Vilniui suteiktas V. Zelenskio skiriamas „Miesto gelbėtojo“ garbės titulas

Prieš 1 metus 81

700-ojo gimtadienio proga sostinėje antradienį vykstančioje tarptautinėje konferencijoje „Champion Cities Summit 2023“ Vilniui už paramą Ukrainai suteiktas Prezidento Volodymyro Zelenskio dekretu pasirašytas „Miesto gelbėtojo“ garbės titulas.

Vilniaus meras Remigijus Šimašius, priimdamas apdovanojimą miesto vardu, paskelbė, kad sostinė pasirengusi Ukrainai skirti dar daugiau humanitarinės pagalbos – simbolinės, su jubiliejine sukaktimi siejamos, 700 tūkst. eurų vertės. Ji bus panaudota Vilniaus miestų partnerių Kyjivo ir Lvivo poreikiams, rašoma pranešime spaudai.

Vilniui „Miesto gelbėtojo“ garbės vardas suteikiamas už humanizmą ir solidarumą su nuo karo kenčiančiais Ukrainos žmonėmis, už visapusišką pagalbą jiems ir reikšmingą paramą šaliai, ginančiai savo nepriklausomybę ir suverenitetą.

„Miesto gelbėtojo“ statusas anksčiau buvo suteiktas Žešuvo ir Peremislio miestams Lenkijoje ir Čekijos sostinei Prahai.

Sostinės savivaldybė akcentuoja, kad Vilniaus miestas nuo pirmųjų karo dienų aktyviai teikia pagalbą Ukrainai: organizavo karo pabėgėlių apgyvendinimą, ukrainiečių vaikams buvo suteiktos galimybės mokytis, atvykusiems taikoma nemažai pragyvenimo kaštus mažinančių lengvatų. Sostinės savivaldybė prisideda ir prie įvairių Ukrainos palaikymo akcijų.

Gegužės mėnesį sostinės savivaldybė organizavo žmonėms nebereikalingų stiklų langams siuntą į Kyjivo priemiestį Borodianką. Gruodį Vilniaus miesto Savivaldybė į Ukrainą pristatė humanitarinės pagalbos siuntą, kurios vertė siekė apie 100 tūkst. eurų. Dar 400 tūkst. eurų miesto Tarybos sprendimu buvo pervesta į specialiai paramos grynaisiais pinigais priėmimui įkurtą fondą „Future Kyiv“. 200 tūkst. eurų skirta humanitarinei pagalbai medikamentais ir medicinos priemonėmis. Bendra paramos suma su savivaldybės įmonėmis jau viršijo milijoną eurų, rašoma pranešime spaudai.

Skaityti visą pranešimą