Suomijoje – santūrus naujasis Europos čempionas, pašėlęs italas ir latvio nesėkmė

Prieš 1 metus 74

Pekino žiemos olimpinėse žaidynėse Adamas Siao Him Fa buvo tik 14-as, bet Suomijoje jis tapo nauju Europos čempionu. Įspūdingai progresuojantis prancūzas pergalingą pranašumą sukaupė dar trumpojoje programoje, todėl net klydęs laisvojoje jis užtikrintai triumfavo. Sidabrą iškovojo laisvojoje programoje spindėjęs italas Matteo Rizzo.

Adamo Siao Him Fa tėvai į Prancūziją persikraustė iš Mauricijaus, bet pats čiuožėjas gimė Bordo ir tobulėjo Nicoje. Po trumposios programos A. Siao turėjo net 10 taškų pranašumą prieš artimiausią varžovą, todėl klaidos laisvojoje programoje 21-erių sportininką nuvylė asmeniškai, bet titulo neatėmė.

„Tai nebuvo pergalinga programa, nes padariau klaidų, bet aš kovojau iki galo. Nepasidaviau, nes žinojau, kad kiekvienas elementas svarbus galutinei pergalei. Žinau, kad esu teisingame kelyje ir toliau turiu taip pat dirbti“, – po pergalės kalbėjo Prancūzijos čiuožėjas.

Laisvojoje programoje jis nusileido tik italui M. Rizzo, kuris po pasirodymo išleido visas emocijas ant leido ir džiūgavo supratęs, kad medalis – jau jo kišenėje.

„Labai daug dėl šito dirbau ir džiaugiuosi, kad įrodžiau savo darbu, jog esu geras čiuožėjas. Po pasirodymo pasakiau sau „Vamos“, nes norėjau išleisti visą energiją iš savo kūno. Svarbiausi visgi ilgalaikiai tikslai ir tai yra mažas žingsnis link galutinio tikslo, kuris baigsis Milano-Kortinos olimpinėse žaidynėse“, – apie 2026 metų olimpines žaidynes jau galvoja M. Rizzo.

Bronzos medalį iškovojo šveicaras Lukas Britschgis, kuris pasinaudojo prancūzo Kevino Aymozo ir latvio Denisso Vasiljevo klaidomis. Latvijos čiuožėjas prieš metus Taline iškovojo istorinį medalį savo šaliai, tačiau jo apginti nepavyko – laisvojoje programoje jis klydo atlikdamas svarbius elementus.

Tik šeštas liko prieš čempionatą favoritu laikytas italas Danielis Grasslis. Jis buvo aštuntas po trumposios programos ir neišvengęs klaidų trumpojoje liko toli nuo nugalėtojo podiumo.

Italijos čiuožėjas sulaukė daug kritikos dėl darbo su Rusijos treneriais ir treniruočių Maskvoje. Italijos čiuožimo federacija gynė auklėtinio sprendimą, pareiškusi, jog nėra jokių įrodymų, kad Eteri Tutberidzė palaiko karą Ukrainoje.

Tačiau pats D. Grasslis po fiasko Europos čempionate sakė esąs neapsisprendęs, su kuo toliau dirbs: „Turėsiu apie tai pagalvoti. Dar neapsisprendžiau, ar grįšiu į Maskvą.“

Šeštadienį, paskutinę Europos dailiojo čiuožimo čempionato dieną, paaiškės moterų ir ledo šokių varžybų nugalėtojai. Pasirodys ir dvi Lietuvos poros – Saulius Ambrulevičius ir Allison Reed bei Deividas Kizala su Paulina Ramanauskaite.

Skaityti visą pranešimą