Vairuotojai sostinėje skundžiasi pasislėpusiais kelio ženklais: savivaldybė žada – netrukus šios problemos nebeliks

Prieš 1 metus 98

„Važiuoji gatve, o kelio ženklo visiškai nesimato. Jei vairuotojas nėra vietinis, tai gali prisidaryti ir rimtų problemų. O kas po to atsakys?“ – taip apie situaciją Vilniuje rašė į LRT GIRDI besikreipusi sostinės gyventoja Modesta. Moters teigimu, ji jau ne vienoje vietoje pastebėjo kelio ženklus, kuriuos užstoja suvešėję krūmai ar medžiai. Savo ruožtu Vilniaus miesto savivaldybė teigia, kad jau netrukus ši problema turėtų būti išspręsta.

Kelio ženklai prapuolė

Kaip LRT.lt rašė Modesta, jai kasdien tenka važinėti kone po visą Vilnių. Įsibėgėjus vasarai ji teigė pastebėjusi, jog dalis kelio ženklų tiesiog prapuolė.

„Iš pradžių pagalvojau, kad gal kelio ženklus savivaldybė tiesiog nuėmė. Galbūt laikinai, galbūt su visam. Bet tik paskui įsižiūrėjusi geriau pamačiau, kad niekur tie ženklai nedingo. Juos tiesiog užstoja gausiai sužaliavę medžiai ir krūmai. Jei dar ir žolės toliau nepjaus, tuoj ir daugiau kelio ženklų pasislėps žalumoje“, – ironiškai rašė skaitytoja.

Ji detalizavo, kad kai kuriose Geležinio Vilko gatvės dalyse yra kelio ženklų, kurie sunkiau matomi, taip pat toks „užsislėpęs“ kelio ženklas yra V. Pietario gatvėje.

Portalo fotografui patikrinus pastarąjį, informacija išties pasitvirtino – eismo juostas nurodantis kelio ženklas buvo sunkiai matomas vairuotojams.

Sulaukia dešimčių pranešimų

Pasak Vilniaus miesto savivaldybės, įvairius eismo organizavimo priemonių defektus fiksuoja tiek teritorijų specialistai, tiek apvažiavimus vykdydamos priežiūros įmonės.

„Vidutiniškai per mėnesį gauname apie 20–30 pranešimų apie apgadintus kelio ženklus ir kitas eismo priemones“, – sakė Vilniaus miesto savivaldybės administracijos Eismo organizavimo skyriaus vedėjas Rimantas Baravykas.

Atsižvelgdama į situaciją ir siekdama užtikrinti eismo saugumą bei darbų atlikimą laiku, Vilniaus savivaldybė sostinę padalijo į penkias teritorijas. Jomis nuo birželio pradžios rūpinasi trys rangovai – UAB „Biseris“, UAB „Gatas“ ir UAB „Maniga“.

Tai pirmosios tokio tipo sutartys, kur rangovai atsakingi už visas technines eismo reguliavimo priemonės priskirtoje teritorijoje, ir toks principas yra pranašesnis vykdant priežiūrą ir įrengimą technologiniu požiūriu. Anot savivaldybės, priežiūros darbų patirtis parodė kompleksinių darbų poreikį, jų kokybę ir įvykdymo terminus.

„Miesto padalijimas teritorijomis ir konkrečių rangovų priskyrimas leis gyventojams operatyviai pranešti apie ženklų tvarkymo poreikį“, – aiškino R. Baravykas.

Gyventojai galės pranešti

Techninių eismo organizavimo priemonių (kelio ženklų, horizontalaus ženklinimo, signalinių stulpelių, greičio mažinimo kalnelių ir kt.) įrengimu bei priežiūra centrinėje dalyje (Senamiestyje, Naujamiestyje, Žvėryne, Šnipiškėse) rūpinsis UAB „Biseris“; šiaurinėje dalyje (Verkiuose, Antakalnyje, Žirmūnuose) – UAB „Gatas“; vakarinėje dalyje (Pašilaičiuose, Fabijoniškėse, Justiniškėse, Šeškinėje, Pilaitėje, Karoliniškėse, Lazdynuose) – UAB „Gatas“; rytinėje dalyje (Naujojoje Vilnioje, Rasose, Naujininkuose) – UAB „Gatas“; pietinėje dalyje (Vilkpėdėje, Paneriuose, Grigiškėse) – UAB „Maniga“.

Apie pastebėtus sugadintus, netinkamos būklės ar blogai matomus kelio ženklus, stulpelius, kelių atitvarus ir kt. eismo priemones, gyventojai kviečiami pranešti įmonėms pagal jų priežiūros teritorijas: UAB „Biseris“ – el. p. budintis@biseris.lt; UAB „Gatas“ – el. p. avarine@gatas.lt; UAB „Maniga“ – el. p. eop@maniga.lt.

Pastebėję kelio ženklų tvarkymo poreikį, gyventojai apie tai taip pat gali pranešti išmaniojoje programėlėje „Tvarkau miestą“.

Siekiant užtikrinti sklandesnį maršrutinio ir kito transporto eismą darbus, A, B, C kategorijų gatvėse rangovai vykdys vėlai vakarais, naktimis ir savaitgaliais.

Skaityti visą pranešimą