Ukrainiečių noras mokytis lietuvių kalbos neslopsta: mokydamiesi pabėga nuo karo žiaurumų, susiranda draugų

Prieš 1 metus 82

Lietuvoje prieglobstį radę ukrainiečiai mokosi lietuvių kalbos. Įvairių organizacijų ir švietimo įstaigų atstovai pastebi, kad atvykusieji noriai jungiasi į kursus ir jų susidomėjimas didelis. Ukrainiečiai sako, kad jaučia atsakomybę išmokti lietuvių kalbą, o organizacijos viliasi pritraukti dar daugiau karo pabėgėlių ir taip jiems padėti integruotis šalyje.

Ukrainietei Tetjanai jau teko mokytis lietuvių kalbos. Pasak moters, jai sunkiausiai sekasi gramatika: „Aš galvojau, kad jei žinau anglų kalbą ir prancūzų kalbą, bus truputį lengviau. Aš nežinau, kodėl man vis dar nelengva.“

O Lietuvoje apsistojusi Natalija sako, kad jai mokymąsi kartais apsunkina geranoriškai nusiteikę lietuviai.

„Vilniuje labai daug žmonių, kurie kalba rusiškai. Jums sunku su mumis bendrauti ir iš karto rusiškai ir viskas. Buvo sunku šitai“, – LRT TELEVIZIJAI kalbėjo Natalija.

„Mes norime, kad iškentėtų ir kantriai padėtų ukrainiečiams, o nepultų kalbėti kokia nors kita kalba, ne lietuvių kalba, gelbėdami arba rusų, arba anglų kalba. Tai visuomenės paprašyčiau kantriai mokyti ukrainiečius lietuvių kalbos“, – sakė Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Lituanistikos ir tarptautinių programų vadovė Vilma Leonavičienė.

VDU ukrainiečiai lietuvių kalbos mokosi nuo pat karo Ukrainoje pradžips. Paskelbęs pirmuosius kursus, universitetas sulaukė maždaug 800 norinčiųjų mokytis. Šiuo metu Vilniuje ir Kaune yra daugiau nei 1800 užsiregistravusių ukrainiečių. Mokymai vyksta ne tik nuotoliniu, bet ir kontaktiniu būdu.

„Stengiamės su mokytojomis sudaryti tokias pamokas, kad būtų ir emocijos, kad jie išeitų ir norėtų grįžti. Ne tik kalbos, bet gal ir užsimiršti karo baisumų, nes tikrai turėjome ir iš Bučos – mes jų neklausinėjame, bet matosi“, – kalbėjo lietuvių kalbos mokytoja Liucija Martinkevič.

Nors nuo karo pradžios praėjo daugiau nei pusė metų, ukrainiečių domėjimasis kursais nemažėja. Nuo rugsėjo 26 dienos nauja grupė vėl pradės darbus. VDU Švietimo akademijos Lituanistikos ir tarptautinių programų centro vadovės teigimu, ukrainiečiai noriai mokosi lietuvių kalbos ir yra motyvuoti. Be to, kursai padeda kitataučiams atrasti pažinčių.

„Didžiausias procentas 98 proc. mūsų studentų yra moterys, kurios nori dirbti, kurios patyrusios didžiulį skausmą, bet kalbos mokymasis jas subūrė į grupę ir jos tapo draugėmis, bendramintėmis, viena kitai padeda ruošti namų darbus“, – pasakojo V. Leonavičienė.

„Daug kas jau išvažiavo ir dabar siunčia žinutes, kad jos jau būdamos Ukrainoje dar mokosi lietuvių kalbos. Tai tikrai tokį grįžtamąjį ryšį gaunam“, – teigė L. Martinkevič.

„EDU Vilnius“ taip pat organizuoja lietuvių kalbos mokymus ukrainiečiams. Pasak organizacijos vadovės, per pirmąsias tris savaites prašymus pateikė tūkstantis norinčiųjų ir teko registraciją stabdyti.

„Mes vėl kviečiame, skelbiame naują registraciją. Tai ją paskelbėme praėjusią savaitę. Visą informaciją galima rasti adresu Ukraina.Vilnius.lt, kur ji yra pateikta lietuvių ir ukrainiečių kalbomis. Ir jau per savaitę sulaukėme pusės tūkstančio norinčiųjų mokytis“, – teigė Unė Kaunaitė.

Kursai trunka trus savaites. Kviečiami ne tik pradedantys mokytis lietuvių kalbos, bet ir pažengę ukrainiečiai.

Skaityti visą pranešimą