Aliarmą iš Utenos ligoninės administracija vadina melu: operacijos vyko ir vyksta, čia keliama netikra panika

Prieš 1 metus 91

„Tai yra melas. Visos operacijos, kurios buvo suplanuotos, vyko ir vyksta. Sterilizatorius veikia – ką tik buvau nuėjęs patikrinti, kad savo akimis įsitikinčiau. Keliama panika – netikra“, – portalui LRT.lt sakė Utenos ligoninės direktoriaus pavaduotojas medicinai Sergejus Naumkinas. Anot jo, visa tai – politiniai žaidimai, kurie vyksta jau ne vienerius metus, o dabar po ką tik įvykusių savivaldos rinkimų vėl suaktyvėjo.

Trečiadienį žiniasklaidoje pasirodė žinia, jog Utenos ligoninėje teko atšaukti tris planines operacijas, nes neveikė abu gydymo įstaigoje esantys medicinos įrankių dezinfekavimo aparatai.

Portalui Delfi.lt tai esą patvirtino Utenos ligoninės chirurgijos skyriaus vedėjas Alvidas Meškauskas, kurio teigimu, problemą bandoma spręsti vežant įrankius dezinfekuoti į Ukmergę.

LRT.lt susisiekti su A. Meškausku nepavyko. Ligoninės direktoriaus pavaduotojo medicinai S. Naumkino teigimu, viešumoje pasirodžiusi informacija yra melas.

„Tikrai meluoja, įvykusios visos operacijos – ir planinės, ir ekstrinės. <...> Kaip mes viduj organizuojame savo darbą, neturi įtakos šitam dalykui“, – sakė S. Naumkinas. Jis pridūrė, jog nežino, „kas, ką ir kam ką komentavo“, o žiniasklaidoje pasirodžiusi informacija visus klaidina.

„Šnekėjau su juo (A. Meškausku – LRT.lt) po skambučio su žurnalistu. Jis sakė: „Aš tokios informacijos niekam nedaviau“. Tai nežinau, kas, ką ir kam komentavo <...> Žmonės nemato mūsų kasdienės virtuvės, kaip mes susitvarkome. Bet ar to reikia? Aš pasikartosiu: jokių problemų nėra, visos planinės operacijos jau įvykusios, dabar ekstrinės vyksta, jeigu kas papuola pas mus“, – užtikrino ligoninės direktoriaus pavaduotojas.

Kalbėdamas apie ligoninėje esančios įrangos būklę, S. Naumkinas pasitelkė gyvenimišką pavyzdį: „Nusiperkate automobilį iš salono, pavažiuojate ir jis pradėjo gesti. Jūs ją sutvarkote ir toliau važiuojate – svarbiausia, kad nenukentėtų procesas. Jeigu pacientai nenukenčia, vadinasi, mes susitvarkome. <...> Aš matau, kad čia pagrindinė užduotis mūsų – kad žmonės gautų kokybišką paslaugą. Kaip mes viduje organizuosime, čia jau mūsų problemos, galvos skausmas. Pats nuo 7 val. ryto vaikštau, žiūriu, viskas sklandžiai [vyksta]. Viskas bus ir toliau gerai.“

Ligoninės administracijoje ne pirmus metus dirbantis medikas įsitikinęs – paskleisti gandai yra politiniai žaidimai.

„Aš žinau, iš kur vėjas pučia. Po rinkimų dabar susijaudinimas vieno žmogaus yra, bandoma parodyti, kaip viskas blogai, <...>“ – konkrečių pavardžių įvardinti nenorėjo S. Naumkinas.

Savivaldybė situaciją žino, kartu su ministerija ieškos lėšų naujai įrangai

Utenos rajono savivaldybė, kuri kartu su Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) yra Utenos ligoninės steigėja ir dalininkė, taip pat užtikrino, jog operacijos ligoninėje vyksta sklandžiai.

Kaip portalui LRT.lt sakė Utenos savivaldybės atstovės spaudai Lolita Kaminskienė, abu medicinos įrankių dezinfekavimo įrenginiai šiuo veikia, todėl niekur jų vežti nereikia.

„Situacija yra tokia: autoklavas (medicinos įrankių dezinfekvimo įrenginys – LRT.lt) yra suremontuotas. Apie tai [savivaldbę] informavo ligoninės vadovybė. Yra sterilizuojama antra partija instrumentų, vežti į Ukmergę jų nebereikia. Viskas tvarkoje. <...> Buvo vežama arba gal planuojama vežti, bet tas autoklavas buvo suremontuotas labai greitai. Operacijos nėra atšaukiamos, vyksta kaip numatyta. Jokių problemų šituo atžvilgiu ligoninėje nėra. Sugenda tie aparatai nuolat, bet kažkodėl buvo atkreiptas dėmesys tik į tą seną sterilizacijos įrangą“, – situaciją komentavo Utenos rajono savivaldybės atstovė spaudai L. Kaminskienė.

Savivaldybės atstovė pripažino, jog ligonėje esantys du medicinos įrankių dezinfekavimo įrenginiai iš tiesų seni ir juos reikėtų pakeisti naujais.

„Yra pateiktas tam lėšų poreikis – įrangos atnaujinimui. Kadangi savivaldybė yra ne viena ligoninės dalininkė, kita dalininkė – SAM, bus kreipiamasi į ministeriją ir prašoma lėšų. Gal kažkiek ir iš biudžeto skirs savivaldybė, ir bus ta įranga įsigyta. Kadangi ta įranga labai brangi – kainuoja apie 600 000 eurų, nei ligoninei, nei savivaldybei tiek lėšų biudžete sunku rasti“, – teigė Utenos rajono savivaldybės atstovė.

Laukia, kol darbą pradės nauja valdžia

Savivaldybę pasiekia signalai apie prastą darbo atmosferą ligoninėje. „Taip, gauname tokių signalų. <...> Būna taip, smulkiau tegul jie patys komentuoja, bet kad taip yra, tai yra <...> Savivaldybė netoleruoja tokių dalykų. Kaip žinote, pas mus keičiasi valdžios, reikia sulaukti naujos valdžios – žiūrėsime ką ji darys“, – kalbėjo L. Kaminskienė.

Dėl situacijos LRT.lt kreipėsi ir į Sveikatos apsaugos ministeriją. Gavę jų atsakymą straipsnį papildysime.

Skaityti visą pranešimą