Aparatai yra, tačiau išsitirti Lietuvoje neįmanoma: onkologiniai ligoniai kelis mėnesius buvo priversti tirtis užsienyje

Prieš 1 metus 87

Dėl tyrimo – kelionė į Lenkiją arba Latviją ir procedūra už savo pinigus. Su tokia realybe jau keletą mėnesių susiduria daug onkologinėmis ligomis sergančių pacientų, kuriems reikalinga pozitronų emisijos tomografija (PET/KT). Nors šiuos tyrimus galinčius atlikti aparatus turi Vilniaus universtiteto ligoninės Santaros klinikos ir Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikos, nuo rugsėjo iki dabar abu jie neveikė. LRT.lt pradėjus domėtis šia tema, Santaros klinikos pranešė, jog jų turimas PET/KT aparatas jau veikia – pacientai registruojami tyrimui. 

Kauno klinikose šis tyrimas esą bus atnaujintas nuo gruodžio. Vis dėlto patys pacientai tikina, jog situacija tebėra neaiški. Ypač trūksta konkrečios informacijos, kokius pasirinkimus turi tyrimo laukiantys pacientai sugedus aparatui ar jam laikinai neveikiant dėl kitų priežasčių.

Sveikatos apsaugos ministerija praneša, jog problemą išspręstų papildomas PET/KT aparatas. Jį Santaros klinikos įpareigotos įsigyti kaip galima greičiau.

Informaciją gaudo feisbuko grupėse

Vilnietė Vilma (vardas pašnekovės prašymu pakeistas – LRT.lt) su onkologine liga grumiasi jau keletą metų. Per tą laiką jai ne kartą darytas PET/KT tyrimas. Jo reikėtų ir dabar, kadangi įtariama, jog mirtina liga sugrįžo.

„Esu po kaulų čiulpų transplantacijos, o šiuo metu esu susidūrusi su Hodžkino limfomos recidyvu. Nežinau, kaip su kitomis onkologinėmis ligomis, bet Hodžkino limfomos išplitimui nustatyti taikomas PET/KT tyrimas. Man jį atliko gydymo pradžioje, jo metu, taip pat ir po gydymo. Lietuvoje yra dvi vietos, kur toks tyrimas gali būti atliekamas: Santarų klinikose ir Kauno klinikose. Aš gydausi Vilniuje, čia iki šiol man ir buvo atliekami tyrimai. Deja, Vilniuje aparatas neveikia nuo rugsėjo mėnesio ir nežinia, kada veiks. Paskambinę pasiklausti pacientai sužino, kad aparatas sulūžo“, – pasakojo Vilma.

Jos žiniomis, Kaune šiuo metu PET/KT tyrimai taip pat neatliekami. Priežastis paradoksali: nors ten esantis PET/KT aparatas veikia, patalpos, kuriose jis yra, renovuojamos. Dėl šios priežasties esą PET tyrimas negali būti atliekamas. Kada remontai baigsis, pacientams nepavyksta sužinoti.

Bendraudama internetinėje grupėje su tos pačios situacijos įkaitais tapusiais kitais onkologiniais ligoniais ji išgirdo, kad kai kurie darytis PET/KT tyrimo važiuoja į Latviją ir Lenkiją. Į šią šalį lapkričio viduryje planavo vykti ir Vilma, neslėpusi, jog kito pasirinkimo nematė. Onkologiniai ligoniai neturi prabangos ilgai laukti reikalingų tyrimų. Kiekviena uždelsta savaitė gali būti lemtinga.

„Jei neturėčiau galimybės vykti į Lenkiją, gydyti mane pradėtų ir be PET/KT tyrimo. Galima daryti kompiuterinę tomografiją, tačiau PET/KT duomenys parodo tiksliausią vaizdą, be to, jis man buvo darytas anksčiau. Todėl ryžausi važiuoti“, – atvirai pasakojo onkologine liga serganti moteris.

Lietuvoje PET/KT tyrimai finansuojami iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšų, o Lenkijoje ir Latvijoje pacientams iš Lietuvos už jį teks sumokėti iš savo kišenės.

„Lenkijoje PET/KT kainuoja apie 745 eurus, Latvijoje, kiek žinau, 1200 eurų. Ligonių kasos turėtų grąžinti šiuos pinigus, jei turėsiu visus dokumentus: siuntimą, sąskaitą, kitus medicininius išrašus. Kelionės išlaidos, žinoma, nebus kompensuojamos“, – pasakojo Vilma, pridūrusi, kad po šio tyrimo bent 12 valandų rekomenduojama nebūti šalia vaikų ir nėščių moterų.

„Kadangi turiu mažametį vaiką, grįžti namo iš karto negalėsiu. Tai dar padidės kelionės išlaidos, nes turėsiu kažkur nakvoti“, – apie planus pasakojo pašnekovė. Papildomos išlaidos, kurias tyrimui užsienyje pasiryžę pacientai turi sumokėti iš savo kišenės, – ir dokumentų vertimas į anglų kalbą. Be to, nereikia pamiršti, jog suma už tyrimą turi būti sumokėta iš karto.

Santaros klinikų aparatas „prikeltas“, tačiau ar ilgai veiks, – nežinia

Iki praėjusios savaitės pabaigos Vilma buvo tikra, kad tirtis vyks į Lenkiją. Tačiau planus sumaišė skambutis iš Santaros klinikų. Jai buvo pranešta, kad PET/KT aparatas jau veikia ir ji gali registruotis tyrimui. Nors žinia buvo džiugi, Vilma neslėpė, jog dar nėra tikra, ką darys.

„Nežinau, koks stebuklas nutiko, bet pranešė, jog šią savaitę pradės veikti PET/KT Vilniuje. Kol kas jis dar neskenuotas su žmogumi, bet jau po remonto. Tai tikisi, kad veiks. Liko ir daugiau neaiškumų.

Man, pavyzdžiui, ryte skambino darbuotoja, kvietė, bet kai sužinojo, jog esu rezervavusi tyrimą Lenkijoje, pati pasakė: „Tai važiuokite į Lenkiją, nes ten aparatas gal naujesnis, ne tiek kartų gedęs.“ Skambina tą pačią dieną po pietų: „Atvažiuokit vis tiek...“, – apie dar labiau iš vėžių išmušančią painiavą pasakojo PET/KT tyrimo Santaros klinikose laukianti vilnietė.

Turėtų suteikti aiškią informaciją, ką daryti

Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacijos (POLA) vadovė Neringa Čiakienė portalui LRT.lt sakė, jog problema dėl PET/KT tyrimo žinoma ir Nacionalinės sveikatos tarybai, ir Sveikatos apsaugos ministerijai (SAM).

„Mano žiniomis, Sveikatos apsaugos ministerija įpareigojo Santaros klinikas skubiai įsigyti kitą aparatą iš jiems skiriamų tikslinių asignavimų įrangai pirkti. Buvo pabrėžta, kad kol įstaiga neįsigis PET/KT aparato, SAM netvirtins jokių kitų įrangos pirkimų. Kaune esantis PET tyrimų aparatas turi pradėti veikti iki lapkričio pabaigos. Šiuo metu neveikia, nes patalpose vyksta remontas“, – situaciją pakomentavo N. Čiakienė.

Pasak jos, čia matomos dvi problemos, kurias būtina spręsti nedelsiant.

„Visi suprantame, kad aparatūra genda, nieko nepadarysi. Problema kyla, kai neveikia abu aparatai. To neturėtų būti. Bet aš matau ir kitą problemą – trūksta informacijos. Žmonės nežino, kada ir kaip jie gali registruotis tyrimui į laukimo eiles. Juos pasiekia skirtinga informacija: vieni sako, kad aparatas Kaune veiks gruodžio mėnesį, kiti iš viso tos informacijos negauna, žino tik tai, kad aparatas neveikia“, – sakė pašnekovė.

Informacijos trūksta ir apie užsienyje teikiamas paslaugas bei tai, jog yra galimybė susigrąžinti pinigus iš Valstybinės ligonių kasos už ten atliktus tyrimus.

„Sako: „Ai, tai važiuok į Latviją, į Lenkiją.“ Tačiau instrukcijos nepateikia. Reikėtų pasakyti: „Jūs gaunate siuntimą, susirandate gydymo vietą, nuvykstate, apsimokate, per metus pateikiate tokią ar tokią formą ir vėliau tam tikra suma sumokėtų lėšų jums kompensuojama pagal Lietuvoje esantį įkainį.“ Tos informacijos nėra, ją reikia susirasti patiems“, – pažymėjo pašnekovė.

Sako: „Ai, tai važiuok į Latviją, į Lenkiją.“ Tačiau instrukcijos nepateikia.

Anot N. Čiakienės, svarbu suprasti, jog šių tyrimų laukia onkologinėmis ligomis sergantys žmonės, sprendimas dėl jų gydymo turi būti priimtas nedelsiant.

„PET/KT tyrimai dažnai skiriami įvertinti, ar stipriai išplito liga arba ar buvo sėkmingas gydymas, tad žmogui nežinomybė yra labai sunki“, – teigė onkologinius ligonius vienijančios organizacijos vadovė.

Kauno klinikos: pacientų tiek, kad reikėtų daugiau nei dviejų aparatų

Kauno klinikų Radiologijos klinikos Branduolinės medicinos skyriaus vadovas prof. Donatas Vajauskas patvirtino, jog šiuo metu Kauno klinikose PET/KT aparatas iš tiesų neveikia ir tyrimai juo laikinai neatliekami, nes teritorijoje vyksta naujos įrangos montavimo darbai.

„Laikinai sustabdžius PET/KT tyrimus pacientai registruojami į priekį ir bus pakviesti tyrimui vos tik jų atlikimas bus atnaujintas. Tai ketinama padaryti jau gruodžio mėnesį“, – užtikrino medikas.

Jo teigimu, akivaizdu, kad turimų dviejų įrenginių Lietuvai neužtenka dėl didelių onkologinių pacientų srautų.

„Sugedus bent vienam įrenginiui, vieninteliu likusiu aparatu patenkinti Lietuvos pacientų poreikių neįmanoma. Ribotas PET/KT įrenginių skaičius šalyje yra labai aktualus, o dėl jų pirkimo sprendžia Sveikatos apsaugos ministerija“, – pažymėjo Branduolinės medicinos skyriaus vadovas prof. D. Vajauskas.

Santaros: aparatas susidėvėjo dėl didžiulės apkrovos

PET/KT aparatas Santaros klinikose veikia nuo 2013 m. Kas mėnesį juo atliekama iki 200 PET/KT tyrimų, o vieno paciento ištyrimas užtrunka iki 2,5 val.

„Dėl susidėvėjimo ir didelės apkrovos įranga genda, o jos remontas užtrunka. Šiuo metu aparatas suremontuotas ir bandomas prieš atnaujinant paslaugos teikimą pacientams. Tikimės, jog įranga tvarkingai veiks.

Drauge su Sveikatos apsaugos ministerija aktyviai ieškome būdų, kaip užtikrinti PET/KT paslaugų teikimą be pertrūkio. Nesant galimybės užtikrinti paslaugos, rekomenduojama kreiptis į kitą gydymo įstaigą Kaune arba atlikti alternatyvų radiologinį ištyrimą kitais radiologiniais tyrimais – KT (kompiuterinę tomografiją) ir MRT (magnetinio rezonanso tomografiją) arba kreiptis į artimiausią užsienio šalį, o tyrimo išlaidas apmokės Valstybinė ligonių kasa“, – susidariusią situaciją pakomentavo Santaros klinikos.

SAM: 2023 m. perkamas dar vienas aparatas

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) portalui atsiųstame atsakyme pažymima, jog dar vienas brangiam tyrimui atlikti reikalingas aparatas Lietuvoje turėtų atsirasti jau kitąmet.

„2022 m. rugsėjo 9 d. vykusiame Ministerijos Valstybės investicijų, Europos Sąjungos fondų investicijų ir kitos tarptautinės paramos lėšų paskirstymo bei Brangių medicinos prietaisų įsigijimo iš įvairių finansavimo šaltinių koordinavimo šalies mastu komisijos posėdyje buvo aptartas Santaros klinikų ir Kauno klinikų turimų pozitronų emisijos tomografų (PET/KT) atnaujinimo poreikis.

Posėdžio metu nutarta prioriteto tvarka įtraukti PET/KT įsigijimą į Santaros klinikų įgyvendinamą projektą. 2022 m. lapkričio 3 d. vykusiame posėdyje buvo pritarta Santaros klinikų patikslintam įrangos, tarp kurios yra ir PET/KT, sąrašui ir brangaus medicinos prietaiso – PET – įsigijimui. Lapkričio 11 d. PET/KT pirkimas yra įtrauktas į Ministerijos viešųjų pirkimų planą. Aparatą numatoma įsigyti 2023 m.“, – nurodoma LRT.lt atsiųstame atsakyme.

Skaityti visą pranešimą