Ultravioletinė spinduliuotė grožio procedūroms: saugu, ar sukelia vėžį?

Prieš 1 metus 81

Ultravioletiniai nagų lako džiovinimo prietaisai, naudojami geliniam manikiūrui, gali kelti didesnį poveikį sveikatai, nei manyta anksčiau. Kalifornijos San Diego universiteto mokslininkai nustatė, kad dėl dažno naudojimo miršta ląstelės ir kyla vėžio mutacijos. 

Tyrėjai nustatė, kad naudojant šiuos prietaisus, per vieną 20 minučių seansą miršta nuo 20 iki 30 proc. ląstelių, o trys 20 minučių trukmės seansai iš eilės sukėlė 65–70 proc. paveiktų ląstelių mirtį. Ankstesniuose tyrimuose tik keli odos vėžio atvejai buvo siejami su geliniu manikiūru. Galutinėms išvadoms prireiks dar daug metų mokslinių tyrimų.

Mokslininkas ramina

Nacionalinio vėžio instituto laboratorijos vadovas prof. Ričardas Rotomskis LRT TELEVIZIJOS laidai „Svarbi valanda“ sako, kad nedidelėmis dozėmis ulteavioetinė spinduliuotė nėra pavojinga, jeigu procedūroms naudojama saugi įranga.

Pasak jo, ar saugu yra naudoti ultravioletinę spinduliuotę geliniams nagams, priklauso nuo to, kiek laiko nagai yra apšviečiami.

„Jeigu tas nagų lakas išdžiūva greitai, per tą laiką nebus paveikta oda. Procedūra pagal tai, kaip ji turėtų vykti, nėra pavojinga, nes mes lygiai taip pat vaikštome po saule, maudomės šiuose spinduliuose. Aišku, jų kiekis yra labai mažas. Bet jeigu jūs užmigtumėt prie saulės pavasarį, jau žinote, kas atsitiktų“, – duoda palyginimą R. Rotomskis.

Lygiai taip pat ir su geliniu manikiūru, sako profesorius. Anot jo, procedūra nebus kenksminga ultravioletinius spindulius naudojant pagal paskirtį.

Jis pabrėžia, kad kiekvieno žmogaus organizmas į spindulius reaguoja skirtingai, todėl atliekant gelinio manikiūro procedūras, būtina stebėti organizmo reakciją. Mokslininkas priduria, kad procedūrų metu galima naudoti ir kremą nuo saulės.

„Reikia protingai žiūrėti į tą problemą ir žinoti, kad mūsų organizmas labai gerai jaučia, kas į jį šviečia, kas jį veikia. Ir jis visada duoda atsaką“, – pabrėžia pašnekovas.

Skaityti visą pranešimą