5 efektyvūs patarimai pagelbėsiantys padėti telefoną į šalį vairuojant

Prieš 1 metus 94

Telefono naudojimas prie vairo – vis dar opi problema. Greičiausiai ir jūs esate susidūrę su situacija, kai vairuojant gaunamų žinučių garsai blaško ir kyla noras pažiūrėti, kas gi reikalauja jūsų dėmesio.

Kaip numalšinti norą iš karto imti telefoną į rankas? Pateikiame 5 efektyvius patarimus, kurie padės atsisakyti telefono naudojimo bent jau vairuojant.

1. Prieš sėdant prie vairo išsijungti visus pranešimų garsus

Labai svarbu, kad mobilusis telefonas nesuskambėtų, nevibruotų ir tokiu būdu neblaškytų vairuotojo dėmesio.

Pavyzdžiui, 50 km/val. greičiu važiuojantis automobilis kiekvieną sekundę įveikia beveik 14 metrų. Važiuojant automagistralėje 130 km/val. greičiu – net 36 metrus. Tokią atkarpą transporto priemonė yra iš dalies nevaldoma, kai nukreipiate žvilgsnį nuo kelio net porai sekundžių.

Saugaus eismo specialistai pastebi, kad jeigu žinutės be perstojo skamba ir kyla noras pažiūrėti, kas taip intensyviai rašo, prieš vairavimą reikėtų išjungti pranešimų garsus.

2. Išsijungti papildomus prietaisus, pavyzdžiui, išmanųjį laikrodį

Dauguma vairuotojų renkasi alternatyvą – kad nepraleistų jokių pranešimų, jie dėvi išmaniuosius laikrodžius, kurie leidžia stebėti gaunamus skambučius, pranešimus ir jų turinį.

Laikrodžių vibracijos lygiai taip pat blaško vairuotojus, o jie, matydami pranešimus juos vis tiek nevalingai paskaito. Tai reiškia, kad jie vis tiek nukreipia žvilgsnį nuo kelio ir bent kelioms sekundėms praranda bendrą aplinkos suvokimą.

Tam, kad neblaškytų jokie pranešimai, garsai ar vibracijos, ekspertai pataria išmaniuosius įrenginius prieš vairuojant išsijungti.

3. Telefoną įsidėti į rankinę, o ją palikti ant galinės sėdynės

Telefonas, padėtas ant keleivio sėdynės, net būdamas rankinėje ar kuprinėje, yra lengvai pasiekiamas, o krapštymasis daiktuose gali sukelti dar didesnį pavojų.

Žinantiems savo silpnybę naršymui, ekspertai pataria telefoną laikyti nepasiekiamoje automobilio vietoje: krepšyje ant galinės sėdynės ar netgi bagažinėje.


4. Praneškite iš anksto, kad vairuosite ir būsite nepasiekiamas

Paleisti telefoną iš rankų gali būti sudėtinga, o ypač laukiant skambučio ar žinutės. Gyvenimo tempui nestojant ir aplinkybėms susidėliojus taip, kad belaukiant prireikia vairuoti, prieš sėdant prie vairo psichologai pataria pranešti adresatui, kad kurį laiką būsite nepasiekiamas. Taip dings laukimo įtampa ir bus galima labiau susikoncentruoti į kelią. Tikėtina, kad adresatas, gavęs jūsų žinutę susisieks iš anksto arba bent jau žinos, kad tam tikrą laiką reikia jūsų netrukdyti.

5. Įsivesti „atostogas nuo telefono“

Psichologai pastebi, kad efektyvius rezultatus duoda pačio žmogaus užsispyrimas atsisakyti nuolatinio naršymo telefone. Iš pradžių tą padaryti gali būti sudėtinga, todėl pirmam žingsniui psichologai pataria padėti telefoną į šalį bent valandą ar pusvalandį prieš miegą. Užsiimant kitomis veiklomis, pavyzdžiui, knygos skaitymu, pagerėja ne tik poilsio kokybė, bet pamažu nyksta noras nuolatos sekti gaunamą informaciją.

Kaip teigia ekspertai, tam labai reikalinga savitvarda ir ryžtas, tačiau ilgainiui atsirandantis suvokimas, kad nepažiūrėjus į telefoną pasaulis nesugrius, skatina nepasinerti į nuolatinį žiūrėjimą į telefono ekraną.

Tokios treniruotės padeda atprasti nuo telefono naudojimo apskritai, o ypač – griebti jį vairuojant, vos tik šis supypsi.

Skaityti visą pranešimą