Vairuotojus pažindina su nauja tvarka: už kai kuriuos pažeidimus atsisveikinsite su automobiliu

Prieš 1 metus 89

Nuo šiol Kelių policija taiko dar didesnes baudas vairuotojams, kurie nesilaiko Kelių eismo taisyklių (KET). Pavyzdžiui, už kai kuriuos pažeidimus ne tik teks pakloti didelę sumą pinigų, bet ir atsisveikinti su savo transporto priemone visam laikui.

Administracinių nusižengimų kodekse – nauja tvarka. Dabar nustatyta griežtesnė atsakomybė už transporto priemonės vairavimą, kai ji neįregistruota, be privalomosios techninės apžiūros, padangos neatitinka reikalavimų. Vietoje baudos nuo 30 iki 40 eurų, nustatoma bauda nuo 50 iki 100 eurų.

Nustatyta atsakomybė už pakartotinį chuliganišką vairavimą – bauda nuo 550 iki 800 ir privalomas teisės atėmimas nuo 18 iki 30 mėnesių. Už pakartotinį chuliganišką vairavimą, taip pat už pavojingą ar chuliganišką vairavimą esant neblaiviam, ar apsvaigusiam, numatoma galimybė skirti administracinio poveikio priemonę – transporto priemonės konfiskavimą.

Nustatomas privalomas teisės vairuoti atėmimas teisės vairuoti transporto priemones neturintiems asmenims už eismo įvykio sukėlimą – sugadinus turtą nuo 9 iki 12 mėn., nežymiai sutrikdžius sveikatą – 12–24 mėn.

Taip pat nustatoma atsakomybė už transporto priemonių vairavimą nepasitikrinus sveikatos nustatytu periodiškumu, nesilaikant vairuotojo pažymėjime nurodytų vairuotojui taikomų apribojimų (išskyrus leidimo vairuoti tam tikros rūšies transporto priemones apribojimus) ar pasibaigus vairuotojo pažymėjimo galiojimo laikui – bauda siekia nuo 30 iki 50 eurų.

Už vairavimą neturint teisės vairuoti, esant atimtai teisei vairuoti, ar vairuojant be antialkoholinio variklio užrakto (kai toks privalomas) – privaloma skirti teisės vairuoti transporto priemones atėmimą nuo 6 mėnesių iki 1 metų.

Nustatoma atsakomybė už pakartotinį vairavimą neturint teisės vairuoti, pakartotinį vairavimą, kai teisė vairuoti atimta, sustabdyta ar nesilaikoma draudimo vairuoti transporto priemones, kuriose neįrengti antialkoholiniai variklio užraktai, taip pat tiems, kurie vairuoja neturėdami teisės vairuoti ir turi nepanaikintą ar neišnykusį teistumą už nusikalstamą veiką, kurią jie padarė neblaivūs arba apsvaigę nuo narkotinių, psichotropinių ar kitų psichiką veikiančių medžiagų vairuodami transporto priemonę – bauda nuo 800 iki 1000 eurų, privalomas teisės vairuoti atėmimas nuo vienerių metų šešių mėnesių iki dvejų metų.

Už šiuos nusižengimus nustatyta galimybė skirti administracinio poveikio priemonę – transporto priemonės konfiskavimą. Nustatomas privalomas teisės vairuoti atėmimas nuo 1 iki 3 metų, kai teisės vairuoti transporto priemones neturintis asmuo pasišalino iš eismo įvykio vietos.

Numatomas ilgesnis nei buvo nustatytas teisės vairuoti atėmimo terminas už pakartotinį vairavimą esant neblaiviam ar apsvaigusiam. Tapo nuo 4 iki 7 metų, o buvo nuo 3 iki 5 metų. Be to, už tokį pažeidimą numatoma galimybė taikyti draudimą vairuoti transporto priemones, kuriose neįrengti antialkoholiniai variklio užraktai.

Nustatoma griežtesnė atsakomybė (nuo 600 iki 900 eurų) už transporto priemonės savininkui (valdytojui) nustatytų reikalavimų nurodyti pareigūnui duomenis apie asmenį, kuris nusižengimo padarymo metu valdė transporto priemonės savininkui (valdytojui) priklausančią transporto priemonę ar ja naudojosi, nevykdymą, kai transporto priemonės savininkas (valdytojas) nepateikia duomenų apie asmenį, kai buvo padaryti ANK 416 straipsnio 6 dalyje, 420 straipsnio 1, 2 dalyse, 426 straipsnio 1, 2, 4, 5 dalyse nustatyti administraciniai nusižengimai. Už pakartotinį tokios veikos padarymą numatoma bauda nuo 900 iki 1200 eurų.

Nėra galimybės

Konfiskuoto automobilio susigrąžinti nėra galimybės. Turto, kuris buvo administracinio nusižengimo padarymo įrankis, priemonė, dalykas ar įstatymų uždraustos veikos rezultatas, konfiskavimas vykdomas paimant konfiskuotą daiktą ir pajamas ir priverstinai neatlygintinai perduodant šį daiktą ir šias pajamas valstybės nuosavybėn.

Jeigu pažeidimą padarė ne transporto priemonės savininkas, ji yra grąžinama ir išieškoma suma lygi transporto priemonės nustatytai kainai. Jeigu pažeidimą padarė savininkas, tai sprendžia bylą nagrinėjantis pareigūnas. Vykdydami policines priemones, pareigūnai nuolat pasirinktinai tikrina sustabdytų vairuotojų duomenis policijos registruose naudodami greitas patikros aplikacijas.

Lietuvos kelių policijos tarnybos Administracinės veiklos ir eismo priežiūros skyriaus vyriausioji specialistė Jorūnė Liutkienė akcentavo, kad pasiteisina automobilio konfiskavimas iš pažeidėjo, nes atimamas įrankis, kuriuo buvo padarytas teisės pažeidimas ir taip užkertamas kelias pakartotiniam pažeidimų darymui.

Be greičio viršijimo, dažniausiai pasikartojantys pažeidimai – naudojimasis mobiliojo ryšio priemonėmis vairuojant, kelio ženklų ir ženklinimo nesilaikymas, vairavimas transporto priemonių kurioms neatlikta privalomoji techninė apžiūra ar transporto priemonė neapdrausta privalomuoju civilinės atsakomybės draudimu.

2022 m. eismo įvykių, kuriuose žuvo žmonės, pagrindinės priežastys: saugaus važiavimo greičio nepasirinkimas ar leistino greičio viršijimas – 20 proc.; nesilaikymas reikalavimo duoti kelią važiavimo pirmenybę turinčiai transporto priemonei – 17 proc.; pėsčiųjų nepraleidimas pėsčiųjų perėjoje ir vairuotojų pareigų pėstiesiems nevykdymas – 15 proc.; saugaus atstumo nesilaikymas – 11 proc.; įvykiai viešajame transporte – 6 proc.; pėsčiųjų KET pažeidimai, dėl kurių įvyko eismo įvykiai – 5 proc.

Skaityti visą pranešimą