Vingio parke bus rengiamas protestas prieš masinį fejerverkų naudojimą

Prieš 1 metus 115

Aplinkosaugos ir gyvūnų gerovės aktyvistai rugsėjo 24 d. prie įėjimo į Vingio parką organizuoja protesto akciją, kuria siekiama atkreipti dėmesį į neigiamą fejerverkų poveikį ir paskatinti jų naudojimo mažinimą. Tą pačią dieną parke vyks ir kasmetinis fejerverkų festivalis.

Protesto organizatoriai kviečia visus Lietuvos miestus atsisakyti fejerverkų savo šventėse ir ragina gyventojus edukuoti vieniems kitus, kad ir fiziniai asmenys pirotechnikos naudotų kuo mažiau. Jų įsitikinimu, sostinė turėtų demonstruoti teigiamą pavyzdį ir nesudaryti sąlygų vykti tokiems renginiams kaip Vilniaus fejerverkų festivalis.

„Kviečiame gyventojus prisijungti prie mūsų ir pademonstruoti empatiją tiek gyvūnams, tiek ir žmonėms, kurie kenčia nuo fejerverkų sukeliamos triukšmo taršos. Kadangi fejerverkų festivalis vyks gamtiškai ypač turtingame sostinės parke, neišvengiamai bus paveikti ten gyvenantys laukiniai gyvūnai. Nerimauti teks ir naminių augintinių savininkams. Sprogimo garsai gąsdina Lietuvoje apsistojusius karo pabėgėlius iš Ukrainos, jie gali sukelti išgastį ir sergantiems asmenims, vaikams bei senjorams“, – teigia organizacijos „Gyvūnų gerovės iniciatyvos“ vadovė Beatričė Vaitiekūnaitė-Pliuskė.

Aplinkosaugininkai pastebi, kad pirotechnikos naudojimas taip pat lemia išaugusią kietųjų dalelių, sieros, chloro ir kitų cheminių junginių koncentraciją, o ši – grėsmę dirvožemio ir vandens telkinių būklei bei visuomenės sveikatai. Jų įsitikinimu, komerciniai renginiai neturėtų būti organizuojami aplinkos ir visuomenės gerovės sąskaita.

Vilniaus miesto savivaldybė ne kartą viešai deklaravo, kad tokiems renginiams leidimas išduodamas nebus. Nepaisant to, renginys vis tiek įvyks. Savivaldybė nesugebėjo laiku įteisinti savo pažadų teisės aktais, todėl dabar yra neveiksni. Tikimės, kad ši protesto akcija įkvėps ir kitus miestus ne tik kalbėti apie fejerverkų atsisakymą, bet ir įtvirtinti šį sprendimą teisiškai“, – sako protestą organizuojančios Lietuvos žaliųjų partijos pirmininkė Ieva Budraitė.

Protesto akcija vyks rugsėjo 24 d. nuo 17:30 Vingio parko prieigose. Organizatoriai kreipėsi į Vilniaus miesto savivaldybę prašydami išduoti leidimą šiam renginiui. Informacija apie protestą skelbiama Facebook renginyje „Protesto akcija „Fejerverkai? Ačiū, NE!“.

Skaityti visą pranešimą