Uzbekas pripažintas kaltu dėl teroro išpuolio Niujorko dviračių take

Prieš 1 metus 75

Prieš penkerius metus Niujorke sunkvežimiu dviračių taku važiavęs ir aštuonis žmones pražudęs uzbekas ketvirtadienį buvo pripažintas kaltu dėl daugybės kaltinimų nužudymu ir terorizmu.

2017-ųjų spalio 31 dieną 34-erių Sayfullo Saipovas išsinuomota transporto priemone apie pusantro kilometro važiavo dviračių taku Manhatane.

Tai buvo daugiausiai aukų pareikalavęs išpuolis Niujorke nuo 2001-ųjų rugsėjo 11-osios, kai „al Qaeda“ nariai užgrobtais lėktuvais smogė Pasaulio prekybos centrui.

Penki iš tų, kuriuos nužudė S. Saipovas, buvo draugai iš Argentinos, šventę vidurinės mokyklos baigimo 30-metį. Dar mažiausiai 12 žmonių buvo sužeisti. Išpuolis baigėsi tik tada, kai policija šovė S. Saipovui į pilvą.

Bausmė jam turi būti paskirta vasarį.

Prokurorai reikalauja mirties bausmės, nors JAV prezidento Joe Bideno vadovavimo laikotarpiu galioja federalinių egzekucijų moratoriumas, kurį 2021-ųjų liepą paskelbė generalinis prokuroras Merrickas Garlandas.

M. Garlandas taip pat leido JAV Teisingumo departamentui prašyti Aukščiausiojo Teismo atnaujinti mirties bausmės taikymą Džocharo Carnajevo, nuteisto už 2013-ųjų Bostono maratono sprogdinimą, byloje.

Apžvalgininkai teigia, kad S. Saipovo ir Dž. Carnajevo pavyzdžiai rodo, jog Teisingumo departamentas yra pasiryžęs taikyti mirties bausmę už teroristinius nusikaltimus.

Jie taip pat nurodo, kad tai gali būti būdas daryti spaudimą tokiems kaltinamiesiems, kad šie pripažintų savo kaltę mainais į laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmę.

JAV dauguma mirties bausmių yra įvykdomos atskirų valstijų, o ne federalinės vyriausybės.

Niujorke, kuriame panaikinta mirties bausmė valstijos lygmeniu, tokio pobūdžio bylos yra itin retos.

Buvusio JAV prezidento Donaldo Trumpo administracija įvykdė rekordiškai daug mirties bausmių. Prieš tai šalies vyriausybė 17 metų jų nebuvo įvykdžiusi.

Nuo 2020-ųjų liepos iki pat paskutinių D. Trumpo administracijos darbo dienų mirties bausmė buvo įvykdyta 13 federalinių kalinių.

2021-aisiais demokratui J. Bidenui pradėjus eiti prezidento pareigas, federalinės egzekucijos buvo nutrauktos.

Prokurorų teigimu, S. Saipovas išpuolį rengė ištisus metus, o Helovyno dieną pasirinko sąmoningai, norėdamas pražudyti kuo daugiau žmonių.

S. Saipovas sakė, kad veikė džihadistų grupuotės „Islamo valstybė“ (IS) vardu.

Skaityti visą pranešimą