Trūks ne tik vietų, bet ir pedagogų? Ministerijai keičiant tvarką, savivaldybės jau suka galvą dėl darželių ir iš kur reikės gauti mokytojų

Prieš 1 metus 73

Po trejų metų tėvams, auginantiems dvimečius ir vyresnius ikimokyklinukus, turėtų atlėgti galvos skausmas. 2025 m. rugsėjo 1 d. ikimokyklinis ugdymas tampa visuotinis vaikams nuo 2 metų amžiaus, o tai reiškia, kad kiekvienam ikimokyklinukui turės būti užtikrinta vieta ugdymo įstaigoje, jei to pageidautų tėvai ar globėjai. Tiesa, savivaldybėms, ypač didžiųjų miestų, tai rimtas iššūkis – tiek parūpinti daugiau vietų, tiek rasti pedagogų. 

Švietimo valdymo informacinės sistemos (ŠVIS) duomenimis, 2021 m. spalio 1 d. į ugdymo įstaigas nepateko 11 735 norintys jas lankyti 2–5 m. vaikai pagal pateiktus prašymus, tačiau dalis jų galimai lanko kitą įstaigą.

Kad padėtis šiuo metu yra kebli, rodo ir tai, kad 18 savivaldybių laisvų vietų darželiuose nėra. 42 savivaldybėse laisvų vietų yra, tačiau laisva vieta nebūtinai atitinka poreikį, tėvų pageidavimus pagal amžiaus grupes ar vietovę. ŠMSM duomenimis, savivaldybės planuoja 19 naujų darželių.

Prognozuojant, kad 2024–2025 metais į ikimokyklinio ugdymo įstaigas būtų atvesta 80 proc. šiandien darželių nelankančių vaikų, anot švietimo, mokslo ir sporto ministrės Jurgitos Šiugždinienės, reikėtų įsteigti papildomai 6,5 tūkst. vietų, per 300 grupių.

Valstybė iki 2027 m. ikimokyklinio ugdymo plėtrai, prieinamumui, kokybei stiprinti numato skirti daugiau nei 78 mln. eurų ES fondų lėšų. Beveik pusė šios sumos numatyta socialinę riziką patiriančių šeimų ir specialiųjų poreikių turintiems vaikams įtraukti į ikimokyklinio ugdymo įstaigas, kad jie turėtų lygias sąlygas ugdytis kartu su bendraamžiais.

Tamošiūnaitė: yra ir laisvų vietų darželiuose

„Strategiją turime. Jei pavyks nuosekliai ją įgyvendinti, tai planuotume įsteigti papildomai 2000 vietų. Manau, kad tikrai galėtume tai užtikrinti“, – apie laukiančius iššūkius kalbėjo Vilniaus miesto vicemerė Edita Tamošiūnaitė.

Vilniuje šiuo metu į darželius nepatekusių vaikų sąraše – 1600 pavardžių. Iš jų – 1300 vaikų, kuriems dar nėra trejų metų.

Kaip sakė Vilniaus miesto vicemerė, iki 2025-ųjų sostinėje turėtų iškilti keturi nauji vaikų darželiai, dar du darželiai turėtų būti pastatyti iki 2026-ųjų.

Pasak vicemerės, šiuo metu baigiamas statyti vaikų darželis Bajoruose, kuriame bus ugdoma 240 vaikų. Šią ugdymo įstaigą ketinama atidaryti apie Naujuosius metus.

Tiesa, net ir šiandien Vilnius turi 517 laisvų vietų ikimokyklinio ugdymo įstaigose (iš jų 162 vietos – vaikams iki dvejų metų), tačiau jos lieka neužimtos, mat yra tėvams nepatogiuose mikrorajonuose.

„Bet jei tėvas yra pasiryžęs vežioti vaiką iš savo gyvenamosios teritorijos į kitą mikrorajoną, jei būtina ši paslauga, ir šiandien galime tai užtikrinti. Bet tai nebus šeimos gyvenamoji teritorija“ – pabrėžė vicemerė.

E. Tamošiūnaitė sakė, kad Vilniuje privačius darželius lanko per 7 tūkst. vaikų. Savivaldybė jų tėvams suteikia galimybę pasinaudoti 100 eurų kompensacija. Ją gali gauti ir tėvai, samdantys aukles.

„Tikriausiai privatūs darželiai išliks. Tai leidžia ir mums, savivaldybės darželiams, būti konkurencingiems. Svarbiausia, kad tėvai galėtų pasirinkti“, – sakė vicemerė.

Pasak E. Tamošiūnaitės, didelis iššūkis savivaldybei bus surasti ikimokyklinio ugdymo mokytojų. Vicemerė sakė, kad savivaldybė bendrauja su aukštosiomis mokyklomis, kurios rengia tokius pedagogus. Ji skaičiavo, kad ikimokyklinio ugdymo įstaigose gali pristigti 80 specialistų.

Grubliauskas: nežinia kiek tėvų panorės ugdymo dvimečiams

Uostamiestyje šiuo metu patenkinama iki 85 proc. vietų poreikio ikimokyklinio ugdymo įstaigose, sakė Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas. Pasak jo, ikimokykliniam ugdymui tampant visuotiniam nuo dvejų metų, nežinia, kiek tėvų pageidaus savo vaiką ugdyti ikimokyklinio ugdymo įstaigose.

„Kitas dalykas – turime kalbėti ape papildomos infrastruktūros statymą, kūrimą arba esamos tobulinimą, nes natūralu, kad su šiandienine infrastruktūra, su šiandieniniais žmogiškaisiais resursais įgyvendinti tokius ambicingus planus būtų neįmanoma. Tam reikia ruoštis“, – LRT TELEVIZIJOS laidai „Laba diena, Lietuva“ kalbėjo meras.

Jis sakė, kad dabartiniai iššūkiai, kilę priimant į ugdymo įstaigas nuo karo Ukrainoje pabėgusių šeimų vaikus, parodė, ką reiškia, kai staiga padidėja srautai ugdymo įstaigose.

V. Grubliauskas sakė, kad ir dabar nepakanka ikimokyklinio ugdymo specialistų. Tad žmogiškųjų išteklių problema paaštrės ir ikimokykliniam ugdymui tapus visuotiniam nuo dvejų metų. Pasak mero, tai iššūkis, kurį derėtų spręsti valstybės mastu.

Šerėnienė: ikimokyklinukų skaičius galėtų būti netikėtai didelis

Kad savivaldybėms kils sunkumų, pabrėžė ir Ikimokyklinio ugdymo įstaigų vadovų asociacijos tarybos pirmininkė Saulė Šerėnienė.

„Didmiesčiuose darželiai perpildyti, laukiančiųjų eilės tikrai didelės. Nors, mano žiniomis, jei analizuotume Kauno miestą, vaikai dabar tikrai jau patenka į darželius laisviau, tik galbūt ne visai į tuos darželius, į kuriuos nori tėvai, vertinant geografiškai. Vertinant Vilniaus situaciją, vietų darželiuose trūksta, tėvai renkasi privačius darželius dėl mažesnio vaikų skaičių.

Mažesniuose miestukuose patekimas į darželius yra paprastesnis, bet akivaizdus specialistų trūkumas“, – LRT TELEVIZIJAI kalbėjo S. Šerėnienė.

Ji mano, kad 2025-aisiais paaštrės ikimokyklinio ugdymo mokytojų stygiaus bėdos.

„Jauniems žmonėms ši profesija nėra patraukli. Retas kuris renkasi ilgesniam laikui ikimokyklinio ugdymo mokytojo profesiją“, – sakė S. Šerėnienė.

Anot jos, ministerijos užmojus pavyktų įgyvendinti gavus deramą finansavimą.

„Jeigu mes matysime labai aiškius pinigus, labai aiškų paskirstymą. Paskui kiekvieną tokį teisinį sprendimą turėtų labai aiškiai eiti ir lėšos. Kruopščiai atlikus namų darbus, kruopščiai susiskaičiavus vaikus, kruopščiai susiskaičiavus žmogiškuosius išteklius, kurie dirbs su tais vaikais, galėtume pasiruošti“, – reziumavo S. Šerėnienė.

Ji pabrėžė, kad tėvai noriai vaikus veda į ikimokyklinio ugdymo įstaigas, tad panorusiųjų ikimokyklinio ugdymo savo dvimečiams skaičius galėtų būti netikėtai didelis, įspėjo S. Šerėnienė.

Skaityti visą pranešimą