2022–2027 metais – galimybė smulkiajam verslui: augs ES parama, bet ją gauti galės toli gražu ne visi

Prieš 2 metus 117

Aina Mizgirdė, LRT TV naujienų tarnyba, LRT.lt2022.05.06 22:55

2022– 2027 metais Europos Sąjungos finansinė parama smulkiajam ir vidutiniam verslui bus trečdaliu didesnė, tačiau ją gauti galės ne visi. Didžiausias dėmesys skiriamas inovatyviems ir moderniems, klimato kaitos padarinius mažinantiems verslams.

Šiaulių verslo inkubatoriuje jau kelerius metus veikia erdvė, kurioje nemokamai gali darbuotis verslą vystantis jaunimas. Čia darbo vietą įsirengęs šiaulietis bendrauja su kolegomis visoje šalyje ir jau trejus metus teikia kompiuterių nuomos paslaugas. Sako, kad versle išsilaikyti nesunku, jei turi inovatyvių idėjų.

„Mūsų mėnesiniai pardavimai dvigubėjo per tą pandemijos laikotarpį. Būtent per pandemiją mes ir įsivedėm neterminuotą mėnesinę nuomą, tai reiškia, kad klientas gali kad ir mėnesiui išsinuomoti „Apple“ naujausią kompiuterį“, – sako Tautvydas Milaknis.

Kitiems verslams pandemija nebuvo tokia palanki. Smulkios reklamos gamyba užsiimanti šiauliečių įmonė sako turėjusi gaminti apsauginius veido skydelius, kad išgyventų. Tačiau dabar smulkus verslas atsigauna ir dar tikisi gauti lėšų verslui vystyti.

„Dalyvaujame viename projekte, tai žiedinės ekonomikos skatinimo projektas, kuris tikimės, kad pasiseks, bandome padaryti, kad galėtume naudoti antrines žaliavas, perdirbti, daryti kitus gaminius. Įtrauksime dar kelias Šiaulių regiono įmones“, – teigia Aurimas Beržinskas, „Lasegros“ vadovas.

Tvarų verslą kurianti „Lasegra“ tikisi sulaukti 37 tūkstančių eurų paramos ir įsigyti modernų lazerį, kuris padės taupyti elektrą ir naudos ekologiškas medžiagas.
Tyrimų duomenimis, regionuose verslumas auga. Per metus vien Šiauliuose užregistruojama apie pustrečio šimto naujų įmonių. Dauguma – smulkiojo verslo. Jį kurti ryžtasi ir vos mokyklas baigę jaunuoliai.

Smulkųjį ir vidutinį verslą kelerius metus remia Šiaulių savivaldybė. Neseniai paskelbti keli konkursai, jų laimėtojams numatyta apie 50 tūkstančių eurų.

Didesnės paramos galima tikėtis iš Europos Sąjungos fondų. Prasideda naujas 2022–2027 metų finansavimo etapas. Tačiau parama pasinaudoti galės ne visi. Šįkart didesnis dėmesys skiriamas inovacijoms, tvarumui.

Lyginant su ankstesniais periodais – 2022–2027 metams numatytas Europos Sąjungos finansavimas bus trečdaliu didesnis ir sieks apie 10 milijardų. Ekspertai šalies verslininkams siūlo verslus plėsti ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje.

Mums svarbus tikslumas ir sklandi tekstų kalba. Jei pastebėjote klaidų, praneškite portalas@lrt.lt

Skaityti visą pranešimą