Viešbučio vadovas: nenorime šypsotis svečiams iš Rusijos, kurie grįžta namo ir mano, kad čia galėtų būti šeimininkais

Prieš 1 metus 198

Lietuvoje  atsiranda viešbučių, kurie pareiškė nebepriimantys svečių iš Rusijos. Tokių yra Vilniuje, Palangoje. Jų vadovai teigia, savo žingsniu norintys paraginti ir kitus viešbučius pasekti šiuo pavyzdžiu. 

Vilniaus centre, šalia upės, įsikūrusio apartamentų viešbučio „THE JOSEPH“ vadovas Ignas Vanagas sako, sprendimas nebepriimti svečių, turinčių Rusijos Federacijos pasus, atėjo gana greitai ir nekėlė jokių abejonių.

„Mes nenorime šypsotis, priimti svečių nakvynei, ruošti jiems pusryčius, dalintis žemėlapiu, rodyti apie nuostabias senamiesčio vieteles svečiams, kurie grįžta namo į Rusiją ir mano, kad šitoj teritorijoj jie galėtų būti šeimininkais arba žino, kaip geriau tvarkytis“, – pasakoja I. Vanagas.

Jis teigia, šiuo žingsniu norėta parodyti ne tik tvirtą savo poziciją, bet ir paraginti kitus, ypač didelius viešbučius, pasekti šiuo pavyzdžiu.

„Kad jie galų gale atsisakytų tų 5 proc. klientų, kad išlaikytų tiesų stuburą“, – sako viešbučio vadovas.

Pasak I. Vanago, viešbutyje kambarius Rusijos piliečiai rezervuodavo kone iki pat karo Ukrainoje pradžios. Nors pripažįsta, kad jų vis tik nebūdavo tiek daug, kaip iš Anglijos ar Vokietijos. Tačiau būtent rusai personalui tapdavo didžiausiu galvos skausmu.

„Jau dabar galima apie tai pasakyti, jie visada būdavo ypač reiklūs, ypač nedėkingi, kažkurie bruožai tokie lįsdavo visą laiką. Ir tai, ką mes dabar matom, tikrai ne vien režimo darbas, bet ir to, kaip jie iš tikrųjų jaučiasi“, – sako „The Joseph“ vadovas.

Viešbučiai patys sprendžia dėl rusų apgyvendinimo

Viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė teigia, kad viešbučiai patys nusprendžia, priimti svečius iš Rusijos, ar ne.

„Žmogus gi netikrina, iš kur jisai, kaip jisai, rusišką pasą pamatęs viešbučio savininkas gali pasakyti ir ne, bet, be jokios abejonės, čia yra apsisprendimas individualiai kiekvieno“, – teigia E. Šiškauskienė.

Ji pasakoja, kad Rusijos piliečių viešbučiuose apsigyvena nedaug. Jų ypač pradėjo mažėti per pandemiją ir tada viešbučiai pradėjo daugiau orientuotis į šalis, kurios netoli Lietuvos – vokiečius, latvius, lenkus. Jie galėdavo atvykti automobiliu ir jaustis saugiau, nes kilus bet kokiai grėsmei tuoj pat galėdavo išvykti. E. Šiškauskienės teigimu, daugiausia rusų atvykdavo prieš 2008-ųjų krizę, jie sudarė 40 procentų rinkos.

„Rusai ir baltarusiai dabar nėra laukiami ir pageidaujami, ir jų tikrai yra pavieniai atvejai“, – sako asociacijos prezidentė.

Į Lietuvos pajūrį rusai nebesiveržia

Pajūrio viešbutis „Palangos žuvėdra“ pirmasis Lietuvoje, dar vasario 24-ąją paskelbė, kad reaguojant į Rusijos karinę agresiją šios šalies piliečiai viešbutyje nebepriimami. Palangos Turizmo ir informacijos centro vadovė Rasa Kmitienė sako, kad iki 2019 metų gyventojai iš Rusijos ir Baltarusijos kurorte sudarė didžiąją dalį užsienio turistų. Pastaraisiais metais padėtis pradėjo keistis. Nuo karo Ukrainoje pradžios Palangos turizmo centras negavo nė vienos užklausos iš Rusijos apie norą atvykti į Palangą.

„Jeigu žmogus jau atvyko į šalį, jeigu jis turi reikalingas vakcinas, reikalingas vizas ir atvyko su gerais ketinimais, mūsų apgyvendinimo įstaigos turbūt apgyvendins. Na, o jei į viešbučius jo nepriimtų, aš manau, jis tikrai rastų, kur apsigyventi“, – svarsto R. Kmitienė.

Turizmo centro vadovė teigia ir su verslu yra aptarę, kaip reikėtų elgtis, jei Rusijos piliečiai užsinorėtų apsigyventi viešbučiuose.

„Turbūt reikėtų kiekvienai apgyvendinimo įstaigai palikti apsispręsti, kokia yra jų vizija, kokia nuostata, gal jie tikrai pažįsta tuos žmones, kurie atvyksta, juk yra ir pastovių klientų“, – sako Palangos turizmo centro vadovė.

Skaityti visą pranešimą