Aibė ribojimų per NATO susitikimą Vilniuje: kaip keisis oro uostų darbas?

Prieš 1 metus 87

Per NATO viršūnių susitikimą liepos 11–12 dienomis atskristi ar išskristi iš Vilniaus nepavyks – tomis dienomis bus draudžiami visi skrydžiai. Oro uostas skaičiuoja, kad tai paveiks apie šimtą skrydžių. Kelionių organizatoriai žada jų neatšaukti – keisti datas ar oro uostą. Skrydžiai tomis dienomis gali vėluoti ir kituose šalies oro uostuose.

Vilniaus oro uostas neretai būna pilnas keleivių, bet visai kitoks vaizdas čia bus liepos viduryje. Per NATO viršūnių susitikimą liepos 11-12 dienomis čia bus tuščia. Atsižvelgiant į NATO saugumo reikalavimus, 30 km spinduliu nuo „Litexpo“ parodų rūmų, kur vyks susitikimas, esančioje oro erdvėje bus draudžiami visi skrydžiai.

„Į tą apsaugos zoną patenka Vilniaus oro uostas, dėl to visi skrydžiai iš ir į Vilniaus oro uostą tą parą nevyks“, – patvirtina Susisiekimo ministro patarėjas Justas Nugaras.

Skrydžiai Vilniuje bus ribojami nuo liepos 11 d. vidurdienio iki liepos 12 d. 14 val. – šiek tiek daugiau nei parą.

„Skrydžių atšaukimai, ribojimai paveiks 100 skrydžių reguliarių reisų ir kitų, užsakomųjų, dalis jų bus atšaukta, dalis bus perkelta į kitus laikus“, – teigia Lietuvos oro uostų atstovas Tadas Vasiliauskas.

Ar skrydis būtų perkeliamas ar visai atšauktas – kelionių organizatorių ar skrydžių bendrovių sprendimas.

„Apie atšaukimus net negalvojame – yra kitų alternatyvų, jų aibė, bet konkrečiai negaliu kalbėti, vis dėlto dialogas vykdomas tarp kelionių organizatorių ir vežėjų“, – sako Turizmo asociacijos vadovė Milda Plepytė-Rainienė.

Organizatoriai teigia, kad gali būti svarstoma keisti datas ar oro uostą.

Šiandien kelionių, kurios prasideda liepos 11 dieną, skrydžių bilietų įvairiomis kryptimis iš Vilniaus ir atgal vis dar galima įsigyti.

Kauno ir Palangos oro uostuose, pasak ministerijos, reguliarūs skrydžiai turėtų vykti, bet nebūtinai visiškai sklandžiai. Liepos 11-12 dienoms rekomenduojama lėktuvu nekeliauti ir iš bei į Kauną.

„Visi oro uostai, visa oro erdvė bus itin apkrauta, darom viską, kad sutrikimų būtų kuo mažiau, bet tikėtina, kad vėlavimų, uždelsimų gali pasitaikyti“, – teigia J. Nugaras.

Vilniuje turėtų leistis ir toks Jungtinių valstijų prezidento Joe Bideno lėktuvas. Atvyks ir kitų NATO valstybių lyderiai. Oro uostai sako, kad tilps visi orlaiviai.

„Planuojama apie 50 šalių delegacijų, vertinant stovėjimo aikštelių skaičių, jų turime apie 90 įvairaus tipo, skirtų įvairaus dydžio lėktuvams, tai didesnių iššūkių neturėtų kilti“, – sako Lietuvos oro uostų atstovas T. Vasiliauskas.

Jau aišku, kad saugumu oro uostuose rūpinsis kariuomenė, viešojo saugumo pareigūnai, bus pertvarkoma Vilniaus oro uosto infrastuktūra.

„Planuojame naujų patalpų įrengimą Vilniaus oro uoste, kurios būtų skirtos delegacijų aptarnavimui, skirsime papildomus pajėgumus personalo išteklių prasme, kurie tiesiogiai dirbtų su delegacijų aptarnavimu“, – teigia T. Vasiliauskas.

Dar prieš NATO viršūnių susitikimą – nuo liepos 7 iki 13 dienos – bus taikoma ir daugiau ribojimų – bus draudžiami ir mažųjų lėktuvų, oro balionų ir dronų skrydžiai.

Planuojami ir eismo pokyčiai sostinės senamiestyje.

Skaityti visą pranešimą