Už 100 tūkstančių eurų turgelyje – nei tualeto, nei vandens

Prieš 1 metus 143


Prieš kelias savaites buvo atidarytas naujasis Radviliškio miesto centrinis turgelis, rajono biudžetui kainavęs net 105 tūkstančius eurų, o tiksliau – 104 982 euro

Po atidarymo prekiautojai išsilakstė

Į rugpjūčio 26 dieną vykusį naujojo turgelio atidarymą buvo sukviesta keletas prekiautojų iš įvairių rajono kampelių. Prekiautojus galima suprasti – jeigu kviečia savivaldybės administracija ar seniūnija, kaip nevažiuosi? Tačiau merui ir administracijos direktorei pasidarius nuotraukas ir pasidžiaugus nauju statiniu bei valdininkams išsiskirsčius, dingo ir prekiautojai. „Puse dvyliktos turgelyje liko tik du prekiautojai, įdomu, kur dingo kiti?“- socialiniuose tinklapiuose rašė radviliškiečiai.

Galbūt prekiautojai grįžo į savo jau pamėgtas vietas prie didžiųjų prekybos centrų, kur ir žmonių srautai didesni, ir tualetai netoliese yra. Vis geriau, nei sėdėti naujame turgelyje ir kvėpuoti dulkėmis, mat jame trinkeles žadama sudėti tik kitais metais.

Prekes neštis ant pečių?

Gyventojai ir prekiautojai pastebėjo, kad prie naujosios prekybos vietos nėra privažiavimo, tad iškilo klausimas, kaip nusinešti prekes – negi ant pečių, kaip senovėje? Savaitraščio „Radviliškio kraštas“ redakcija kreipėsi į miesto seniūniją bei savivaldybės administraciją dėl šio svarbaus klausimo. Buvo atsakyta, kad privažiavimas numatytas iš Vasario 16-osios gatvės. Tačiau taip ir liko neaišku, ar prekeiviai nuo šio privažiavimo turės ant pečių tįsti savo prekes.

Nėra net minimalių sąlygų

Buvusiame senajame turgelyje prekiautojų patogumui buvo bent mobilus tualetas. O naujajame tokio objekto nesimato. Tad savaitraščio žurnalistai ir vėl pasiteiravo seniūno, mero bei administracijos direktorės, ar turgelyje numatyta vieta, kur prekiautojai galėtų atlikti  gamtinius reikalus ir nusiplauti rankas (o tai labai svarbu vis dar siaučiant koronavirusui).

Atsakymai iš seniūnijos ir administracijos direktorės šokiravo. Seniūnas E. Mončauskas atsakė, kad „ruošiant projektavimo užduotį, o vėliau ir patį projektą, tualeto įrengimo buvo atsisakyta, nes miesto viešasis tualetas yra viso labo už 150 metrų, kur galima ir rankas nusiplauti“.

Administracijos direktorė J. Margaitienė pateikė beveik analogišką atsakymą, tik kažkodėl nurodė, jog viešasis tualetas yra už 200 metrų. Įdomu, kuris valdininkas tiksliau išmatavo atstumą? Meras V. Simelis į šį klausimą atsakymo nepateikė. Tik įdomu, kas prižiūrės prekes, jų šeimininkams pėdinant į tualetą ar nusiplauti rankų beveik puskilometrį? Prekiautojams kyla klausimas, kodėl savivaldybės vadovai nesiūlo gamtinius reikalus atlikti savivaldybėje, kuri yra kitoje gatvės pusėje. Gal dėl to, kad tenyra tvoros, pro kurias gyventojai nepraleidžiami?

Teritoriją prižiūrės patys prekiautojai

Kadangi po  prekybos vietos atidarymo beveik  visi prekeiviai išgaravo lyg kamparas, pasiteiravome miesto bei rajono vadovų, ar ne per daug lėšų „sumerkta“ į nelabai populiarią vietą. Pavyzdžiui, ir Baisogaloje naujieji prekybos paviljonai miesto centre stovi tušti, o prekiautojai, kaip ir seniau, renkasi į aikštelę prie „Lytagros“ parduotuvės.

„Tikimasi, kad ši prekyvietė bus labai populiari ir naudinga vietiniams augintojams ir gamintojams bei pirkėjams. Radviliškio miesto seniūnija išduoda leidimus prekybai, o prekybininkai patys pasirenka prekybos laiką ir trukmę“,- atskriejo optimistiškas atsakymas.
Ne paslaptis, kad pasibaigus prekybai lieka nemažai įvairių šiukšlių, nebereikalingų dėžių. Kiekviena prekyvietė turi administratorius, kurie pasirūpina jų tvarka ir švara. Įdomu buvo sužinoti, kas prižiūrės tvarką naujojo turgelio teritorijoje. Labai keista buvo sužinoti ir iš seniūnijos, ir iš savivaldybės, kad tokio darbuotojo nėra numatyta.

„Prekybos vietas susitvarkys patys prekiautojai, teritoriją prižiūrės Radviliškio miesto seniūnija“,- buvo atsakyta.

Ne paslaptis, kad darbą baigę prekeiviai skuba į namus, todėl kiekvieno popierėlio ar plastikinio maišelio tikrai nesistengia susirinkti. Tad lieka klausimas, ar laikui bėgant miesto centre neatsiras sąvartynas.

Rinkliavą vykdys miesto seniūnija

Buvo smalsu sužinoti, kas iš prekiautojų rinks pinigus ir koks bus mokestis už vieną dieną. Pasak miesto seniūno, iš prekiautojų pinigus surinkinės miesto seniūnija. Taip ir liko neaišku, ar tam darbui bus paskirtas atskiras žmogus, ar ši pareiga bus primesta kokiam nors seniūnijos darbuotojui. Pasak gyventojų komentarų socialiniuose tinkluose, viena prekybos diena turgelyje kainuos 2,50 euro.

Kaip matome, klausimų dėl naujojo statinio daugiau nei atsakymų, tik viena aišku, kad pavėsinė, pastatyta net už 105 tūkstančius eurų be tualeto. O ar meras su administracijos direktore bei seniūnu „pasišildė rankas“ prie šimtatūkstantinės pavėsinės, paliekame spręsti jums, mūsų skaitytojai.

,,Radviliškio krašto“ informacija

Valdininkai pasidžiaugė palapine už 105 tūkstančius eurų, kur nėra nei tualeto, nei vandentiekio
Skaityti visą pranešimą