Vienuolika metų Teterevkovą treniruojantis Romanovskis nustebęs plaukikės rezultatu: iki šiol nepatikiu

Prieš 1 metus 97

Nors pasaulio plaukimo čempionate Budapešte medalį iškovojo vienintelė Rūta Meilutytė, tačiau įspūdingą proveržį Vengrijoje pademonstravo penkeriais metais jaunesnė irgi plaukimo krūtine atstovė Kotryna Teterevkova. Mieste be 50 m baseino užaugusi vilnietė ne tik pirmą kartą varžėsi planetos pirmenybių finale, bet į jį pateko „su trenksmu“ ir buvo rimta pretendentė mažiausiai į medalį. Įspūdingą šuolį rezultatuose per pastaruosius metus atlikusios plaukikės treneris Michailas Romanovskis penktadienį sakė vis dar negalintis patikėti, kad jo „užaugintas vaikas“ pasaulyje užėmė penktąją vietą.

Į Budapeštą 20 metų plaukikė atvyko kaip viena 200 m krūtine rungties favoričių ir su geriausiu sezono rezultatu visame Europos žemyne. 100 m krūtine rungtyje, kurioje bronzą galiausiai nuskynė R. Meilutytė, Kotrynos akcijos buvo kiek žemesnės, o vilnietei į finalą patekti nepavyko.

Vis dėlto 200 m rungtis padovanojo daug gerų emocijų tiek pačiai plaukikei, tiek sporto gerbėjams visoje Lietuvoje. Nuo atrankos plaukimų tarp lyderių buvusi ir su trečiu rezultatu į finalą patekusi K. Teterevkova galiausiai užėmė penktąją vietą.

Džiugina ir tai, kad visuose trijuose plaukimuose vilnietė parodė tinkamą taktiką, gerai paskirstė jėgas ir surengė tikrai solidžius pasirodymus. Trenerio teigimu, Kotrynai dar trūksta užtikrintesnio finišo, su kuriuo ji tikrai būtų užsikabinusi bent jau medalį 200 m rungtyje ir galbūt būtų buvusi finale 100 m varžybose.

Penktadienį Kotrynai nepavyko įveikti atrankos 50 m sprinto rungtyje, tačiau M. Romanovskis tam mato paprastą priežastį – nuovargį.

„Šis sezonas iš esmės prasidėjo dar praėjusių metų rugsėjį. Ji iš esmės nepailsėjusi po olimpinių žaidynių išvyko į ISL. Ten toks dvejopas dalykas. Iš vienos pusės, aišku, patirtis. Didžiulė patirtis, ją pastebėjo Los Andželo klubas, pakvietė. Ten buvo labai daug startų, jie dažni, teko plaukti ir ko nelabai mėgsta.

Po to dar buvo Europos čempionatas (25 m. baseino, Kazanėje, lapkričio mėnesį – LRT.lt), kur ji dar neblogai suplaukė, o pasaulio čempionate Abu Dabyje (25 m. baseino, gruodį) jau pasireiškė nuovargis. Nepateko į paskutinį finalą, į kurį turėjo patekti. Nuovargis jau buvo. Žmogus, kai yra pavargęs, kartais nelabai ir sugeba priversti save“, – apie pasirengimą čempionatui Budapešte ir čia surengtą pasirodymą lėmusius faktorius iš labai toli pasakoti pradėjo M. Romanovskis.

Tačiau šie startai ir juose sukaupta patirtis leido K. Teterevkovai šių metų vasarį Lietuvos žiemos čempionate pademonstruoti pasaulinio lygio rezultatus visose 3 plaukimų krūtine rungtyse. Geriausias jų buvo 200 m nuotolyje – 2:22,88 min. Jis tiek prieš čempionatą Budapešte, tiek po jo buvo ir liko geriausias Europos žemyno laikas 2022 metais.

„Mano plane buvo 2:24.00 ir 1:06,50. Dabar ji tai nuplaukė vasario mėnesį ir man iškart kilo mintis, kad gal per anksti. Paprastai, jeigu toks rezultatas padarytas jau žiemą, kažkas reiškia jau yra išnaudota. Žmogus nėra toks, kad jis galėtų per kiekvieną kitą startą vis gerinti rezultatą. Jei paskaičiuosime, kiek žmonių finale praplaukė geriau nei pusfinalyje, – jų bus mažai. Dauguma plaukia lėčiau. Yra įtampa, kur kas didesnė įtampa.

5 vieta pasaulyje – ko norėti? Organizmas lyg ir neturėtų galėti, bet padarė – tris kartus nuplaukė tokiu aukštu lygiu. 5 vieta pasaulyje – man iki šiol nesitiki. Iš kitos pusės, pažiūrėjus į rezultatą – galėjo gal net pirma būt.

Nežinau, ar buvo galima labai geriau nuplaukti 50 m po visko. Geras tas plaukimas buvo, tik finiše pritrūko“, – auklėtinės pasirodymus vertino M. Romanovskis.

Tiek pati K. Teterevkova, tiek jos treneris mano, kad 200 m krūtine rungtis bent artimiausiu metu jai bus svarbiausia ir sėkmingiausia. Anot M. Romanovskio, Kotrynos kūnas tiesiog sutvertas būtent šiam nuotoliui – trumpesnių rungčių geriausios plaukikės yra tiesiog fiziškai kur kas galingesnės.

„Jos turi daugiau raumenų, jų didesnė masė. Labai daug reiškia įėjimas į vandenį po starto. Pavyzdžiui, kai Rūta daro startą, jos reakcija labai gera, kūno masė didesnė ir ji įgauna didžiulį pagreitį. Kai masė mažesnė – iš kur tas pagreitis? Jeigu dabar Kotryna pridėtų 3–4 kilogramus raumenų, tada nebūtų nei 100, nei 200 metrų.

Manau, kad jos talentas, potencialas yra didelis. Kur jis sustos 200 m rungtyje – sunku pasakyti. Aš jai sakau, kad dabar prasidėjo jos kilimas. Tas pusfinalio plaukimas, realiai, buvo idealus. Ji dar šiek tiek pasižvalgydama neišsikrovė visiškai ties paskutiniais 50 metrų“, – sako treneris.

Organizmas lyg ir neturėtų galėti, bet padarė – tris kartus nuplaukė tokiu aukštu lygiu. 5 vieta pasaulyje – man iki šiol nesitiki. Iš kitos pusės, pažiūrėjus į rezultatą – galėjo gal net pirma būt.

M. Romanovskis su K. Teterevkova kartu dirba jau daugiau nei pusę plaukikės gyvenimo. Į nuo 1978 m. plaukimo treneriu dirbančio specialisto rankas Kotryna pateko dar 2011-aisiais, būdama devynerių. Anot M. Romanovskio, ji išsiskyrė atsidavimu, darbštumu, o svarbiausia – išskirtiniu vandens jutimu.

„Kažkada ji klausė, ar buvo paklusnus vaikas (juokiasi). Buvo labai pareiginga, labai atsakinga ir tuo labai skyrėsi iš kitų. O pagrindinis skirtumas, kurį pamačiau per kelis mėnesius, kas labai skyrė iš kitų – vandens jutimas. Viską, ką ji daro, daro su dideliu atsidavimu.

Kas pasikeitė? Ji užaugo, jau yra mergina, ji turi savo nuomonę, ji su manimi ginčijasi, man paaiškina, kaip aš turiu elgtis. Už ką aš jai labai dėkingas. Taip, aš turiu daugiau patirties, gal aš esu daug kur teisus, bet prisitaikyti turiu aš.

Ją reikia kontroliuoti, kad nepersitemptų, atrodo, paprastai man pavyksta. Man kartais sako, kad aš per daug jos gailiu. Bet čia mano užaugintas vaikais – kaip aš..?

Aš manau, kad ji dar nesuvokia, kokioje aukštumoje yra. Aš sakau, kad ji jau yra didelėje aukštumoje, bet galvoja, kad tik eina link jos. Ji jau tikrai galėjo laimėti finalą. Kaip į jį pateko? Su triukšmu“, – su degančiomis akimis apie geriausią savo auklėtinę kalbą M. Romanovskis.

Paklaustas, kiek džiaugsmo pačiam treneriui suteikė „savo vaiko“ užimta penkta vieta pasaulyje, M. Romanovskis dar kartą pakartoja, jog vis dar tuo netiki. Pavargęs treneris pripažįsta, kad tam, jog viską sudėliotų į lentynėles poilsio dabar labai reikia tiek jam, tiek Kotrynai.

Buvo labai pareiginga, labai atsakinga ir tuo labai skyrėsi iš kitų. O pagrindinis skirtumas, kurį pamačiau per kelis mėnesius, kas labai skyrė iš kitų – vandens jutimas. Viską, ką ji daro, daro su dideliu atsidavimu.

„Džiaugiuosi tikrai. Gal laikas tiesiog neatėjo užimti pirmą vietą? Tai, kad ji gali – visi matėme. Ne tik specialistai. Bet gal ne laikas. Nežinau, reikia man dabar pailsėti nuo visko irgi, atsipalaiduoti. Dabar ateina daug minčių, bet jos ne visos reikalingos. Dar nepradėjau rimtos analizės“, – sakė treneris.

Tačiau planą, kaip pailsėti, tačiau tuo pat metu ir nepaleisti puikios formos iki rugpjūčio 11 dieną Romoje prasidėsiančio Europos čempionato M. Romanovskis jau dėlioja.

Treneris jaučia, kad plaukikei reikia poilsio ir jo auklėtinei suteiks – apie savaitę. Tai nebus „gulėjimas ant lovos“, bet į baseiną plaukikė lipti neturėtų. Anot trenerio, gal treniruotumas ir bus kiek prarastas, tačiau viską turi kompensuoti poilsis, visų pirma – emocinis, psichologinis.

O po to vėl laukia darbas – treniruočių stovyklos, baseinas, Europos universitetų žaidynės liepos pabaigoje ir kelionė į Romą rugpjūtį.

Visas Europos žemyno plaukikes 200 m krūtine rungtyje aplenkusi ir geriausią žemyno rezultatą vis dar turinti 20-metė K. Teterevkova tikrai bus viena rungties favoričių.

„Taip, ji buvo pirma iš europiečių, bet tai nereiškia, kad Europos čempionate ji bus pirma. O gal net į finalą nepateks. Ten bus dvi italės, čempionatas vyks Romoje. Reikia to Europos čempionato, tai yra prestižas, bet dabar tikrai nepradėsiu jai apie tai kalbėti. Visų pirma reikia poilsio“, – sakė M. Romanovskis.

Laiko pailsėti, atsistatyti ir vėl įgauti puikią formą yra mažai, bet treneris pasirgęs.

Galiausiai plaukimo specialistas pasisakė ir apie pasaulį draskantį Rusijos sukeltą karą prieš Ukrainą. Pasidžiaugęs, kad Rusijos sportininkai, kurie garsiai iki šiol iš esmės nepasisakė prieš karą, negali varžytis tarptautinėse varžybose, M. Romanovskis palinkėjo Lietuvai susitelkimo, o kaip išskirtinį to pavyzdį papasakojo apie dviejų varžovų istoriją.

„Teko kalbėti su ukrainiečiais, turiu gana artimą ryšį su Michailo Romančuku, jo treneriu, kuris atvažiavo čia tiesiai iš fronto – jis yra teritorinėje gynyboje. Aš jo akyse matau siaubą, kurį jis išgyveno. Įsivaizduokite, M. Romančiuką į Vokietiją pakvietė treniruotis, kaip supratau su pilnu išlaikymu, jo pagrindinio varžovo vokiečio Floriano Welbrocko treneris“, – pasakojo M. Romanovskis.

Skaityti visą pranešimą