Apklausa: JAV mažėja pritarimas Ukrainos rėmimui ginklais

Prieš 1 metus 57

Artėjant pirmosioms Rusijos invazijos į Ukrainą metinėms, sumažėjo JAV gyventojų pritarimas Kyjivo rėmimui ginklais ir tiesioginės finansinės pagalbos teikimui. Kaip trečiadienį pranešė „The Guardian“, tokie yra tyrimų centro „AP-NORC“ atliktos apklausos rezultatai.

Gautais duomenimis, 48 proc. amerikiečių pritaria ginkluotės perdavimui, tačiau 29 proc. respondentų tokios galimybės nepalaiko. Tuo metu 22 proc. žmonių nei pritaria, nei nepritaria. 2022 m. gegužę ginklų tiekimą palaikė 60 proc. suaugusių JAV gyventojų.

Kalbant apie tiesioginės finansinės pagalbos siuntimą, amerikiečiai yra pasidalinę po lygiai. 37 proc. apklaustųjų nurodė pritariantys, kad Ukraina gautų tiesiogines lėšas, o 38 proc. tikino tam prieštaraujantys.

JAV prezidentas Joe Bidenas yra ne kartą pabrėžęs, kad jo šalis rems besiginančią Ukrainą „tiek, kiek reikės“. Tačiau esama duomenų, kad J. Bideno administracija yra privačiai perspėjusi Ukrainos pareigūnus, jog pamažu senka susiskaldžiusio Kongreso ir JAV visuomenės kantrybė dėl milžiniškų išlaidų, regis, nesibaigiančiam karui.

Naujausia apklausa taip pat parodė, kad šiuo metu tik 19 proc. amerikiečių tiki J. Bideno gebėjimu tvarkytis su situacija Ukrainoje.

Šios apklausos rezultatai paskelbti prieš kitą savaitę numatomą J. Bideno vizitą Lenkijoje, skirtą pirmosioms Rusijos Ukrainoje sukelto plataus masto karo metinėms paminėti.

Skaityti visą pranešimą