46 juridiniams asmenims skirtas finansavimas iškastinio kuro mažinimui ar pakeitimui atsinaujinančiais energijos ištekliais

Prieš 1 metus 53

Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA) praneša, kad baigtas paraiškų vertinimas pagal kvietimą „Juridinių asmenų investicijos į iškastinio kuro naudojimo pakeitimą ar mažinimą ir (ar) atsinaujinančių energijos išteklių panaudojimą“, o 46 pareiškėjams skirtas finansavimas. Jie gaus 11,2 mln. eurų.

Kaip nurodo APVA, pagal šią priemonę iš viso gautos 73 paraiškos. Iš jų 27 dėl neatitikimų tvarkos aprašo reikalavimams buvo atmestos arba anuliuotos pareiškėjų prašymu.

Daugumoje planuojamų įgyvendinti projektų numatoma įsirengti šilumos siurblius (oras–vanduo, oras–oras, gruntas–vanduo ir vanduo–vanduo). Taip pat didelė dalis pareiškėjų pasirinko investuoti į kitą technologinę ar programinę įrangą, kuri nebuvo išskirta tvarkos apraše, tačiau ją įdiegus įmonės pakeis ar sumažins tiesioginį iškastinio kuro naudojimą.

Dažnu atveju tai yra įmonių technologinių procesų optimizavimas, įrengiant šilumogrąžos įrenginius ir panaudojant gamybinio proceso metu susidarančią atliekamą energiją, pavyzdžiui, garo ar vandens, šilumos gamybai, pakartotiniam panaudojimui technologiniuose procesuose, saugojimui talpose.

Planuojama, kad įgyvendinus visus 46 projektus šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekis bus sumažintas apie 63 240 tonų CO2 per metus.

Skaityti visą pranešimą