Susirgimų tuberkulioze Lietuvoje mažėja, bet specialistai įspėja: ligos plitimui įtakos turi pacientų aplaidumas

Prieš 1 metus 81

Preliminariais Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) duomenimis, praėjusiais metais Lietuvoje buvo užregistruota 640 tuberkuliozės atvejų. Nors susirgimų šia liga mažėja, NVSC Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Gabriela Wiktoria Hartwig įspėja, kad tuberkuliozės plitimui daug įtakos turi pacientų motyvacijos stoka. 

Lyginant su priešpandeminiu laikotarpiu, Lietuvoje stebimas sergamumo tuberkulioze mažėjimas. 2019 metais fiksuoti 889 šios ligos atvejai (31,8 atvejai 100 tūkst. gyventojų).

Mažėja ir mirties nuo tuberkuliozės atvejų. 2022 m. buvo užregistruoti 28 mirties atvejai, 2019 m. – 56.

„Tuberkuliozės plitimui Lietuvoje didelę reikšmę turi pačių pacientų motyvacijos stoka jau ankstyvuosiuose ligos etapuose pradėti gydymą ir jį tęsti. Per anksti nutraukus gydymą, liga platinama toliau ir komplikuojasi į sunkias formas“, – Eltai perduotame komentare sakė G. W. Hartwig.

NVSC specialistės teigimu, dėl šių pacientų klaidų nemažėja vaistams atsparių tuberkuliozės formų skaičius.

Tuberkuliozės gydymas yra ilgas procesas, trunkantis mažiausiai 6 mėnesius. Pasak G. W. Hartwig, gydomas pacientas turi griežtai laikytis gydymo reikalavimų – nustatytu laiku apsilankyti pas gydytoją, gerti vaistus.

„Priešingu atveju ligonis nebus išgydomas ir platins infekciją toliau. Be to, gali išsivystyti vaistams atspari tuberkuliozė, kurios gydymas yra dar sunkesnis. Taigi, sergantysis turi atsižvelgti į šiuos ypatumus ir stengtis ne tik apsaugoti save, bet ir aplinkinius“, – įspėjo NVSC specialistė.

G. W. Hartwig tikina, kad daugeliu atvejų tuberkuliozė yra išgydoma, ypač jei gydymas pradedamas anksti ir baigiamas visas vaistų kursas.

„Kuo anksčiau bus pradėtas gydymas, tuo mažesnė tikimybė susirgti sunkesne forma ar užkrėsti kitus“, – pažymėjo specialistė.

Tuberkuliozė yra infekcinė liga, kurios sukėlėjai plinta per orą su dalelėmis. Žmogus, sergantis atvira plaučių tuberkulioze, išskiria bakterijas kosėdamas, čiaudėdamas, kalbėdamas.

Skaityti visą pranešimą