Vengrija tikisi, kad Europos Sąjunga kitą mėnesį atblokuos lėšas

Prieš 1 metus 49

Vengrija tikisi, kad Briuselis kitą mėnesį atblokuos lėšas ekonomikos gaivinimui po COVID-19 pandemijos ir 2023 metais jas išmokės, jei bus įvykdytos sąlygos, antradienį sakė už derybas atsakingas vengrų ministras.

Europos Komisijos pareigūnai praėjusią savaitę sakė, jog EK dar nepripažįsta, jog Vengrija įvykdė pakankamai antikorupcinių ir teisminių reformų, kad būtų galima atblokuoti lėšas.

Tikimasi, kad oficiali bloko pozicija dėl pinigų „atšildymo“ bus paskelbta trečiadienį, o galutinį sprendimą ES finansų ir ekonomikos ministrai turėtų paskelbti po kitą mėnesį numatyto susitikimo.

„Dabar tikimės, kad Komisija uždegs žalią šviesą ir mes galėsime užbaigti derybas... gruodį“, – užsienio žiniasklaidai Budapešte sakė vengrų ministras Tiboras Navracsicsius.

Pasak jo, „realus scenarijus“ yra toks, kad ES su tam tikromis sąlygomis patvirtins Vengrijos 5,8 mlrd. eurų vertės atsigavimo po COVID-19 pandemijos planą.

Ministro nuomone, blokas ir toliau stabdys Budapeštui skirtų 7,5 mlrd. eurų lėšų išmokėjimą, kol bus įvykdytos griežtos sąlygos.

Vengrija tikisi, kad „kitais metais galės naudotis visomis sustabdytomis ES lėšomis“, pridūrė jis.

Briuselis nuolat nesutaria su Vengrijos dešiniųjų populistų premjeru Viktoru Orbanu ir jo vyriausybe dėl to, kas vadinama demokratijos ir teisinės valstybės principų nepaisymo.

Budapeštas savo ruožtu dažnai kritikuoja Briuselį, įskaitant ES sankcijas Rusijai dėl jos invazijos į Ukrainą.

T. Navracsicsius sakė, kad praėjusią savaitę Europos Parlamento priimta rezoliucija, kurioje raginama palikti lėšas įšaldytas, nukreipė „politinį nusiteikimą“ Briuselyje prieš Vengriją.

Pasak jo, diskusijos „pakeitė Komisijos poziciją“ ir privertė ją sugriežtinti.

„Išlieku optimistiškas ir tikiuosi, kad Komisija remsis faktais, o ne politinėmis nuomonėmis“, – pridūrė T. Navracsicsius.

Jei iki Naujųjų metų nebus pritarta ekonomikos gaivinimo po pandemijos planui, bus prarasta 70 proc. šių lėšų.

Vengrijos parlamentas praėjusį mėnesį pradėjo vykdyti kovos su korupcija reformas, įskaitant „nepriklausomos valdžios institucijos“ įsteigimą siekiant geriau kontroliuoti ES lėšų panaudojimą. .

Skaityti visą pranešimą