Alkoholis gali turėti neigiamos įtakos sėkmingam vaisingumo gydymui, tačiau kofeinas atrodo saugus

Prieš 1 metus 102

Žmonės, kuriems kyla problemų bandant susilaukti vaikų, gali rinktis įvairias vaisingumo gydymo galimybes, rašo „Medical News Today“ (MNT).  Tačiau individualūs gyvenimo būdo veiksniai gali turėti įtakos tam tikrų vaisingumo gydymo galimybių sėkmei. Viena iš įdomesnių tyrimų sričių yra tai, kaip kofeinas ir alkoholis veikia vaisingumo gydymo sėkmės rodiklį. 

Neseniai leidinyje „Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica“ paskelbtos analizės duomenys atskleidė, kaip alkoholio ir kofeino vartojimas gali turėti įtakos vaisingumo gydymui.

Tyrėjai nustatė, kad alkoholio vartojimas yra susijęs su mažiau sėkmingu vyrų ir moterų vaisingumo gydymu.

Platesnės vaisingumo gydymo galimybės

Su nevaisingumu susiduriantiems žmonėms atsiveria vis platesnės gydymo galimybės. Dvi iš jų yra apvaisinimas in vitro (mėgintuvėlyje) (IVF) ir IVF procedūra, kai naudojama intracitoplazminė spermatozoido injekcija (ICSI).

IVF procedūros metu kiaušinėlis apvaisinamas sperma už moters kūno ribų. Tada gydytojai perkelia embrioną į gimdą. Sėkmingai implantavus embrioną, ima vystytis sveikas nėštumas, užsibaigiantis gimdymu.

Poros gali siekti išbandyti IVF dėl įvairių priežasčių, įskaitant vyro ar moters vaisingumo problemas.

ICSI su IVF būdu paprastai sprendžiamos vyrų vaisingumo problemos. Šiuo metodu specialistai į kiaušinėlio vidų suleidžia vieną spermatozoidą. Šis metodas gali būti naudojamas, kai vyro organizme pasigamina per mažai spermatozoidų arba kai spermatozoidai negali prasiskverbti į kiaušialąstę ir jos sėkmingai apvaisinti.

Įvairūs veiksniai gali turėti įtakos vaisingumo gydymo IVF ir ICSI metodais sėkmei. Viena iš mokslininkus dominančių sričių yra tai, kiek gyvenimo būdas gali paveikti šių procedūrų sėkmės rodiklius.

Pavyzdžiui, mokslininkai vis dar stengiasi suprasti, kokią įtaką kofeino ir alkoholio vartojimas daro sėkmingam nevaisingumo gydymui.

Kofeino ir alkoholio poveikis vaisingumo gydymui

Norėdami išplėsti žinias apie tai, kaip kofeinas ir alkoholis veikia vaisingumo gydymo sėkmės rodiklius, mokslininkai neseniai atliko sistemingą apžvalgą ir reakcijos į dozę metaanalizę.

Tyrime dalyvavo beveik 27 000 žmonių, tiek vyrų, tiek moterų, tiek porų kartu.

Metaanalizei buvo atrinkti 7 kofeino vartojimo ir 9 alkoholio vartojimo tyrimai.

Tyrėjai nerado reikšmingo ryšio tarp kofeino vartojimo ir vaisingumo gydymo sėkmės. Tačiau išvados apie alkoholio vartojimą buvo reikšmingesnės. Buvo nustatyta, kad alkoholio vartojimas neigiamai veikia vaisingumo gydymo sėkmės rodiklius.

Kiek alkoholio yra per daug?

Mokslininkai nustatė, kad moterims 84 gramai ar daugiau alkoholio per savaitę gali neigiamai paveikti nėštumą po ICSI su IVF.

Vyrams jie taip pat nustatė, kad 84 gramų ar daugiau alkoholio suvartojimas per savaitę yra neigiamai susijęs su nėštumu ir gyvo kūdikio gimimu po ICSI su IVF.

Gali būti keletas priežasčių, kodėl alkoholis turi neigiamos įtakos sėkmingam vaisingumo gydymui.

„Buvo atlikti keli tyrimai, kuriuose buvo tiriamas alkoholio vartojimo poveikis spermos kokybei, atsižvelgiant į biologinę teoriją, kad alkoholio vartojimas prisideda prie reaktyviųjų deguonies rūšių perprodukcijos, sukelia oksidacinį stresą ir tokiu būdu neigiamai veikia vaisingumą. Apskritai ir atsižvelgiant į ASRM (Amerikos reprodukcinės medicinos draugijos) gaires, atsitiktinis alkoholio vartojimas neturi reikšmingo poveikio, tačiau panašu, kad reguliarus alkoholio vartojimas, priklausomai nuo dozės, gali paveikti kiaušinėlių ir spermos kokybę“, – „Medical News Today“ aiškino tyrime nedalyvavusi sertifikuota akušerijos ir ginekologijos bei reprodukcinės endokrinologijos ir nevaisingumo specialistė iš Braitono (Masačiusetsas) dr. Natalie Stentz.

Analizės ribotumai ir sritys ateities tyrimams

Apskritai pastarosios analizės rezultatai rodo, kad alkoholio vartojimas gali neigiamai paveikti IVF ir ICSI sėkmės rodiklius. Tai galioja tiek vyrams, tiek moterims, vartojantiems alkoholį.

Tačiau tyrėjų atlikta analizė turi tam tikrų ribotumų.

Remiantis tyrimo pobūdžiu, analizės metu nustatyta, kad alkoholis sukelia nesėkmingą IVF arba ICSI. Tačiau įtakos tyrimų rezultatams galėjo turėti ir kiti veiksniai, pavyzdžiui, papildomi gyvenimo būdo pokyčiai.

Tyrėjai taip pat pažymi, kad tolesniuose tyrimuose turėtų būti nagrinėjamas alkoholio poveikio laikas, nes tai gali turėti įtakos vaisingumo rezultatams. Tyrimuose galimai buvo neatsižvelgta į tam tikrus veiksnius, o kai kurie duomenys buvo grįsti pačių dalyvių užpildytomis anketomis apie save, todėl gali būti neišvengta subjektyvumo.

Ribotumai gali būti susiję ir su turimų tyrimų skaičiumi bei pobūdžiu.

Be to, tyrime nebuvo atsižvelgta į konkrečius alkoholio ar kofeino šaltinius, o tai reiškia, kad kiti komponentai, pavyzdžiui, dirbtiniai saldikliai ar priedai, galėjo turėti įtakos jų rezultatams.

Nors tyrimuose konkrečiai nenurodoma, kaip alkoholis veikia vaisingumą, gydytojai gali pasiūlyti rekomendacijų, pagrįstų turimais duomenimis. Pavyzdžiui, tyrime nedalyvavusi Amerikos akušerių ir ginekologų kongreso narė, Vest Orindžo (Niujorkas) Reprodukcinės medicinos asociacijos partnerė ir reprodukcinės medicinos endokrinologė dr. Marcy F. Maguire MNT paaiškino, kad „nors esame tikri, jog alkoholizmas neigiamai veikia vaisiaus vystymąsi, iki galo nėra aišku, ar alkoholis veikia vaisingumą. Saikingas (1–2 gėrimai per savaitę) ir vidutinis (3–13 gėrimų per savaitę) alkoholio vartojimas greičiausiai neturės įtakos vaisingumui. Tačiau gausus alkoholio vartojimas (14 gėrimų per savaitę ar daugiau) yra siejamas su sumažėjusiu vyrų ir moterų vaisingumu. Nesaikingai geriantiems vyrams gali sumažėti testosterono kiekis ir atsirasti erekcijos sutrikimų. Didelis alkoholio kiekis taip pat yra susijęs su mažesniu spermatozoidų skaičiumi“.

Nors pastaroji analizė gali turėti tam tikrų ribotumų, jos išvados papildo jau turimus įrodymus, kad gyvenimo būdo veiksniai turi įtakos sėkmingam vaisingumo gydymui.

Visgi kiekvienas žmogus, norintis gydytis nevaisingumą, turėtų glaudžiai bendradarbiauti su savo gydytoju ir kitais atitinkamais specialistais, kurie padės pagerinti bendrą sėkmės rodiklį.

Skaityti visą pranešimą