Svajonės nepaleidžiantis Maksvytis: įėjus į areną nebelieka klausimų, kuri komanda nugalės

Prieš 1 metus 53

„Kontroliavome rungtynes nuo pirmos iki paskutinės minutės ir nusipelnėme šios pergalės. Džiaugiuosi, kaip komanda kaunasi ir žaidžia. Esame pakankamai geroje situacijoje kovoje dėl bilieto į atkrintamąsias“, – po dar vienos pergalės, išsaugojusios Kauno „Žalgirio“ galimybes žengti tolyn, sakė Kazys Maksvytis.

„Žalgiriui“ paskutinė šio sezono Eurolygos dviguba savaitė atnešė dvi pergales iš tiek pat galimų. Penktadienį vakare emocingai savo sirgalių palaikomi žalgiriečiai 95:74 nugalėjo „Valencia“.

Kauno komanda laikinai šoktelėjo į aštuntąją vietą. Joje „Žalgiris“ ir liks, jeigu Vitorijos „Baskonia“ šį vakarą pralaimės Stambulo „Fenerbahče“ ekipai.

„Žalgiriui“ rungtynės su „Valencia“ klostėsi kaip iš pypkės. Nuo pat pirmojo kėlinio pranašumą krautis pradėję žalgiriečiai ketvirtajame kėlinyje jau turėjo triuškinančią persvarą ir susitikimo pabaigą pasitiko ramia širdimi.

Netikėtu ginklu šį vakarą tapo K. Maksvyčio pasitikėjimo sulaukęs Karolis Lukošiūnas. Jo tritaškiai pastatė „Žalgirį“ į tinkamas vėžes. Žalgirietis susitikimą pabaigė su 12 taškų, pataikydamas keturis tritaškius iš šešių.

Rezultatyviausiu rungtynių žaidėju tapo Lukas Lekavičius, surinkęs 16 taškų. 15 pridėjo Ignas Brazdeikis.

„Žalgirio“ dabar laukia dar du žūtbūtiniai mačai – namuose su Tel Avivo „Maccabi“ (balandžio 6 d.) ir išvykoje su Miuncheno „Bayern“ (balandžio 14 d.).

– Kodėl nusprendėte į aikštę išleisti Karolį Lukošiūną? Kokia buvo idėja?

– Dviguba savaitė, tad norisi energijos, šviežumo, lengvesnių taškų. Prieš rungtynes turėjome tokį atsarginį planą, kad galbūt pajungti tuos žaidėjus, kurie yra šviežesni ir Karolis gana neblogai atrodė treniruotėse. Davėme jam šansą ir juo jis pasinaudojo.

– Kalbant apie emocinį lygį ir energiją, kurią „Žalgiris“ demonstravo šią savaitę, ar tikite, kad komanda gali taip aukštai išlaikyti kartelę ir kitose rungtynėse prieš „Maccabi“?

– Prieš atsakydamas į šį klausimą norėčiau dar kartą pasakyti mūsų fanams, kaip malonu čia žaisti, kai yra toks palaikymas, kai yra tokia energija, kurią sunku nupasakoti. Įėjus į areną lieka mažiau klausimų, kuri komanda nugalės.

Kalbant dėl komandos energijos, tai tikiu – visi yra sveiki, visi esame pasiruošę ir dabar belieka padaryti viską, kas nuo mūsų priklauso. Reikia galvoti apie sekančias rungtynes ir bandyti iškovoti pergalę.

– Su kuo sietumėte pagerėjusį kamuolio judėjimą?

– Kažkiek palengvino tai, kad grįžo Isaiah Tayloras, nesvarbu, kiek jis pats, bet atlieka daug tų vadinamųjų ledo ritulio perdavimų. Kažkiek ir patys daugiau pažaidžiame taip vadinamąjį „small ball`ą“, žaidžiame daugiau be pikenrolinių situacijų, judiname kamuolį. Kol kas tas pasiteisina. Mes irgi reaguojame, bandome taisyti savo žaidimą, nes kartais tas krepšinis supaprastėja – vien tik pikenrolai ir žaidimas vienas prieš vieną.

– Achille Polonara šiandien daugiau žaidė komandai. Ar tokio žaidimo iš jo ir tikėtis?

– Jis turi labai gerą perdavimą, mato aikštelę ir yra tas, kuris nusprendžia, kur tą perdavimą atlikti. Greitame puolime patinka jo, Arno ir Tayloro ryšys, kai jie žaidžia tokį improvizacinį žaidimą ir gerai tame jaučiasi.

– 12-a „Žalgirio“ pergalė namuose – visų laikų klubo rekordas. Ar galite palyginti, kaip komanda žaidžia išvykose ir namuose?

– Kaip ir prieš tai minėjau, labai prisideda prie to mūsų fanai. Norėtųsi išvykose žaisti geriau, bet namie, prie savo sienų, krepšių ir energijos, esame žymiai geresni.

– Per pirmąją rungtynių pusę pataikėte net 12 dvitaškių iš 13. Kaip aiškinate tokį rezultatą?

– Pats nepastebėjau tokio skaičiaus. Buvome agresyvūs, dalinomės kamuoliu.

– Chrisas Jonesas buvo visiškai išjungtas iš žaidimo. Kaip galėtumėte tai paaiškinti?

– Gal galėtų paaiškinti Arnas Butkevičius (šypsosi). Bet šiaip tai gerbiu Chrisą Jonesą ir kaip žaidėją, ir kaip žmogų. Pasveikinau jį prasitęsus kontraktą, jis gerai žaidžia ir to nusipelnė.

– Ar toks Ignas Brazdeikis ir yra tai, ką įsivaizdavote prieš pasikviesdami jį į „Žalgirį“?

– Turėjau ir šiandien baimių, kaip jis susitvarkys su emocijomis. Jis turi ambicijų ir norą visada varžytis ir nugalėti, tas mums padeda. Kartais dar kažkiek pamokome, kad prie to savo agresyvumo turėtų ir komandos draugus įtraukti, bet mes jį pirkome tam, kad jis užsibaiginėtų (atakas), tą jis ir daro paskutinėse rungtynėse.

– Keenano Evanso nebematome prie atsarginių suolo. Kur jis?

– Jis dabar trumpam išvykęs į JAV, bet neužilgo grįš ir vėl mus palaikys.

– Ar šią savaitę netrūko Edgaro Ulanovo sėkmingesnio žaidimo puolime?

– Edgaras mus visą šį sezoną traukia ir kažkokių priekaištų už tai, kad jis galbūt keletą rungtynių sužaidė vidutiniškai, tai man liežuvis neapsiverčia sakyti. Sezonas ilgas, kažkiek mažiau pelnė taškų, bet svarbu, kad laimėjo komanda. Esame patenkinti Edgaru ir kitais. Jis kitose rungtynėse vėl gal bus mūsų lyderis.

– Arnas Butkevičius, nepaisant kelių rungtynių pradžioje nesėkmingų epizodų, vėl buvo pastebimas tiek puolime, tiek gynyboje. Kaip vertinate jo pasirodymą?

– Jis pirmiausia atlieka didelį darbą gynyboje, kartais atidirbus 20-24 sek. yra kažką sunku puolime suorganizuoti, bet jis mums prideda kietumo ir solidumo gynyboje. Jau kelintose rungtynėse išeina ir dengia varžovų lyderius, negana to, sėkmingai apsigynęs bėga į greitą puolimą ar žaidžia mūsų pozicinį puolimą. Sakyčiau, toks tylus lyderis, kuris savo darbu parodo komandos draugams, kaip reikia žaisti.

– Ar „Žalgiris“ šiuo metu žaidžia patį geriausią krepšinį šiame sezone?

– Sunku vertinti. Neblogai žaidžiame. Su kitomis komandomis irgi buvo gerų pergalių.

– Karolis Lukošiūnas iki šių rungtynių paskutinį savo tritaškį Eurolygoje buvo pataikęs sausio mėnesį. Kiek jam reikia kantrybės laukiant savo šanso ir kaip apskritai vertinate jo sezoną?

– Kartais jam sunku, išeina antrame arba trečiame kėlinyje, įsivaizduoju, kad sunku žaidėjui įsijungti į rungtynes ir žaisti su tuo pačiu pasitikėjimu, bet kai mes žaidžiame mažesniu penketu, tada atsiveria Taylorui galimybė veržtis po krepšiu, išplečiame aikštę su savo metančiais aukštaūgiais ir tuo pačiu Karoliui ieškome situacijų be kamuolio, kad varžovams būtų sunkiau gintis ir kad nebūtume per daug nuspėjami. Karolis gavo savo šansą, užsidėjo savo pliusą. Kiekvienas jo išėjimas mums šiandien davė energijos.

– Kokių „X faktorių“ išsinešate iš šios savaitės?

– Bandome ieškoti tų žaidėjų, kuriems tą dieną sekasi, žaidžiame tokiu atkrintamųjų režimu – kas nelabai gerai įeina į rungtynes, tas gauna mažiau minučių, nebėra laiko visiems vienodai išdalinti, žiūrime, kas yra geriau komandai. Džiaugiuosi, kad mūsų suoliukas vis išauna.

Skaityti visą pranešimą