Vairuotojo pažymėjimą norinčiai pasikeisti emigrantei „Regitra“ pasiūlė susimokėti PSD už pusę metų: valstybės įmonė pateikė savo paaiškinimą

Prieš 1 metus 95

Teks sumokėti papildomai arba likti be teisės vairuoti – su tokia realybe tvirtina susidūrusi Londone gyvenanti Modesta (vardas pakeistas, tikrasis redakcijai žinomas), kuri specialiai grįžo trumpam į Lietuvą, kad galėtų „Regitroje“ pasikeisti baigiantį galioti vairuotojo pažymėjimą. Savo ruožtu „Regitros“ atstovai apgailestauja, kad klientei veikiausiai buvo suteikta klaidinga informacija. Valstybės įmonė priminė, ką apie vairuotojo pažymėjimo keitimą svarbu žinoti užsienyje gyvenantiems tautiečiams.

Pasiūlė sumokėti privalomąjį sveikatos draudimą

Į LRT GIRDI kreipėsi Modesta ir pasakojo prieš keletą savaičių grįžusi specialiai į Lietuvą tam, kad „Regitroje“ galėtų pasikeisti vairuotojo pažymėjimą. Moters teigimu, nors ji jau ne vienerius metus gyvena Jungtinėje Karalystėje, ir toliau norėjo turėti būtent lietuvišką dokumentą.

„Lietuvoje negyvenu kurį laiką. Dirbdama Londone, ten moku mokesčius, kaip priklauso. Tačiau pastebėjusi, kad baigiasi vairuotojo pažymėjimas, kurį gavau dar Lietuvoje, nusprendžiau grįžti ir jį pasikeisti „Regitroje“. Deja, nepavyko“, – pasakojo istorijos herojė.

Moters teigimu, kadangi ji savo gyvenamąją vietą deklaravusi ne Lietuvoje, jos nenustebino tai, kad šį faktą žinojo ir „Regitra“. Nuostabą Modestai sukėlė „Regitros“ darbuotojo frazė, kad norint jai gauti naują vairuotojo pažymėjimą, teks papildomai sumokėti.

„Man paaiškino, jog kadangi aš negyvenu Lietuvoje, tai ir naujo vairuotojo pažymėjimo negaliu gauti. Nebent sumokėsiu už pusę metų PSD (privalomąjį sveikatos draudimą – LRT.lt). Kadangi jis dabar siekia apie 50 eurų, tai išeina apie 300 eurų. Panašu, kad teks išsiimti britišką vairuotojo pažymėjimą, nors, kaip supratau, ten irgi prireiks kažkokių papildomų dokumentų“, – tęsė pašnekovė.

Apgailestauja dėl pateiktos informacijos

LRT.lt susisiekus su „Regitra“, jos atstovė spaudai Emilija Bardauskienė teigė negalinti konkrečiai komentuoti minėto atvejo, nes nėra aiškios visos aplinkybės. Ji apgailestavo, kad istorijos herojai veikiausiai buvo suteikta klaidinga informacija.

„Apgailestaujame, jei buvo suteikta netiksli informacija. Kalbant apie bendras taisykles, laikyti vairavimo egzaminus ir užsisakyti bei keisti vairuotojo pažymėjimus Lietuvoje gali nuolatiniai šalies gyventojai. Tokia nuostata taikoma siekiant užtikrinti, jog vairuotojas būtų pasiekiamas valstybei, kai to reikės, pavyzdžiui, įvykus eismo įvykiui. Ši nuostata įtvirtina ES direktyvoje, tad tokia praktika taip pat taikoma ir Europos Sąjungos bei Europos ekonominei erdvei priklausančiose valstybėse“, – aiškino E. Bardauskienė.

Anot „Regitros“ atstovės, vairuotojai savo nuolatinę gyvenamąją vietą Lietuvoje gali įrodyti dviem būdais. Pirmasis – asmuo turi būti deklaravęs savo gyvenamąją vietą Lietuvoje. Šiuos duomenis „Regitra“ gauna automatiškai iš Gyventojų registro. Svarbu, kad asmuo savo gyvenamąją vietą būtų deklaravęs bent 185 dienas per kalendorinius metus.

Antras būdas – jei asmens gyvenamoji vieta nėra deklaruota Lietuvoje arba ji deklaruota mažiau kaip 185 dienas, tuomet savo pasirinktu dokumentu galima pagrįsti asmeninius ar darbo ryšius su Lietuva. Pavyzdžiui, jei asmuo pradėjo dirbti Lietuvoje, jis gali pateikti darbo sutartį, verslo liudijimą ar kt.

„Taigi, „Regitroje“ įgydami vairuotojo pažymėjimą ar jį keisdami, klientai turi daugiau galimybių įrodyti savo nuolatinio gyvenimo Lietuvoje faktą nei vien gyvenamosios vietos deklaravimas. Jei asmuo yra ne nuolatinis Lietuvos gyventojas, tokiu atveju vairuotojo pažymėjimą reikia pasikeisti toje šalyje, kurioje jis gyvena nuolatos“, – paaiškino „Regitros“ atstovė.

Skaityti visą pranešimą