Viršininkės sumušimo byloje įsikišo prokurorai

Prieš 1 metus 235

37-erių metų Radviliškio verslininkės ir jos 46-erių metų pavaldinio tarpusavio santykių istorija pasiekė turbūt karščiausią tašką. Kiek daugiau nei prieš savaitę auka besidedančiam radviliškiečiui buvo pareikšti įtarimai dėl savo viršininkės sumušimo bei skirta kardomoji priemonė.

Smurtą kentė vienerius metus

Teisėsaugos šaltinių duomenimis, radviliškiečiui pareikšti įtarimai dėl fizinio skausmo sukėlimo ar nežymaus sveikatos sutrikdymo. Jis įpareigotas neišvykti bei nebendrauti su savo ilgamete kolege ir viršininke bei neieškoti jokių ryšių su ja. Šis prokurorų nurodymas įtariamajam turėtų būti sunkiai įgyvendinimas, kadangi dar praėjusią savaitę juos tebesiejo darbiniai santykiai. Baudžiamojoje byloje dėl moters patirto smurto minimi net keturi epizodai.

Ikiteisminį tyrimą atlieka Pakruojo rajono policija. Verslininkė per apklausą pareigūnams išsikalbėjo, jog ji ilgiau nei metus kentė savo kolegos nuolatinį smurtą, jis prieš ją ranką pakėlė net keturis kartus. Incidentai nuolat kildavo automobilyje, kuriuo po Radviliškio rajoną jiedu vežiojo įmonės produkciją. Konfliktai įsipieksdavo pradėjus aptarinėti įmonės finansinius reikalus: įpykęs kolega, kuris vėliau tapo pavaldiniu, imdavo mušti savo viršininkę, paleisdamas į darbą kumščius.

Kaip nukentėjusioji teigė teisėsaugininkams, pareiškimo anksčiau ji nerašė dėl to, kad tuometinis jo kolega grasino pasitraukti išgyvenimo.

Gresia nelaisvė

Jei radviliškietis nesusiturėtų nesuraitęs savo viršininkei elektroninio laiško ar trumpusios žinutės, ar su ja susitikęs, labai stipriai rizikuotų atsidurti policijos areštinėje – tokias iniciatyvas baudžiamąją bylą tiriantys pareigūnai galėtų vertinti kaip kardomosios priemonės pažeidimą. Baudžiamojo proceso tikslas yra greitai ir išsamiai ištirti padarytą nusikalstamą veiką ir teisingai bei motyvuotai nubausti asmenį, jeigu byloje surinkta pakankamai jo kaltės įrodymų. Siekiant šio tikslo, tiek ikiteisminio tyrimo metu, tiek teisminio bylos nagrinėjimo metu taikomos kardomosios priemonės. Jos skiriamos tik tuo atveju, kai yra pakankamai duomenų, leidžiančių manyti, kad įtariamasis padarė nusikalstamą veiką.

Jei radviliškietis nepaisytų jam skirtos kardomosios priemonės, jam grėstų suėmimas gal net iki tol, kol byla pasiektų teismą. Ar net ilgiau, nes Baudžiamasis kodeksas už tai, kas mušdamas ar kitaip smurtaudamas sukėlė žmogui fizinį skausmą arba nežymiai jį sužalojo ar trumpam susargdino, numato ne tik viešuosius darbus arba laisvės apribojimą, arba areštą, bet ir laisvės atėmimą iki vienerių metų. Žinoma, radviliškiečio kaltė dar turi būti įrodyta teisme.

Ydingi įpročiai

Darbiniuose santykiuose su viršininke galėta būti ne tik smurto. Vieną balandžio mėnesio šeštadienį verslininkė pareigūnams pranešė, kad pavaldinys nušvilpė jos automobilį. Šiek tiek anksčiau moteris pareigūnams pranešė, kad jos pavaldinys galėjo pavogti diktofoną, o per apklausą prasitarė ir apie dingusį vibratorių, tik dėl jo jokių pretenzijų nereiškė. Pareigūnai pradėjo administracinę bylą dėl vagystės, nes dėl tokių smulkių vagysčių baudžiamosios bylos nekeliamos. Galiausiai įsikišus pareigūnams diktofonas atsirado ir administracinė teisena buvo nutraukta. Koks likimas „ištiko“ vibratorių, redakcijai nėra žinoma.

Jau buvome rašę, kad balandžio 30-osios popietę, minėta verslininkė į pareigūnus kreipėsi dėl jos automobilio vagystės. Pasak pareigūnų, moteris informavo, jog iš aikštelės dingo jos automobilis „Seat Altea“. Verslininkė sakė įtarianti, kad jos mašiną galėjo nujoti tas pats 46-erių metų pavaldinys, kuriam ji leidžia mašina naudotis darbo reikalais tik trečiadieniais.

Pareigūnai neilgai trukus surado verslininkės automobilį, kurį vairavo minėtas jos pavaldinys. Vyras teisinosi mašinos nevogęs ir tikino, jog viršininkė jam leidusi paimti mašiną, kad galėtų kažkur pavėžėti kitą įmonės darbuotoją. Radviliškiečiui teko automobilį grąžinti atgal į aikštelę.

Viena byla po kitos kaip iš gausybės pasipylė šių metų kovo pradžioje. Vieną trečiadienio popietę radviliškietis iškvietė pareigūnus, teigdamas, kad viršininkė mėgino jį nužudyti, vairuodama jai priklausantį automobilį. Įtarimai dėl šio sunkaus nusikaltimo moteriai taip ir nebuvo pareikšti.

Turtinga biografija

Beje, minėtas radviliškietis jau yra pasižymėjęs kaip smurtautojas, yra teistas už smurtą prieš kitą asmenį – prieš kurį laiką teismas jį pripažino kaltu dėl vienos įstaigos vadovo sumušimo. 

Šio radviliškiečio pavardė figūruoja ir kitose nemažo rezonanso sulaukusiose bylose, kurias visas sieja nepagrįstai išsakyti skambūs epitetai savo pašnekovų adresu: jam buvo iškeltas ieškinys dėl to, kad sutrypė vieno įstaigos vadovo garbę ir orumą. Teismas nukentėjusiam įstaigos vadovui priteisė nemenka pinigų sumą moralinei žalai atlyginti bei įpareigojo atlyginti išlaidas advokatams. Taip pat radviliškiečiui tenka aiškintis teismuose dėl valstybės tarnautojų įžeidimo.

Patikimų šaltinių duomenimis, nukentėjusi įmonės vadovė, baimindamasi naujų radviliškiečio išpuolių, suskubo atsisveikinti su savo verslu. Ar tai ją apsaugos nuo naujų smurto atvejų ar nepagrįstų buvusio kolegos išsišokimų, parodys laikas.

„Radviliškio krašto“ informacija

Skaityti visą pranešimą