Vilniaus gatvės epopėja nebaigta: į teismą kreipėsi trečiasis asmuo

Prieš 1 metus 177

Regionų apygardos administracinis teismas nutraukė bylą dėl pagrindinės Kauno senamiesčio Vilniaus gatvės grindinio, tačiau ši nutartis apskųsta aukštesnės instancijos teismui.

Kaip pirmadienį pranešė teismas, jis gegužės pabaigoje gavo pareiškėjos Kauno miesto savivaldybės prašymą dėl bylos nutraukimo.

Jame, pasak teismo, teigiama, kad Kultūros paveldo departamentas (KPD) nusprendė savivaldybės ginčytą savo reikalavimą stabdyti tašytų akmenų nulyginimo darbus laikyti negaliojančiu. Dėl šios priežasties savivaldybė savo skundo atsisakė.

Regionų apygardos administracinis teismas gegužės 31 dienos nutartimi šiuo pagrindu administracinės bylos nagrinėjimą nutraukė.

Vis dėlto trečiasis suinteresuotas asmuo byloje, nevyriausybinė organizacija Viešojo intereso gynimo fondas, šią nutartį apskundė Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

„Pasak atstovo, vien ta aplinkybė, jog pareiškėjas ir atsakovas išreiškė valią ginčą dėl Kauno Senamiesčio grindinio išspręsti taikiai, dar nereiškia, kad šios institucijos turi neribotą diskreciją tokiam susitarimui“, – pranešime organizacijos argumentus cituoja teismas.

Ji teigia, kad grindinio akmenų apipjaustymu būtų pažeistas viešasis interesas – būtų sunaikintos nustatytos vertingosios savybės jų neišbraukus iš atitinkamo registro arba negavus vertingąsias savybes nustačiusios vertinimo tarybos išvados.

Atskirasis skundas dėl Regionų apygardos administracinio teismo perduotas nagrinėti Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

Centrinė Kauno senamiesčio gatvė rekonstrukcijai visiškai uždaryta pernai liepos viduryje. Gruodį ji vėl atverta pėstiesiems, tačiau be dangos. Darbai ten sustojo kilus ginčui, ar kloti nugludintus, ar natūralius akmenis.

KPD specialistai teigė, kad akmenys į senamiestį turėtų grįžti tokie patys, kokie buvo, tik tvarkingai sukloti. Savivaldybė ir neįgaliųjų atstovai tvirtino, jog tai neužtikrins sklandaus judėjimo. Rangovo, bendrovės „Autokausta“, darbuotojai teigė atsisakantys dėti negludintus akmenis, nes tokiu atveju negalėtų garantuoti grindinio ilgaamžiškumo.

Savivaldybei ir KPD radus kompromisą, grindinys pradėtas kloti gegužės pabaigoje. Nuspręsta, kad gatvė bus klojama nugludintais ir tašytais akmenimis.

Skaityti visą pranešimą