Važinėjimas Šiaulėnuose iš kiemo į kiemą nepasiteisino – laukia teismo paskirta bauda

Prieš 1 metus 148

Ričardas Jokubauskas, paskutiniu metu gyvenantis Šiaulėnuose, sugalvojo pasielgti itin drąsiai – jis vairavo automobilį OPEL VECTRA, būdamas vidutinio girtumo laipsnio – per du kartus į alkotesterį įpūtė mažiausiai 2,25 promiles alkoholio. Jo kelis kartus ieškojo policija, bet sustabdyti vairuojantį pavyko tik iš trečio karto. Galbūt vyriškis jautėsi drąsiai, nes važiavo tame pačiame kaime iš kiemo į kiemą?

Du kartus rastas stovintis

Policijos pareigūnai ikiteisminio tyrimo metu davė parodymus, kad gavo net du pranešimus apie girto vairuotojo valdomą automobilį. Pranešimuose buvo minimas pilkos spalvos automobilis OPEL VECTRA. Iš pradžių automobilio sustabdyti nepavyko, kadangi jis tiek po pirmo, tiek po antro pranešimo stovėjo kieme be vairuotojo. Patruliuojant Šiaulėnų miestelyje, gegužės 14 d., apie 22.10 val., minėtas automobilis OPEL VECTRA buvo pastebėtas išvažiuojantis iš kiemo. Nutarta jį stabdyti.

Išlaipino prievarta

Policijos tarnybinis automobilis įjungė mėlynos ir raudonos spalvos švyturėlius bei specialius garso signalus. Vairuotojo reikalauta sustoti ir per garsiakalbį. Automobilio vairuotojas nesustojo ir padidinęs greitį važiavo toliau. Bevažinėdamas po miestelį, jis po keleto minučių įsuko į namo kiemą. Jis būtų važiavęs ir toliau, tačiau pareigūnai pribėgo prie minėto automobilio ir atidarę vairuotojo dureles, vairuotoją iš mašinos išlaipino.

Gėrė dvi paras iš eilės

Kadangi iš vairuotojo burnos padvelkė stiprus alkoholio kvapas, jo buvo paklausta, ar paskutiniu metu vartojo alkoholinius gėrimus. Vyras, kaip vėliau paaiškėjo, Ričardas J., paaiškino, jog alkoholinius gėrimus vartoja jau dvi paras iš eilės. Netrukus nustatytas ir girtumas. Paaiškėjo, kad vyras taip pat neturi ir teisės vairuoti transporto priemonės, nes vairuotojo pažymėjimas galiojo nuo 2014-01-07 iki 2016-01-07. Padaręs administracinį teisės pažeidimą, Ričardas J. turėjo išklausyti papildomus kursus, bet to nepadarė ir pažymėjimo neatgavo. Už tai jam buvo surašytas administracinio nusižengimo protokolas. Vyras buvo sulaikytas ir pristatytas į areštinę, o transporto priemonė nutempta ir pristatyta į automobilių saugojimo aikštelę.

Atminties spragos

Nevedęs, profesinio išsilavinimo, turintis neįgalumą, Ričardas J. savo kaltę pripažino ir gailėjosi. Jis aiškino, jog turi 8 metų vairavimo stažą, bet teisėtai vairuoti negali. 2022 m. gegužės 14 d., vakare, kai jau buvo tamsu, jis savo automobiliu važiavo į namus toje pačioje gyvenvietėje. Pareigūnai jį pastebėjo ir važiavo paskui. Kadangi tuo metu buvo girtas, vyras sakė, kad neprisimena, ar jį stabdė, ir apskritai, kadangi buvo neblaivus, ne viską pamena. Pasak Ričardo J., iš paskos „iš kažkur“ atsirado policijos pareigūnų automobilis su įjungtais švyturėliais, jis girdėjo, kad kažkas per garsiakalbį buvo sakoma, bet negalėjo pasakyti, kas. Vos girtam vairuotojui įvažiavus į savo kiemą, policijos pareigūnai atlėkė iš paskos ir kelionę nutraukė.

2000 Eur baudą sumokės dalimis

Šiaulių apylinkės teismo Radviliškio rūmų teisėja Vilma Šiukštienė baudžiamąją bylą išnagrinėjo, priimdama teismo baudžiamąjį įsakymą. Ričardas J. buvo pripažintas kaltu, padaręs nusikaltimą, numatytą Baudžiamojo kodekso 2811 straipsnio 1 dalyje, už ką jam paskirta 60 MGL (3 000 Eur) bauda. Bausmė sumažinta trečdaliu (kadangi bylą išnagrinėta supaprastinto proceso tvarka) ir galutinė bausmė, paskirta Ričardui J. – 40 (keturiasdešimties) MGL (2000) bauda. Ją nuteistasis turės sumokėti per 10 mėnesių nuo teismo baudžiamojo įsakymo įsiteisėjimo dienos.

Laukiama įsiteisėjimo

Teismo baudžiamasis įsakymas priimtas 2022 m. rugpjūčio 25 d. Kol kas duomenų apie teismo baudžiamojo įsakymo įsiteisėjimą nėra ir jis išsiųstas nuteistajam. Per 14 dienų nuo šio dokumento įteikimo jis turi teisę pareikšti prašymą surengti bylos nagrinėjimą teisme žodžiu bei prašyti skirti kitokią bausmę, tačiau praėjus šiam laikotarpiui, baudžiamasis įsakymas įsiteisėja ir yra neskundžiamas.

Rita Grigalienė

Asociatyvi nuotrauka

Skaityti visą pranešimą