Vyriškiui iš Kuršėnų cigaretės be lietuviškų banderolių kainavo milžinišką kainą

Prieš 1 metus 100

Kuršėnų kaimiškojoje seniūnijoje gyvenantis Evaldas Astrauskis, vairuojantis automobilį „Volvo V70“ policijos pareigūnų buvo sustabdytas Šiauliuose, Tilžės gatvėje. Tai nutiko 2022 m. spalio 5 d., apie 20.14 val. Paaiškėjo, kad jis automobilio bagažinėje vežėsi 2000 pakelių cigarečių „Winston Blue“ be lietuviškų banderolių. Šių cigarečių kaina rinkoje siektų 7745 Eur iš viso. Keturiasdešimtmečiui Kuršėnų kaimiškos seniūnijos gyventojui taikyta baudžiamoji atsakomybė pagal Baudžiamojo kodekso 1992 straipsnio 1 dalyje, kadangi jis gabeno akcizais apmokestinamas prekes, kurių vertė viršija 150 MGL.

Netikėtas radinys

Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Viešosios tvarkos tarnybos Specialiosios parengties skyriaus pareigūnai 2022 m. spalio 5 d. patruliavo Šiaulių mieste.  Pamatę Tilžės gatve važiuojantį automobilį „Volvo V70“, jį sustabdė. Pareigūnams pradėjus bendrauti su vairuotoju, kuris, kaip paaiškėjo, buvo Evaldas A., jis pradėjo keistai elgtis – vengė akių kontakto, sukinėjosi ir muistėsi. Nuspręsta apžiūrėti automobilį. Bagažinėje rastas netikėtas krovinys – 4 kartoninės dėžės su akcizais apmokestinamomis prekėmis – cigaretėmis ,,Winston“, nepažymėtomis Lietuvos Respublikos banderolėmis. Evaldas A. prisipažino, kad šios cigaretės yra jo. Netrukus vyras buvo sulaikytas, o automobilis išvežtas į saugojimo aikštelę.

Aiškino, kad cigaretes gabeno „netyčia“

Keisčiausia, kad, apklausiamas ikiteisminio tyrimo metu, Evaldas A. savo kaltę pripažino tik iš dalies – jo įsitikinimu, jam priklausančias cigaretes jis gabeno netyčia, nes apie jas buvo pamiršęs. Keturiasdešimtmetis aiškino, kad nemažą kiekį cigarečių jis įsigijo iš nepažįstamo asmens. Kurį laiką, kai Evaldui A. priklausančiose patalpose dėl jam pareikštų kaltinimų kitoje byloje buvo atliekamos kratos, vyrukas cigaretes buvo paslėpęs tvarto antrame aukšte, po šiaudais. Paslėpė jas gana sėkmingai, nes per kratą pareigūnai jų neatrado. Po kratų nusprendė gudruolis cigaretes paslėpti mašinoje, nes bijojo, kad sodyboje ir vėl kratą darys ir cigaretes atras. Pareigūnams Evaldas A. netgi aiškino, kad nenorėdamas nemalonumų, planavo cigaretes sunaikinti. Deja, padėjo jas į mašiną ir… pamiršo.

Pamiršo, ką turi mašinoje?

Evaldas A. tikino, kad cigaretes mašinoje užmiršo dėl to, kad retai naudojosi automobiliu „Volvo V70“, po to tris mėnesius praleido įkalinimo įstaigoje ir ne tas rūpėjo. Iš įkalinimo įstaigos vyras grįžo gegužės 5 d., ketino grąžinti skolą savo dėdei, paskui ketino susitikti su žmonėmis, kuriems norėjo paskolinti pinigų… Su tokiais planais jį ir nučiupo pareigūnai. Nors jie klausė, ar neturi draudžiamų daiktų, valdas A. atsakė, kad neturi. Neva dėl to, kad cigaretes mašinoje buvo pamiršęs. Pareigūnams vyrukas nurodė, kad cigaretes įsigijo iš nepažįstamų čigonų, už vieną dėžę jiems mokėjo ne daugiau kaip 700 eurų. Nors sunku patikėti, bet, pasak Evaldo A., keturias dėžės cigarečių jis įsigijo savo reikmėms.

Yra galimai padaręs kitą tokį pat, bet sunkesnį, nusikaltimą

Prokuroras į teismą kreipėsi su pareiškimu dėl teismo baudžiamojo įsakymo priėmimo. Siūlyta Evaldą A. pripažinti kaltu, padarius nusikalstamą veiką, numatytą Baudžiamojo kodekso 1992 straipsnio 1 dalyje, ir skirti jam 150 MGL baudą, kurią, vadovaujantis įstatymu, sumažinti trečdaliu, dėl ko bauda sumažėtų iki 5000 eurų. Teismas sutiko su prokuroro nuomone. Kaltinamasis prašė skirti minimalią baudą. Deja, teismui teko padaryti išvadą, kad Evaldo A. padaryta nusikalstama veika nėra atsitiktinė. Jis teistas ir praeityje, nors teistumas išnykęs, tačiau įvairias nusikalstamas veikas darė Junginėje Karalystėje, už ką 2009 metais buvo nuteistas. Šiuo metu Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos Organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos IV-ajame skyriuje Evaldo A. ir kitų dviejų kaltinamųjų atžvilgiu atliekamas ikiteisminis tyrimas baudžiamojoje byloje dėl 10 įvairių nusikalstamų veikų, iš kurių viena – analogiška šioje byloje nagrinėjamai, tačiau priskiriama sunkių nusikaltimų kategorijai – įtarimai pareikšti pagal Baudžiamojo kodekso 1992 straipsnio 2 dalį.

5000 eurų – per 1-erius metus

Šiaulių apylinkės teismo Šiaulių rūmų teisėja Daiva Domeikienė 2023 m. sausio 5 d. priimtu teismo baudžiamuoju įsakymu Evaldą Astrauskį pripažino kaltu, jam padarius nusikalstamą veiką, numatytą Baudžiamojo kodekso 1992 straipsnio 1 dalyje ir už tai skyrė jam 150 MGL (7500 Eur) baudą, kuri dėl bylos nagrinėjimo supaprastinto proceso būdu buvo sumažinta trečdaliu ir galutinė bausmė – 100 MGL (5000 Eur) dydžio bauda. Šią sumą nuteistasis turės savanoriškai sumokėti per 1-erius metus nuo teismo baudžiamojo įsakymo įsiteisėjimo dienos. To laiku jam nepadarius, bauda bus pradėta išieškoti priverstinai, su antstolio pagalba, dėl ko priteista suma gali gerokai išaugti.

Kadangi nusikalstamos veikos padarymo priemone tapo automobilis, nuspręsta konfiskuoti automobilį „Volvo V70“ valstybės nuosavybėn. 2000 pakelių cigarečių su užsienietiškomis banderolėmis bus sunaikintos.

Ar sutiks su paskirta bausme, paaiškės netrukus

Evaldas Astrauskis, nesutikdamas su jam paskirta bausme, turi teisę per 14 dienų nuo teismo baudžiamojo įsakymo įteikimo dienos pareikšti teismui prašymą surengti žodinį bylos nagrinėjimą teisme bei savo nesutikimo motyvus išsakyti, teismui žiūrėdamas į akis. To jam per nustatytą laiką nepadarius, teismo baudžiamasis įsakymas įsiteisėja ir pradedamas vykdyti.

Rita Grigalienė

Asociatyvus nuotraukų koliažas

Skaityti visą pranešimą