Teisėjai patvirtino teismų skaidrumo politiką: netoleruojamos jokios dovanos už darbą

Prieš 1 metus 49

Teisėjų taryba penktadienį patvirtino Lietuvos teismų skaidrumo politiką, kuria deklaruojama nulinė tolerancija galimoms korupcijos apraiškoms.

„Absoliutus nepakantumas korupcijai turbūt ir yra tas ginklas arba tas vaistas, kuris bet kurią sistemą gali išties apsaugoti nuo korupcijos. Mes iš bendro patyrimo galime pasakyti, kad jokios kontrolės formos įvairių valstybės institucijų kovoti su šiais negatyviais iš esmės nėra pakankamos ir negali būti absoliučiai rezultatyvios, kai patys žmonės neišpažįsta tų vertybių“, – sakė Teisėjų tarybos pirmininkė Sigita Rudėnaitė.

Ji pažymėjo, kad Teisėjų tarybos patvirtinta deklaracija nėra teisės aktas ar konkrečios individualioms situacijoms pritaikytos taisyklės, bet bendras principas, kurį turi atitikti visi dirbantys teismų sistemoje.

Dokumente sakoma, kad teismų sistemoje netoleruojamos jokios kyšininkavimo, prekybos poveikiu, darbuotojų piktnaudžiavimo einamomis pareigomis, įgaliojimų viršijimo, bet kokio savo šeimos narių, artimų asmenų, giminaičių bei kitų susijusių asmenų protegavimo apraiškos.

Jis taip pat skelbia, kad teismuose netoleruojamos jokios dovanos ar kitos padėkos, atlygis už teisėjų ar teismo darbuotojų darbą, išskyrus teismų sistemos viduje teikiamas padėkas ar apdovanojimus.

Nurodoma, kad įstatymo leistinais atvejais kiekvienas dovanos teikimo ir gavimo atvejis tinkamai įvertinamas, o visos nustatyta tvarka gaunamos dovanos apskaitomos.

Dokumentas sako, kad kiekvienas Lietuvos teismų sistemoje dirbantis asmuo yra asmeniškai atsakingas už savo elgesį ir jo sukeltas pasekmes visai teismų sistemai bei piliečių pasitikėjimui teismais.

„Bent vieno teismų sistemoje dirbančio asmens nukrypimas nuo absoliutaus korupcijos netoleravimo principo, nesąžiningumas, piktnaudžiavimas statusu, įgaliojimais, kito asmens pasitikėjimu ar nežinojimu, siekis asmeninės naudos ar neleistinos pagalbos kitiems asmenims tiesiogiai veikia visą teismų sistemą ir griauna žmonių pasitikėjimą teismų sistema“, – skelbia teisėjai.

Skaityti visą pranešimą