Užimtumo tarnyba nori prievarta praretinti bedarbių gretas?

Prieš 1 metus 279

Nuo liepos 1 d. prasidės pokyčiai Užimtumo tarnyboje. Planuojama, kad joje registruoti žmonės bus skirstomi į bedarbius, galinčius tuojau pat priimti darbo pasiūlymus, bei darbo rinkai besirengiančius asmenis. Neatitinkantys tam tikrų kriterijų, neįvykdę reikalavimų asmenys nebebus draudžiami privalomuoju sveikatos draudimu valstybės lėšomis ir už sveikatos priežiūrą turės susimokėti patys. Viešojoje erdvėje paskutiniu metu galima rasti istorijų, kaip bedarbiai esą spaudžiami priimti jiems netinkančius darbo pasiūlymus, siūloma dirbti vergiškomis sąlygomis. Panaši istorija, papasakota Šaukote gyvenančios moters, pasiekė ir savaitraščio „Radviliškio kraštas“ redakciją.

Nieko neaiškinant, buvo pakišti pasirašyti sutikimai dirbti

Paskambinusi į redakciją, moteris papasakojo, kad gegužės mėnesį buvo daromas susitikimas su darbdaviu iš Sidabravo. Jame dalyvavo Užimtumo tarnybos darbuotoja, Šaukoto seniūnijos socialinė darbuotoja, minėtas ūkininkas, susirinko apie 50 Užimtumo tarnyboje registruotų žmonių. Pasak moters, nenorėjusios nurodyti vardo ir pavardės, buvo bandoma žmones įdarbinti prievarta. Jiems buvo pakišti pasirašyti dokumentai, kad sutinka dirbti, o nesutikusieji turėjo palikti Užimtumo tarnybą. Taip esą dirbtinai mažinamas nedarbas, o darbas pas tokius darbdavius primena vergovę. Susitikime paaiškėjo, kad darbo sąlygos ne bet kam tinkamos – būtų reikėję keltis ketvirtą valandą ryto. Moteris turi mokyklinio amžiaus vaiką, kurį turi išleisti į mokyklą 7 valandą ryte. Dirbant pas susitikime dalyvavusį ūkininką, to padaryti nebebūtų galimybės. Nebuvo netgi kalbama apie tai, kokį atlyginimą šis darbdavys siūlo. Nebuvo atsakyta, kiek kilometrų reikia vykti iki darbo (pasirodo, apie 50 km). Žmonės kalbėjo, klausė, kada ūkininkas pradės su žmonėms elgtis žmoniškai. Paskambinusi moteris sakė, kad, atvykusi į susitikimą, paminėjo, kad serga bronchine astma, nepadirbs šiltnamyje, todėl dabar turi nueiti pas gydytoją pažymos, patvirtinančios, kad taip ir yra. Moteris pasakojo žinanti, kad pas tą ūkininką vienas žmogus šiltnamyje mirė, nes suprastėjus savijautai, niekas neišleido jo išeiti į lauką. Šaukoto gyventoja klausė, ar dabar jau prasideda vergovė.

Tik vienas darbdavys panoro susitikti su bedarbiais

Situaciją paprašėme pakomentuoti Užimtumo tarnybos Radviliškio skyriaus vedėjos Eglės Ivanauskytės. Ji patvirtino, kad gegužės 25 d. buvo organizuotas susitikimas Šaukoto seniūnijoje, jame dalyvauti pakviesti 39 darbo ieškantys asmenys. Į susitikimą buvo kviečiami vietos darbdaviai ir ūkininkai, tačiau niekas iš jų naujų darbuotojų nepageidavo. Pageidavimą dalyvauti išreiškė tik vienas darbdavys, darbo vietas siūlantis kitoje seniūnijoje. Susitikimo dalyviams išduoti 39 pasiūlymai įsidarbinti, tačiau 13 kviestų asmenų į susitikimą neatvyko, 9 asmenys siūlomo darbo atsisakė, o kiti Užimtumo tarnyboje registruoti asmenys nukreipti į medicininę komisiją.

Užimtumo tarnybos skyriaus vadovė sako, kad su bedarbiais kalbamasi

Pasak E. Ivanauskytės, įgyvendinant bendradarbiavimo planą, Radviliškio rajone jau įvyko keturi susitikimai seniūnijose su darbo ieškančiais asmenimis. Aplankytos Šeduvos miesto, Baisogalos, Aukštelkų ir Šaukoto seniūnijos. Susitikimuose jau dalyvavo virš 150 darbo ieškančių žmonių. Susitikimuose ir po jų išduodami pasiūlymai įsidarbinti darbo ieškantiems asmenims. Jau įvykusiuose susitikimuose iš viso išduota virš 130 pasiūlymų įsidarbinti. Visuose susitikimuose su darbo ieškančiais asmenimis dalyvauja atstovai iš Radviliškio rajono savivaldybės, seniūnijų seniūnai, socialiniai darbuotojai, darbdaviai. Susitikimų metu vedami individualūs pokalbiai su darbo ieškančiais asmenimis. Pokalbių metu išryškinamos darbo ieškančių asmenų integracijos į darbo rinką problemas, apibendrintos jos pateikiamos rajono savivaldybei. Tokiu būdu tarpinstitucinio bendradarbiavimo būdu sprendžiamos pavėžėjimo, viešojo transporto grafikų peržiūrėjimo, mažamečių vaikų ir artimųjų slaugos, socialinės, priklausomybių prevencijos ir teisinės pagalbos organizavimo klausimai.

Užimtumo tarnyba darbo sąlygų nevertina

Kaip teigia Užimtumo tarnybos Radviliškio skyriaus vedėja, tarnyba bendradarbiauja su darbdaviais – tarpininkauja įdarbinant, padeda apsirūpinti reikiamais darbuotojais, tačiau darbdavio siūlomų darbo sąlygų nevertina, kadangi tai – Valstybinės Darbo inspekcijos kompetencijos klausimas. 

Gegužės 1 d. duomenimis, Radviliškio rajone buvo registruota 2180 darbo ieškančių asmenų, jie sudarė 10,4 proc. nuo visų savivaldybės darbingo amžiaus gyventojų. Registruotas nedarbas nuo metų pradžios mažėjo 1 proc. punktu.

Reikia tikėtis, kad skambinusios moters sveikatos būklę ištirs medikai ir nustatys, ar darbo pas ūkininką už 50 km sąlygos yra jai tinkamos.

Savaitraščio „Radviliškio kraštas“ informacija

Skaityti visą pranešimą