Sugyventinių (ne)sugyvenimo ypatumai Šakynoje įvertinti laisvės apribojimo bausme

Prieš 1 metus 89

Šiaulių apylinkės teismo Šiaulių rūmų teisėja Astra Karpytė 2022 m. gruodžio 27 d. išnagrinėjo baudžiamąją bylą, kurioje Petras Ubavičius buvo kaltinamas padaręs nusikaltimą, numatytą baudžiamojo kodekso 140 straipsnio 2 dalyje, tai yra, jis smurtavo prieš savo šeimos narę, 78-erių sugyventinę S. G. Konfliktas tarp jau nebejaunų žmonių įvyko 2022 m. lapkričio 29 d., apie 15.40 val., Šakynos miestelyje. Dvidešimčia metų jaunesnis vyras savo gyvenimo draugei sudavė į galvą ir smaugė. Byla išnagrinėta, priimant teismo baudžiamąjį įsakymą.

Negavo valgyti ir supyko

Nukentėjusioji S. G. ikiteisminio tyrimo metu papasakojo, kad Petras U. yra jos sugyventinis, su kuriuo kartu gyvena apie septynerius metus, veda bendra ūkį. Pora gyvena moteriai priklausančiame name. Pasak nukentėjusiosios, Petras U. smurtauja prieš ją nebe pirmą kartą. Jam pyktis ant sugyventinės užeina tada, kai būna girtas. Įvykio dieną nukentėjusioji buvusi namuose, kai parėjo jos sugyventinis. Jis tuojau pat ėmė prašyti valgyti. Moteris atsakė, kad dabar nieko neturi. Tada Petras U. ėmė priekaištauti, kad nukentėjusiąją išlaiko, nors, pasak pastarosios, ji gauna pensiją ir išlaikyti jos nereikia.

Nuo žodžių – prie veiksmų

Iš to, kad vyras buvo agresyvus, S. G. suprato, kad jis sugrįžo neblaivus. Petras U. savo sugyventinę ėmė vadinti įvairiais įžeidžiančiais žodžiais, pastūmė ją, parvertė ant lovos ir vieną kartą kumščiu sudavė į galvą, po to suėmė rankomis už kaklo ir pradėjo smaugti. Vėliau, apžiūrint nukentėjusiąją, ant jos kaklo buvo matyti maždaug 2 cm dydžio paraudimas. Nukentėjusioji nustūmė agresyviai nusiteikusį sugyventinį, išbėgo į lauką ir iškvietė policiją. Kai moteris grįžo į kambarį, sugyventinis paklausė, ar ji iškvietė policiją. Sužinojęs, kad taip, Petras U. dar labiau įpyko ir išeidamas mestelėjo, kad padegs namus, tačiau nukentėjusioji sakė tikinti, kad šie grasinimai nebuvo realūs. Kai atvyko policija, Petro U. jau ir pėdos buvo ataušusios.

Pasak kaltinamojo, ateina tik padėti buityje

Kai jau Petras U. atsirado ir galėjo duoti parodymus, jis pareigūnams ėmė pasakoti, kad su nukentėjusiąja jie nėra sugyventiniai – kartu gyveno anksčiau, vedė bendrą ūkį, jis nukentėjusiąją išlaikydavo, tačiau maždaug prieš 3 metus kartu gyventi nustojo. Petras U. pripažino, kad anksčiau prieš savo moterį smurtavo, buvo iškeltos ir bylos, tačiau paskutinė 2017 metais baigėsi susitaikymu. Nors, pasak Petro U., jis su S. G. nebėra sugyventiniai, jis vis tiek pas ją ateina neva padėti buityje. Su nukentėjusiąja vyriškis sakė pasipykstąs tik tada, kai būna išgėręs.

Atėjo pasiimti dokumentų

Petras U. sakė, kad įvykio dieną buvo savo klasioko laidotuvėse ir buvo išgėręs degtinės. Neatsimena, kiek jos išgėrė, bet jautėsi apsvaigęs. Kaltinamasis nusprendė nueiti pas neva buvusią sugyventinę pasiimti savo paso ir banko kortelės, nes juos ten buvo palikęs. Petras U. sakė, jog gerai nebepamena, ką jis darė nuėjęs pas moterį, tik prisiminė, kad jie konfliktavo dėl to, kad S. G. jam neatidavė dokumentų. Vyras pripažino, kad tikrai galėjo suduoti nukentėjusiajai bei ją smaugti, nes tada buvo supykęs. Primušęs nukentėjusiąją, Petras U. spintelėje rado ieškomus dokumentus ir išėjo į savo namus.

Skirtas 6 mėnesių laisvės apribojimas

Teismas tenkino Šiaulių apylinkės prokuratūros prokuroro Sigito Dobiliausko pareiškimą ir Petrą Ubavičių pripažino kaltu, padarius nusikaltimą, numatytą Baudžiamojo kodekso 140 straipsnio 2 dalyje, paskirdamas jam 9 mėnesių laisvės apribojimo bausmę. Ši bausmė buvo sumažinta trečdaliu, todėl galutinė bausmė – 6 mėnesiai laisvės apribojimo, paskiriant jam intensyvią priežiūrą, stebint buvimo vietą elektronine apykoje. Nuteistasis įpareigotas būti Probacijos tarnybai nurodytu faktiniu gyvenamosios vietos adresu naktimis nuo 23.00 val. iki 6.00 val. bei visą bausmės atlikimo laiką dalyvauti elgesio pataisos programoje, be to, jam uždrausta vartoti psichiką veikiančias medžiaga, tai yra, ir alkoholį. Kaip jam seksis vykdyti įpareigojimus bei draudimą, stebės Probacijos tarnyba.

Neįsiteisėjo

Teismo baudžiamasis įsakymas, priimtas rašytinio proceso tvarka, išsiųstas nuteistajam, o šis, jeigu paskirta bausmė netekina, per 14 dienų nuo šio dokumento gavimo turi teisę teismui pateikti prašymą surengti bylos nagrinėjimą teisme žodžiu. Tokio prašymo nepareiškus, baudžiamasis įsakymas įsiteisėja ir išsiunčiamas vykdymui.

Rita Grigalienė

Asociatyvus nuotraukų koliažas

Skaityti visą pranešimą