Akordeonas džiazo formulėje – „Gdanskas Vilniuje 2022“ žvaigždės – „Arek Chernysz Trio“

Prieš 1 metus 120

Vilniuje rugsėjo 17 d. vakare Vilniaus rotušėje skambės džiazas – koncertuos ypatingas kultūros mainų festivalio „Gdanskas Vilniuje 2022“ svečias – kompozitoriaus ir vieno geriausių jaunosios kartos akordeonistų Areko Chernysz suburtas trio.

Gdansko muzikos akademijos džiazo ir sceninės muzikos katedros absolventas Arekas Chernysz yra Lenkijoje bei Europoje žinomas muzikantas, daugybės respublikinių ir tarptautinių festivalių bei konkursų lauretas, iš kurių didžiausias pasiekimas – I vieta didžiausiame pasaulyje tarptautiniame akordeonistų festivalyje-konkurse Citta di Castelfidardo (Italija) džiazo muzikos kategorijoje.

„Arek Chernysz Trio“ susibūrė 2016 metais. Tuomet Arekas grojo su Antoniu Wojnar (būgnai) ir Filipu Arasimowicz (kontrabosas) – draugais iš Gdansko muzikos akademijos. 2019 m. jie išleido pirmąjį albumą, pavadintą „Breath“, kurio visų kūrinių kompozitorius – Arekas Czernysz.

Šiandien kompozitoriui ir akordeono virtuozui akomponuoja Aleksandras Tryba (kontrabosas) ir Maksymilianas Kreft (būgnai). Muzikantai seka šiuolaikines pasaulio džiazo tendencijas ir atlieka džiazo, klasikinės bei improvizuotos muzikos kompozicijas.

Prieš atvykdamas į festivalį, Arekas Chernysz šiek tiek papasakojo apie savo kūrybą ir nekantriai laukiamą viešnagę Vilniuje.

Kas yra „Arek Chernysz Trio“ publika?

Mūsų klausytojai dažniausiai yra jaunosios lenkų džiazo scenos mėgėjai, tarp kurių yra ir akordeonu atliekamos muzikos gerbėjų. Kaskart labai džiugu stebėti, kaip mūsų muziką suvokia žmonės, girdintys ją pirmą kartą. Dažnai juos stebina akordeono skambesys džiazo muzikos kontekste.

Pastaraisiais metais pasaulis susiduria su daugybiniais iššūkiais. Kokie Jums 2022 metai?

Faktas, pastarasis laikas nebuvo palankus kultūros projektams plėtoti. Man šie metai – permainų, naujo dizaino, sudėties pasikeitimų ir naujų kompozicijų kūrimo metas. Neabejotinai, 2022-ieji turėjo įtakos mano muzikos skambesiui, kurioje stengiuosi rasti daugiau ramybės.

Sakoma, džiazas yra daugiau nei tiesiog muzika. Kokie Jūsų prioritetai šiandien ir artimiausios ateities planai?

Labai noriu reklamuoti akordeoną džiazo formulėje ir publikai jį pristatyti visiškai nauju būdu. Mano pagrindinis muzikinis tikslas artimiausiu metu – įrašyti ir išleisti antrą albumą su savo kūriniais, galbūt jau kvarteto sudėtyje.

Kasmet rugsėjo mėnesį vykstantis dvigubas festivalis „Vilnius Gdanske“ ir „Gdanskas Vilniuje“ yra graži kultūrinių mainų tarp draugaujančių miestų tradicija, skatinanti dalytis patirtimi, plėsti akiratį, pažinti vieni kitų kultūras, suteikianti galimybę pristatyti savo kūrybą. Su kokiomis mintimis ir nuotaika atvykstate į Vilnių?

Kultūros mainų idėja man labai patinka. Atvykstu ne tik dalintis savo muzika, bet ir daugiau sužinoti apie šį miestą, pažinti jūsų kultūrą. Vilniuje viešėsiu pirmą kartą. Nekantriai laukiu savo pirmojo pasivaikščiojimo Lietuvos sostinės gatvėmis, juolab, kad  Vilniuje yra mano žmonos šaknys.

Kokią programą paruošėte klausytojams Vilniuje?

Koncerte Vilniaus rotušėje atliksime kompozicijas iš „Arek Chernysz Trio“ debiutinio albumo „Breath“ bei naujus kūrinius, kuriuos ruošiu antrajam albumui. Groju akordeonu, bet tai ne tango ar prancūziška muzika. Tai ir ne folkloras. Tai džiazas!

„Arek Chernysz Trio“ susitikti kviečia rugsėjo 17 d. 17 val. Vilniaus rotušėje. Įėjimas – laisvas.

Visi festivalio renginiai – nemokami.

Festivalio organizatoriai: Vilniaus ir Gdansko miestų savivaldybės ir Vilniaus kultūros centras

Festivalio partneriai: Pal. Kun. Mykolo Sopočkos hospisas, Vilniaus miesto savivaldybės centrinė biblioteka, Užupio meno inkubatorius, Vilniaus rotušė, Lietuvos rašytojų sąjunga ir lenkų žiniasklaidos atstovai „L24.lt“, „Znad Wilii“, „Wilnoteka“ ir „Kurier Wileński“

Visa „Gdanskas Vilniuje 2022“ renginių PROGRAMA čia: https://www.vilniuskc.lt/festivalio-gdanskas-vilniuje-2022-programa/

Daugiau informacijos apie festivalį feisbuke: https://www.facebook.com/events/468885045109194

www.vilnius.lt

Skaityti visą pranešimą