Taline viešintis Kreivys: pasitraukimas iš BRELL sistemos turi būti įvykdytas kuo greičiau

Prieš 1 metus 60

Penktadienį energetikos ministras Dainius Kreivys dalyvavo trijų Baltijos šalių ministrų, atsakingų už energetikos politiką, susitikime Taline, Estijoje, rašoma Energetikos ministerijos pranešime žiniasklaidai. 

Susitikimo metu ministrai aptarė energetinio saugumo aktualijas regione ir Europos Sąjungoje, taip pat strateginių energetinio saugumo projektų įgyvendinimą bei potencialias bendradarbiavimo galimybes šalims įgyvendinant atsinaujinančios energetikos projektus.

„Lietuva skiria visus reikiamus išteklius ir deda visas pastangas, kad būtų įgyvendintas sinchronizavimo spartinimo planas. Turime siekti maksimalaus elektros sistemų atsparumo ir pasirengti spartesnei sinchronizacijai, todėl labai atidžiai stebime visus būtinos infrastruktūros įgyvendinimo veiksmus. Tam reikalingas visų dalyvaujančių šalių besąlyginis sutelktumas visais lygiais“, – sakė energetikos ministras Dainius Kreivys.

Sinchronizavimas yra vienas svarbiausių Lietuvos prioritetų, dabartiniame geopolitiniame kontekste įgaunantis dar didesnę reikšmę. Planuojama, kad iki 2023 m. pabaigos Lietuvos sistema bus parengta spartesnei sinchronizacijai.

„Pasitraukimas iš BRELL sistemos ir sinchronizacija su kontinentinės Europos elektros tinklais turi būti įvykdyti kuo greičiau“, – akcentavo ministras.

Susitikimo metu Baltijos šalių ministrai taip pat aptarė atsinaujinančios energijos plėtros tikslus ir dabartines kliūtis.

„Praeitų metų vasarą Seimas priėmė Energetikos ministerijos parengtą Proveržio paketą, kuriuo supaprastintos administracinės sąlygos ir pagerinta investicinė aplinka atsinaujinančių energijos išteklių plėtrai“, – sakė D. Kreivys.

Planuojama, kad iki 2030 m. daugiau kaip 93 proc. suvartojamos elektros energijos Lietuvoje bus pagaminama iš vėjo ir saulės energijos. Tikimasi, kad 2030 m. bus įrengta 3,6 GW sausumos vėjo, 1,4 GW jūros vėjo ir 4,5 GW saulės energijos.

Ministrai, atsakingi už energetikos politiką, susitikime taip pat aptarė elektros energijos rinkos struktūros reformą. Ilgalaikėje perspektyvoje elektros rinka turėtų užtikrinti, kad būtų išvengta didelių kainų svyravimų, taip pat išlaikoma esama ir plėtojama nauja tvarios energijos generacija. Paminėta, kad svarbu spręsti Lietuvai ir Baltijos regionui būdingą nepakankamos vietinės elektros energijos gamybos problemą.

Trijų Baltijos šalių energetikos ministrų susitikimas vyko Estijos kvietimu ir iniciatyva, 2023 metais šaliai pirmininkaujant Baltijos ministrų tarybai.

Skaityti visą pranešimą