„Yra bent 10 žmonių, kurie dingę kelis mėnesius“: savanoriai įtaria, kad Lietuvos–Baltarusijos pasienyje miršta migrantai

Prieš 1 metus 51

Humanitarinę pagalbą Baltarusijos-Lietuvos sieną kertantiems migrantams teikianti organizacija „Sienos grupė“ sako, kad jiems žinomas ne vienas atvejis, kai Lietuvos sieną bandantys kirsti migrantai iš Baltarusijos dingo be žinios, spėjama, kad jie greičiausiai mirė. Migrantų apgręžimo politiką vykdanti Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT) komentuoja, kad įrodymų tam nėra.

Dingo be žinios

Sausio mėnesį žiniasklaidoje pasirodė informacija, kad Lietuvoje gali būti rastas pirmasis neteisėtai sieną su Baltarusija kirtusio migranto kūnas. Tai socialiniuose tinkluose paskelbė Lietuvos pasienyje dirbanti savanoriškais pagrindais veikiančių asmenų organizacija „Sienos grupė“.

Vilniaus apygardos prokuratūra dar vykdo tyrimą, tačiau patvirtino, kad pernai rugpjūtį netoli sienos su Baltarusija buvo rastas Šri Lankos piliečio kūnas. Migrantų apgręžimo politiką vykdanti Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT) apie šį atvejį informacijos neturėjo.

Kaip trečiadienį pranešė „Euronews“, Lietuvos pasienyje gali būti apie 30 tokių be žinios dingusių migrantų, tai portalui patvirtino „Sienos grupės“ savanorė.

LRT.lt susisiekus su savanore, ji sakė, kad organizacija palaiko ryšį su sieną kertančiais migrantais ir jų šeimomis. Organizacija skelbia, kad suteikia sieną kertantiems migrantams pagalbą, jei jos prireikia, pavyzdžiui, duoda sausų drabužių, maisto ir vandens.

Tokiu būdu savanoriai užfiksuoja atvejus, kai migrantai dingsta ir nebeatsiliepia. Negalima teigti, kad visi jie žuvo, nėra žinoma tiksli dingimo vieta – Lietuva tai ar Baltarusija, sieną kertantys žmonės tiesiog nebesusiekia su artimaisiais ir su savanoriais.

„Mes komunikuojame su kitų valstybių savanoriais, tas sąrašas yra kintantis <...> Turime ne vieną atvejį, kai žmogus suimamas Lenkijoje, yra perduodamas Lietuvos pareigūnams, tada dingsta porai mėnesių ir neturime jo lokacijos“, – sakė organizacijos savanorė Vakarė (vardas pakeistas – LRT.lt).

Tikslaus tokių dingusių migrantų skaičiaus nustatyti neįmanoma. Kai kurie po kelių savaičių suranda artimuosius, vėl užmezga ryšį.

„Yra bent 10 žmonių, kurie dingę kelis mėnesius“, – sakė pašnekovė.

Pasak jos, Lietuvos pasieniečiai galėtų identifikuoti žmones, kurie yra apgręžiami atgal į Baltarusiją, taip be žinios dingusius migrantus būtų galima atsekti lengviau.

„Bent jau Latvijos pasienio pareigūnai fotografuoja žmones, sutinkamus pasienyje, veda vardus, sąrašus, identifikuoja juos. Baltarusijoje jie atlieka tą patį darbą. Lietuvos pusėje panašios veiklos neturime“, – Vakarės teigimu, tada būtų galima nustatyti, kurioje sienos pusėje žmogus galimai mirė.

VSAT: „tai yra nesąmonė“

LRT.lt pasiteiravus VSAT, kaip galėtų pakomentuoti įtarimus, kad dalis migrantų gali būti mirę bandydami pasiekti Lietuvą, tarnybos atstovas spaudai Giedrius Mišutis sakė, kad jie gali būti dingę, tačiau tai nereiškia, kad migrantai žuvo.

„Gali būti, kad dingsta, kelionė ilga <...> jei po kelių mėnesių apsižiūri, galbūt jie sėdi viešbutyje Baltarusijoje, gal praėjo sieną ir sėdi Vokietijoje?“, – sakė jis ir pabrėžė, kad didelė dalis Lietuvą pasiekusių migrantų keliauja į Vakarų Europą.

Be to, jis atkreipė dėmesį, kad žinutes, neva Lietuvos pasieniečiai slepia ar net permeta negyvų migrantų kūnus į Baltarusijos teritoriją, skelbia Baltarusijos pasieniečiai ir valstybinė žiniasklaida. Įrodymų tam kol kas niekas nepateikė.

Jis negailėjo kritikos ir „Sienos grupės“ veiklai.

„Yra du šaltiniai, kurie taip teigia: Baltarusijos propaganda, ir tie pseudosavanoriai, kurie prisiėmė funkciją patruliuoti, dirbti pasienyje, bet nė karto nesikreipė į VSAT. Čia yra nesąmonė, net nesinori komentuoti. Kurioje vietoje jie dingsta? Baltarusijoje, Lietuvoje, ar dar kitur?“, – kalbėjo G. Mišutis.

Jo teigimu, iš viso Lietuvos sieną bandė kirsti apie 80 tūkstančių migrantų, todėl nestebintų, jei kas nors ir dingo, nes migrantų kelias ilgas, tačiau, palygino VSAT atstovas, be žinios dingsta ne tik migrantai, bet ir Lietuvos piliečiai. 10 galimai dingusių žmonių, anot jo, nenustebintų.

G. Mišutis taip pat pakomentavo „Sienos grupės“ kaltinimus, esą pasieniečiai turėtų fotografuoti ir identifikuoti iš Baltarusijos keliaujančius užsieniečius. Pasak jo, migrantai apklausiami, tačiau kadangi nevyksta ikiteisminis tyrimas, nėra pagrindo juos nuodugniai apklausti, paimti pirštų antspaudus, nustatyti tapatybę. Be to, migrantai, pamatę Lietuvos pareigūnus, neretai imasi bėgti.

„Daugiau nei pusė šiais metais neįleistų migrantų neturi dokumentų, vieną kartą prisistato vienos šalies piliečiais, kitą – kitos. Jų pilietybės aiškintis nėra prasmės, jie nėra uždaromi <...> Dalis visai atsisako prisitatyti, sako, nesakysime [nieko], ir ką“, – sakė G. Mišutis.

Neryje rastas šrilankiečio kūnas

Savanorių žiniomis, sieną su Lietuva kirtęs ir Neryje nuskendęs vyras buvo 32 m. amžiaus Šri Lankos pilietis, jo kūnas tebėra Lietuvoje.

Manoma, kad tai asmuo, kurio kūnas rastas Neries upėje netoli Baltarusijos, Vilniaus rajone, Buivydžių seniūnijoje rugpjūčio mėnesį. Kūnas buvo rastas irimo stadijoje, jį pastebėjo ir tarnybas iškvietė gyventojas. Ši vieta yra mažiau nei kilometras nuo pasienio.

Tada policija skelbė, kad vyro tapatybė ir amžius nebuvo žinomi, pradėtas ikiteisminis tyrimas mirties priežasčiai nustatyti.

Vilniaus apygardos prokuratūra prieš daugiau nei savaitę LRT.lt patvirtino, jog šis asmuo yra Šri Lankos pilietis, tačiau nekomentavo, ar jis neteisėtai kirto Baltarusijos sieną.

„Ikiteisminis tyrimas mirties priežasčiai nustatyti yra tęsiamas. Tyrimo metu buvo nustatyta Neries upėje rasto mirusio asmens tapatybė: tai 32 metų Šri Lankos Demokratinės Socialistinės Respublikos pilietis, kurio paskutinė gyvenamoji vieta buvo nustatyta Jungtinėje Karalystėje. Tyrimo duomenimis, asmens mirtis nebuvo smurtinė. Siekiant nepakenkti atliekamam ikiteisminiam tyrimui, detalesnė informacija šiuo metu neviešintina“, – teigė prokuratūra.

Nors yra žinomi keli atvejai, kai migrantai iš Baltarusijos mirė Lenkijos pasienyje, tokia informacija apie Lietuvą nebuvo žinoma. Lietuvos institucijos iki šiol sakė neturinčios žinių apie mirusius migrantus.

Šią žiemą žiniasklaida pranešė apie kelis vyrus, kurie pasienyje nušalo galūnes, dviems iš jų amputuotos abi kojos.

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė detaliau šrilankiečio mirties nekomentavo.

„Tikrai nemanau, visos institucijos dirba skaidriai. Bendradarbiaujame ir su pačiomis nevyriausybinėmis organizacijomis, o kalbant apie šį konkretų atvejį, aš nenorėčiau komentuoti, nes tai yra ikiteisminio tyrimo medžiaga“, – ketvirtadienio popietę žurnalistams sakė ministrė A. Bilotaitė.

Skaityti visą pranešimą