Tuberkuliozė: kaip šia infekcija užsikrečiama, ar liga išgydoma ir kam pavojingiausia?

Prieš 1 metus 95

Radviliškyje kilus tuberkuliozės protrūkiui, kai šia pavojinga infekcija užsikrėtė trys abiturientai, o dar 1000 žmonių bus tiriami, Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) primena svarbiausią informaciją.

Pranešama, kad NVSC specialistai šiuo metu tiria tuberkuliozės protrūkį Radviliškio gimnazijoje, kur jau nustatyti trys ligos atvejai. Taip pat imtasi visų nustatytų priemonių, kad liga būtų suvaldyta: nustatyti sąlytį su sergančiais moksleiviais turėję asmenys – tiek lankantys tą pačią mokyklą, tiek ir už jos ribų. Visiems mokyklos mokiniams bei mokytojams bus atlikti profilaktiniai tyrimai. Iš viso tokių žmonių – apie 1000.

Pagrindinė šios infekcijos išplitimo valdymo priemonė ir yra profilaktinių tyrimų atlikimas. Taip išsiaiškinama, ar kolektyve nėra daugiau užsikrėtusių asmenų. Ligą patvirtinus, asmuo iš karto izoliuojamas ir gydomas, rašoma NVSC pranešime žiniasklaidai.

Specialistai pabrėžia, kad liga yra išgydoma, tik labai svarbu nuosekliai laikytis paskirto gydymo, o ankstyva diagnostika yra ypač svarbi sėkmingam gydymui ir infekcijos plitimo valdymui.

Geriausia apsauga – skiepai

Pastaruosius kelerius metus Lietuvoje sergamumas tuberkulioze mažėja, tačiau jis ir toliau išlieka vienas didžiausių Europoje. Dažnas iš mūsų žinome šią klastingą ligą, tačiau tik nedaugelis susimąsto, kad šia liga galime užsikrėsti kone kiekvienas.

Nuo tuberkuliozės Lietuvoje nemokamai skiepijami visi naujagimiai 2-3 savo gyvenimo dieną, jei vakcinos raštiškai neatsisako tėvai. Vėliau, vaikams augant, svarbu periodiškai atlikti sveikatos tyrimus: galiojanti tvarka numato, kad tuberkulino mėginiai visiems vaikams atliekami prieš pradedant lankyti mokyklą, t. y. 6-7 m. amžiaus vaikams.

Rizikos grupei priskiriamiems vaikams (turėjusiems kontaktą su sergančiu tuberkulioze, nepaskiepytiems nuo šios infekcijos, dažnai sergantiems peršalimo ligomis, sergantiems lėtinėmis ligomis ir pan.) tuberkulino mėginiai turėtų būti atliekami kasmet, nepriklausomai nuo vaiko amžiaus. Dėl to reikėtų kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Visuomenės sveikatos specialistai primena, kad, siekiant išvengti tuberkuliozės plitimo, pirmiausia labai svarbu atkreipti dėmesį į savo sveikatos būklę, jaučiamus negalavimus. Jei dažnai sergate viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis, jaučiate bendrą silpnumą, greičiau pavargstate, skundžiatės sumažėjusiu apetitu ir svorio kritimu, jaučiate nuotaikų kaitą, taip pat – jei pastebite, kad kurį laiką, atrodo, be priežasties kūno temperatūra yra padidėjusi, gausiai prakaituojate naktį, vargina ilgai trunkantis kosulys, reikėtų nedelsiant kreiptis į gydytoją ir atlikti tyrimus.

Liga pagydoma, bet gydymas ilgas ir sunkus

Tuberkuliozės gydymas yra ilgas procesas, trunkantis mažiausiai apie 6 mėn. Sergantis tuberkulioze žmogus turi griežtai laikytis gydymo reikalavimų (nustatytu laiku
apsilankyti pas gydytoją, gerti vaistus), priešingu atveju ligonis nebus išgydomas ir liga bus platinama toliau. Be to, nutraukus gydymą gali išsivystyti vaistams atspari tuberkuliozė. Tokių tuberkuliozės mikobakterijų sukeltą ligą išgydyti yra ypač sunku, gydymas gali trukti keletą metų. Taigi, sergantysis turi atsižvelgti į šiuos ypatumus ir stengtis ne tik apsaugoti save, bet ir aplinkinius.

Jei žmogus susirgo atvira plaučių tuberkulioze (ligos pradžia), kurį laiką, net ir pradėjus gydymą, paprastai porą savaičių, ligonis yra pavojingas aplinkiniams (kol tuberkuliozės bakterijų randama skrepliuose) ir yra gydomas ligoninėje specializuotame skyriuje. Šeimos nariams bei kitiems artimai bendravusiems su sergančiuoju (pvz.: draugams, bendradarbiams, klasės draugams ir kt.), privalu pasitikrinti sveikatą. Suaugusieji tiriami rentgenologiškai (atliekama krūtinės ląstos rentgenograma), o vaikams atliekamas tuberkulino mėginys.

Nustačius tuberkuliozės atvejį kolektyvą lankančiam asmeniui (pvz., darbe, ugdymo įstaigoje), atliekami epidemiologiniai tyrimai, kurių metu išaiškinami sąlytį turėję asmenys, kuriems skiriami profilaktiniai tyrimai. Taip siekiama nustatyti, ar kolektyve nėra daugiau užsikrėtusiųjų. Susirgę asmenys izoliuojami, jiems skiriamas gydymas. Nors gydymas yra ilgas, tačiau pradėjus vartoti paskirtus vaistus jau po kurio laiko, sergantysis laikomas neužkrečiamu ir gali sugrįžti į kolektyvą.

Skaityti visą pranešimą