie tai, kas čia vyko (savaitgalį), neturiu. Artimųjų ji neturi, tėvelis, kuriam namas anksčiau ir priklausė, jau miręs. Tik žinome iš kaimynų, kad įvyko gimdymas“, – pasakojo Neveronių seniūnė.

Komentuodama šį įvykį, A. Petkevičienė pabrėžė, jog jis – išskirtinis. Vis dėlto ji buvo įsitikinusi, jog kiekviena gyvenvietė turi žmonių, kurie gyvena savo pasirinktą ir galbūt pavojingą gyvenimo būdą.

„<...> Labai gaila vaikučių... Jie nepasirenka į kokią šeimą ateiti“, – sakė Neveronių seniūnė, kurios žiniomis, pirmasis 36-erių moters vaikas šiuo metu gyvena su mama.

Dėl komentaro LRT.lt kreipėsi ir į Kauno apskrities vaiko teisių apsaugos tarnybą. Gavę jį straipsnį papildysime.

Emocinės ir psichologinės pagalbos galimybės

Kreipkitės į poliklinikos, kurioje esate registruota (s), Psichikos sveikatos centrą. Registruokitės pas psichologą, jei norite pradėti gydymą nuo pokalbio, arba pas psichiatrą, jei norite medikamentinės pagalbos.

Psichikos sveikatos centrai

Kontaktai

Teikia emocinę pagalbą moterims, kurios išgyvena vidinius sunkumus

Emocinė parama telefonu ir laiškais, skambučiai nemokami iš bet kurio tinklo

Psichologų konsultacijos telefonu tėvams, įtėviams, globėjams, seneliams

I-V 9-13 val. ir 17-21 val.

Pagalba neplanuotai pastojus, netekus vaikelio, patiriant depresiją po gimdymo

Psichologinė pagalba krizes išgyvenantiems žmonėms, pirma konsultacija nemokama

Pagalba nukentėjusiems nuo smurto artimoje aplinkoje. Ji yra nemokama ir konfidenciali, veikia visoje Lietuvoje, kiekvienoje savivaldybėje

Emocinė pagalba, internetinės mamų savanorių ir šeimos gydytojų konsultacijos neišnešiotų kūdikių šeimoms ir jų artimiesiems

Ankstukų pagalbos linija

Paramos ir pagalbos linija šeimoms, susilaukusioms neišnešioto naujagimio, veikia visą parą

Visa reikalinga informacija ir konsultacijos tėvams, kurių šeimoje auga ypatingas vaikas

Kompleksinė psichosocialinė pagalba šeimoms, netekusioms kūdikio, persileidimo, negimdinio nėštumo, priešlaikinio gimdymo ar gimdymo metu

Pasidomėkite jūsų savivaldybės Visuomenės sveikatos biure organizuojamais stiprinamaisiais užsiėmimais ir savitarpio paramos grupėmis

Pogimdyminės depresijos prevencija ir pagalba. Informacija ir mokymai tėvams ir specialistams

Skaityti visą pranešimą