Agresorių žaidynėse matyti nenorinti Lietuva pati juos įsileidžia: teniso turnyre Vilniuje – rusas ir du baltarusiai

Prieš 1 metus 55

Politikai sujudo raginti pasaulį, kad Rusijos ir Baltarusijos sportininkams nebūtų leista dalyvauti 2024 metų Paryžiaus olimpinėse žaidynėse. Tačiau per karą teniso turnyruose Lietuvoje žaidė mažiausiai 7 sportininkai iš Rusijos ir Baltarusijos. Šių šalių sportininkai užsiregistravo ir į šią savaitę prasidedantį turnyrą, bet mūsų šalies politikų jie lieka nepastebėti.


Buvusi 65-oji pasaulio raketė dvejetuose, Rusijos tenisininkas Jevgenijus Donskojus praėjusių metų gruodį Sankt Peterburge laimėjo Rusijos surengtą tarptautinį teniso turnyrą „Trophies of Northern Palmyra“. Šio turnyro rėmėjas – Rusijos dujų bendrovė „Gazprom“.

Po šio turnyro prasidėjo kitas per Rusijos televiziją rodomas turnyras.

Dar kitoje Rusijos televizijos laidoje tas pats tenisininkas aiškino, kad jis labai džiaugėsi gavęs pakvietimą į šį Rusijos rengiamą turnyrą. Žinia, kad jis šiame turnyre dalyvaus, paskelbta dar prieš prasidedant karui – 2022-ųjų vasario 13-tą dieną. Karui prasidėjus tenisininko nuomonė nepasikeitė ir praėjusių metų gruodžio pradžioje jis dalyvavo šalies agresorės rengiamame turnyre.

Dabar šis Rusijos sportininkas atvyko į Vilnių žaisti didžiausiame Lietuvos istorijoje profesionalų teniso turnyre „Vitas Gerulaitis Cup“. J. Donskojus šiame turnyre užsiregistravo prieš kelias savaites, o kelią jame baigė sekmadienį neįveikęs atrankos varžybų.

„Į šias varžybas atvažiuoja vienas Baltarusijos sportininkas, o rusas dalyvaus kvalifikacinėse atrankos varžybose dėl patekimo į pagrindines varžybas“, – dar turnyrui neprasidėjus LRT RADIJUI sakė Lietuvos teniso sąjungos vadovas Ramūnas Grušas.

Visiems dalyviams, įskaitant ir rusą, užsakytas 4 žvaigždučių viešbutis sostinės centre.

„Toks turnyro reglamentas, kad visi dalyviai yra aprūpinami nakvyne, maistu ir tais pačiais kamuoliukais“, – patikino R. Grušas.

Kartu su Rusijos piliečiu į šį turnyrą registravosi Baltarusijos tenisininkas Ivanas Liutarevičius. Praėjusių metų liepą jis žaidė Baltarusijos atvirajame teniso čempionate, kurį remia prezidento administracijos valdomas prezidentinis sporto klubas. Turnyrą taip pat rėmė Baltarusijos oro bendrovė ir bankai.

Paskutinėmis dienomis paaiškėjo, kad Vilniuje pasirodys ir dar vienas baltarusis 30-metis Egoras Gerasimovas.

Šie Rusijos ir Baltarusijos sportininkai užsiregistravo į nuo šiandien prasidedantį turnyrą, nors mūsų šalies politikai choru ragino kitų valstybių atstovus užkirsti kelius Rusijos sportininkams dalyvauti olimpinėse žaidynėse.

„Baltijos šalių ir Lenkijos ministrai kreipėsi į Tarptautinį olimpinį komitetą ir pasakė, kad nemato jokios galimybės, kad Rusijos ir Baltarusijos atletai galėtų dalyvauti žaidynėse, kai tuo tarpu Ukrainos sportininkai žūsta ir net neturi galimybės pasiruošti. Iš pradžių kviesime prisijungti Šiaurės šalis, vėliau norėtume dar labiau išsiplėsti“, – komentavo Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos (ŠMSM) viceministras Linas Obcarskas.

Kad šią savaitę Lietuvoje rengiamame teniso turnyre užsiregistravo žaisti sportininkai iš Rusijos ir Baltarusijos, viceministras sako nežinojęs.

„Tą registraciją vykdo Tarptautinė teniso federacija, jie ten ir pakliūva. Mes dirbame tuo klausimu ir tikrai nemanome, kad tai yra normalu“, – teigė sporto sritį kuruojantis viceministras.

Seimo Ateities komiteto pirmininkas Raimundas Lopata kreipėsi į Lietuvos tautinį olimpinį komitetą prašydamas, kad šis tarptautiniu lygiu dėtų visas pastangas uždrausti rusų ir baltarusių sportininkams dalyvauti kitais metais vyksiančiose Paryžiaus olimpinėse žaidynėse.

„Galų gale mes paskelbėme Rusiją kaip teroristinę valstybę. Ką tai reiškia – tai reiškia, kad ir jos visi piliečiai yra de facto teroristai. Kaip dabar mes teroristus įleisime į taikos įvykį, kuo ir pasižymi olimpinės žaidynės“, – pareiškė R. Lopata.

Kad Rusijos ir Baltarusijos sportininkai užsiregistravo žaisti turnyre Lietuvoje, politikas tvirtino nežinojęs.

„Pirmą kartą girdžiu, reikės aiškintis. Iš principo atsakymas labai paprastas – negali būti dvigubinti standartai“, – sakė politikas.

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen mano, kad į turnyrą užsiregistravę Rusijos ir Baltarusijos sportininkai Lietuvoje turėtų būti paskelbti nepageidaujamais.

„Akivaizdu, kad Rusija naudoja savo sportininkų dalyvavimą tarptautinėse varžybose propagandai. Net tuo atveju, kai jie dalyvauja su neutralia vėliava, jie parodo, kad sankcijos iš tikrųjų neveikia. Kitais metais laukia olimpinės žaidynės Paryžiuje ir dabar iš Rusijos yra dedamos didelės pastangos, kad jos sportininkams būtų galimybė kvalifikuotis toms žaidynėms“, – mintimis dalijosi Seimo pirmininkė V. Čmilytė-Nielsen.

Paklausta apie į Lietuvą atvykstančius tenisininkus iš agresorių šalių, Seimo pirmininkė pridūrė: „Mūsų sprendimai yra įmanomi, tai yra ne sporto federacijų, bet pačios šalies politikos dalykas. Vienas iš griežčiausių būdų yra kreiptis į užsienio reikalų ministeriją ir svarstyti galimybę vieną ar kitą sportininką neįsileisti paskelbiant jį nepageidaujamu.“

R. Grušas tvirtina, jog pagal Tarptautinės teniso federacijos taisykles patys organizatoriai negali išbraukti sportininkų iš dalyvių sąrašo, tačiau sprendimus gali priimti šalies valdžia.

„Mes negalime teoriškai ar fiziškai uždrausti jiems registruotis į tą turnyrą ir atvažiuoti jeigu jiems yra leidžiama kirsti mūsų šalies sieną. Mes mielai sutiktume, kad jiems būtų uždrausta, bet šiandien jie patenka į mūsų šalį ir žaidžia ten, kur jie gali žaisti. ATP turas yra palikęs galimybę šių šalių tenisininkams žaisti po neutralia vėliava, tai vyksta visame pasaulyje“, – aiškino R. Grušas.

Tarptautiniai teniso turnyrai rengiami nuo praėjusių metų. Juose be minėtų sportininkų Lietuvoje netrukdomai sužaidė keturi Baltarusijos ir trys Rusijos tenisininkai. Rusas Kirilas Kivaciovas žaidė ir pusfinalyje.

Skaityti visą pranešimą